Liberalii sunt decişi să conteste modificările Ordonenţei 20, aceştia susţinând că se va crea o polarizare între cei care au deja salarii mari, urmând a le avea și mai mari, și cei care abia acum intră în sistem”. Şeful Executivului a declarat, marţi, că urmează ca modificările votate în Camera Deputaţilor să fie supuse unui control constituţional deoarece OUG 20 nu respectă legea.
În urma acestor decizii, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a criticat, pe pagina sa de Facebook, atitudinea PNL. Băsescu a calificat decizia liberalilor de a nu participa la vot, drept o mişcare dictată de teamă.
Azi nu analizez dacă se poate, ci doar incompetența în politică. Versatul și demagogul PSD a introdus în Parlament, pe ultima sută, modificări prin care se măresc salariile bugetarilor din sectoare cu cea mai mare acoperire electorală: educație, sănătate, asistență socială.
De dragul opoziției și de teamă că pierd inițiativa, liberalii nu participă la votul din Parlament și reclamă că bugetul nu poate susține măririle salariale. Mai mult, liberalii reușesc să țină scandalul la cote maxime, cerând verificarea cvorumului și amenințând cu atacarea la CCR. Nu se puteau crea condiții mai bune pentru versații politicieni pesediști pentru a arăta că ei luptă pentru mărirea salariilor, în timp ce PNL-ul este împotrivă.
Și pentru că viața ne arată că în politică nu există limite pentru prostie și ridicol, ieri seară, pe toate televiziunile, pesediștii îi băteau în cap pe liberali cu propriul lor program în care este scris negru pe alb că ei vor mări salariile din sănătate, educație și asistență socială chiar de la 1 ianuarie 2017. Adică exact ce a făcut PSD-ul în Parlament.
Ce să mai spun despre faptul că liberalii au reușit să antreneze de partea lor și pe Dacian Cioloș, dar și pe Președintele Iohannis. Altfel, dezastrul electoral ar fi fost incomplet.
Dacă ar exista o poliție a politicii, care să sancționeze greșelile la fel cum este la circulație, cu siguranță conducerea liberalilor în frunte cu doamna Gorghiu și-ar pierde dreptul de a conduce PNL. Culmea politicii este că liberalii au dreptate, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Camera Deputaților a aprobat, luni, ordonanţa de urgenţă care prevede creșteri salariale în educație și sănătate. Decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, potrivit News.ro.
Președintele PNL, Alina Gorghiu, avertizează că legea nou votată în Camera Deputaților va crea o polarizare între cei care au deja salarii mari, urmând a le avea și mai mari, și cei care abia acum intră în sistem”.
Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creşteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistenţă socială pot ajunge până la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate nivelul creşterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei.
În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%.
Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).
Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.
Conform unui document obţinut de News.ro, decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei. Pe cale de consecinţă, această decizie va genera şi modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene si din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.
Decizia parlamentarilor implică şi stabilirea salariilor pentru personalul din cadrul Agenţiei Române de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale personalului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.