Ministrul Justiției a anunțat pe contul său de Facebook că instanţa de judecată a respins acţiunea formulată de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) privind anularea hotărârii de guvern referitoare la arhiva SIPA.
„Arhiva SIPA – evoluţii! Instanţa de judecată a respins acţiunea formulată de către UNJR/Uniunea Naţională a Judecătorilor din România/, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA! Din 19 iunie, Ministerul Justiţiei aşteaptă, de la CSM şi asociaţiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA”, a scris demnitarul pe pagina de socializare, potrivit Mediafax.
Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, anunţa, la începutul lunii iunie, că va face demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul în care a adoptat HG referitoare la arhiva SIPA.
Preşedintele UNJR preciza că hotărârea de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci un punct de vedere al unei direcţii, ceea ce arată modul netransparent în care a fost adoptată, având în vedere că ministrul Justiţiei a transmis în şedinţa de Guvern că ar avea toate avizele.
„Ceea ce s-a prezentat în comunicatul Ministerului Justiţiei pe data de 6 iunie nu este «avizul CSM», ci doar un «punct de vedere» al unei direcţii din cadrul CSM. Proiectul de hotărâre iniţiat în 2016 de ministrul Raluca Prună, şi cu atât mai puţin proiectul secret adoptat în 2017 de Guvern la iniţiativa ministrului Justiţiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM. CSM-ul a clarificat într-un comunicat emis public pe data de 2 iunie aceste aspecte (…) Dezinformarea că CSM ar fi avizat această hotărâre de guvern este numai una dintre multele inadvertenţe din afirmaţiile ministrului Toader cu privire la această hotărâre de guvern, care a fost făcută în aşa mare secret încât nici până azi, la o săptămână după adoptare, nu-i ştim conţinutul”, scria Gîrbovan, pe pagina sa de socializare.
Potrivit acesteia, CSM a cerut, pe 16 mai, Ministerului Justiţiei publicarea tuturor rapoartelor şi documentelor privind arhiva SIPA.
„Hotărârea de guvern privind arhiva SIPA iniţiată de ministrul justiţiei Tudorel Toader nu doar că riscă să acopere sau să împiedice cercetarea prezumtivelor ilegalităţi semnalate în spaţiul public cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu această arhivă de peste 12 ani, dar naşte din nou suspiciunea rezonabilă că serviciile de informaţii şi politicienii doresc să între legal în posesia conţinutului acestei arhive cu scopul de a şantaja magistraţi”, a mai transmis preşedintele UNJR.