Municipiul Timișoara a fost din nou branșat la apa caldă, la mai bine de o zi după ce aceasta fusese oprită, în urma acumulării unor datorii. Societatea de termoficare Colterm SA a plătit o tranșă din datoria de peste 12 milioane de lei către furnizorul de gaz E.ON Energie, conform Mediafax.
Colterm SA, societatea de termoficare din Timișoara, a reluat furnizarea apei calde către cei peste 65.000 de abonați în jurul orei 18.00, după ce o tranșă de 3,5 milioane de lei din datoria de 12 milioane de lei a fost virată în contul companiei E. ON Energie România.
Firma de termoficare a întrerupt, joi, la ora 17.00, furnizarea apei calde în municipiu după ce E.On Gaz a sistat alimentarea cu gaze naturale a societăţii din cauza unor datorii.
Reprezentanții Colterm SA precizau că joi după-amiază, timp de câteva ore, echipele companiei ”au făcut tot posibilul pentru a porni furnizarea agentului termic cu combustibil alternativ, care este păcura”, însă din cauza „consumului redus de agent termic al orașului cazanele care funcționează cu combustibil alternativ nu au putut fi pornite”.
Aceștia mai anunțau că, în cursul zilei de vineri, se va face o plată către furnizorul de gaz și, în cel mai scurt timp, va fi reluată și furnizarea agentului termic, fără a preciza care este cuantumul datoriilor către E. ON Energie România.
Ulterior, în cursul zilei de vineri, E. ON Energie România a anunțat că societatea de termoficare Colterm Timișoara are datorii de peste 12 milioane de lei, acesta fiind motivul pentru care a fost oprită furnizarea de gaze către societate.
Potrivit E. ON Energie România, din cele 12 milioane de lei datorii ale Colterm S.A., 10 milioane de lei reprezintă datorii restante.
”Societatea Colterm SA din Timișoara a acumulat datorii semnificative faţă de E.ON Energie România, ca urmare a neachitării contravalorii gazelor naturale consumate. La acest moment, valoarea totală a acestor datorii depăşeşte 12,6 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă datorii restante. Întrucât obligaţiile de plată asumate de către Colterm S.A. prin contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat cu societatea noastră nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze în cursul zilei de joi, 1 octombrie, alimentarea cu gaze naturale a punctelor de consum aparţinând societăţii de termoficare”, arătau reprezentanții E. ON Energie România.
De asemenea, E. ON Energie România a adăugat că şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale asumate faţă de Colterm S.A. şi, în calitate de furnizor de gaze naturale, a transmis ”numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor, ultima dintre acestea fiind transmisă în 24 septembrie 2015”.
La rândul său, primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, spunea că și Guvernul este vinovat pentru faptul că timișorenii au rămas fără apă caldă deoarece, în trecut, nu a virat la timp subvențiile, astfel că s-a ajuns la o datorie către furnizori.
„De ce s-a ajuns aici? Să nu uităm, la începutul mandatului meu, compania Colterm și Regia Autonomă de Transport Timișoara erau în faliment. Nedeclarat, dar cifric. Am luat măsuri pentru a salva aceste structuri extrem de importante pentru cetățenii Timișoarei. Datoriile erau uriașe, am obținut compensări pentru o bună parte din datorii, dar nu pentru toate. Guvernul a creat facilități pentru cetățeni, dar nu a venit cu bani să le acopere. Nici Guvernul nu a dat Colterm subvențiile pentru a susține cu prețul la abonat din vigoare, nici Executivul Primăriei de atunci (din vechiul mandat – n.r.) nu a virat sumele către Colterm ca subvenție. Cu măsurile luate am salvat de la faliment cele două structuri”, declara, tot vineri, Nicolae Robu.
Edilul mai spunea că, în cursul zilei de vineri, s-a virat către E.ON Energie România suma de 3,5 milioane de lei și că speră să se reia furnizarea de gaze naturale pentru Colterm.
”În mod surprinzător față de atitudinea avută altădată și în mod abrupt fără înștiințări prealabile de fermitate dusă până la acest nivel E. ON a decis să întrerupă furnizarea de gaz. Eu sper că după această virare de 3,5 milioane de lei, E. ON va relua furnizarea de gaz”, spunea Nicolae Robu.
Întrebat cine se face vinovat de această situație, Nicolae Robu a spus că va face o analiză și va cere demisia celor vinovați.
„Eu voi face o analiză, să văd dacă este imputabil ce s-a întâmplat cuiva din conducerea Colterm. Și, dacă concluzia va fi că e cineva vinovat, atunci voi cere demisia respectivei persoane. Eu nu pot demite pe nimeni, primarul nu conduce Colterm. Colterm este o societate comercială, are un consiliu de administrație. Vinovat nu poate fi (directorul – n.r.) pentru că nu a plătit toate datoriile”, a precizat primarul Timișoarei.
De asemenea, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, declara, tot vineri, într-o conferință de presă susținută la Timișoara, că va solicita Guvernului să acopere o parte din datoriile Colterm către E. ON, deși aceasta este responsabilitatea administrației locale.
”O să încerc, să vedem în perioada următoare dacă vom putea să plătim o sumă de bani ca și Guvern, deşi nu e datoria Guvernului. S-au tot făcut plăți de-a lungul timpului care, dacă nu mă înșel, adunate au fost la 150 de milioane de lei de la Guvern spre Colterm pentru a se stinge datorii istorice. Mă interesează în acest moment să putem să rezolvăm cât de repede se poate această situație nefericită. Treaba mea e să încerc să găsesc o soluție. Lucrurile acestea se pot face prin hotărâri de guvern. Responsabilitatea în schimb, în acest moment, este la administrația locală. Numai că nu mă interesează să găsim vinovatul, ci să găsim o rezolvare a situației”, declara Grindeanu.