10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTudorel Toader: Sunt convins că raportul MCV asupra României va consemna o...

Tudorel Toader: Sunt convins că raportul MCV asupra României va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări. Până în 2019, monitorizarea va înceta

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, vineri, că raportul misiunii de evaluare a Comisiei Europene asupra României va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări din cadrul MCV, informează Agerpres.

Ministrul Toader s-a arătat convins că monitorizarea MCV va fi ridicată până în anul 2019, când România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Aflat la Iași pentru a lua parte la conferința "Riscul pentru malpraxis în actul medical", organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie, ministrul Tudorel Toader a spus jurnaliștilor că are convingerea că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

"Sunt convins că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări. Sunt convins că direcția de acțiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de îndeplinire a condiționalităților, a recomandărilor", a replicat ministrul Justiției, la o întrebare privind discuțiile purtate la începutul săptămânii cu echipa misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Ministrul Tudorel Toader a declarat, totodată, că, în timpul întrevederilor, au fost purtate discuții punctuale, "care, pe alocuri, au comportat și accente diferite".

"Aprecierea mea strict personală este aceea din partea comisiei a unei constatări spre îndeplinirea recomandărilor MCV-ului și am rămas cu un optimism vizând concluzia finală" , a explicat ministrul Tudorel Toader, precizând că speră ca, "în 2019, când România va deține presedinția Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul va fi ridicat".

Întrebat când crede că va fi ridicat MCV-ul, Tudorel Toader a declarat că "ar vrea mâine", dar a precizat totodată că " până la urmă, este o decizie politică, luată de Comisie, dar decizia politică trebuie fundamentată pe o constatare obiectivă a îndeplinirii acestor recomandări".

"Punctual, fiecare dintre cele 12 recomandări în cea mai mare parte sunt îndeplinite. Spre exemplu, eu am scris în luna aprilie președinților tuturor instanțelor din România, indiferent de rang— Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel, Înaltă Curte să ne comunice hotărârile care presupun măsura confiscării speciale extinse. Am primit până în prezent, în câteva luni, de la 44 la sută dintre instanțe chiar copia hotărârilor, ca să știm exact nu numai ce hotărâri s-au pronunțat, ci și ce avem de executat, fie pe calea ANAF, fie pe calea ANABI. Făcând o comparație, anterior nu aveam o astfel de statistică a hotărârilor ce urmează a fi executate", a declarat Tudorel Toader.

În ceea ce privește recomandările privind codurile de conduită, cel pentru miniștri a fost aprobat de Executiv iar cel privind conduita parlametarilor a trecut de comisiile juridice, urmând să fie adoptat într-o ședință comună a Parlamentului, a menționat Tudorel Toader.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă