Clasamentul universităților din statele în curs de dezvoltare ale Europei și din Asia Centrală, intitulat QS World University Ranking Emerging Europe and Central Asia (EECA), a fost dat publicității în cursul acestei zile. România a avut monitorizate nu mai puțin de 12 universități, iar dintre acestea 7 au fost clasificate. Cea mai bine plasată este Universitatea București care se află pe poziția 36, urmată de Universitatea Babes Bolyai (Cluj, poziția 41), Alexandru Ioan Cuza (Iaşi, poziţia 51), Universitatea de Vest (Timişoara, poziţia 58), Gheorghe Asachi (Iaşi, locul 62), Universitatea Politehnică (Bucureşti, 101) şi Universitatea din Craiova pe poziţia 131. Acesta este un clasament regional care măsoară nivelul academic din 21 de state în curs de dezvoltare de pe două continente.
Pe primul loc al clasamentului se află două universităţi din Rusia: Universitatea Lomonosov din Moscova (punctaj maxim de 100 de puncte) şi Universitatea Novosibirsk (93 puncte), urmată de Charles University din Praga (92), Universitatea Tartu (90) din Estonia şi Universitatea Sankt Petersburg (88 de puncte), tot din Rusia. Prin comparaţie, Universitatea Bucureşti a obţinut 71 de puncte, cel mai mare scor fiind obţinut la capitolul reputaţie 98, iar cel mai mic la studii internaţionale 10 puncte. La Institutul Energetic din cadrul Universităţii Lomosov din Moscova a învăţat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.
Trebuie spus că în clasamenntul mondial al universităților QS World University Ranking, care monitorizează cele mia bune 800 de universităţi de pe întreg globul, România are patru universităţi clasate, dar niciuna în primele 500. Acestea sunt: : Universitatea București (poziția 651), Universitatea de Vest, Universitatea Ioan Cuza din Iași și Babeș-Bolyai din Cluj (toate trei poziționate între locul 700 și 800).
Clasamentul este întocmit anual pe baza unor parametrii universal acceptați în lumea științifică și de aceea nu pot fi puși la îndoială: numărul de articole științifice ISI publicate de respectiva instituție de învățământ superior, numărul de citări, dar și intervievarea a unui număr mare de studenți din divesre state.