4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialTimişoara - pentru a noua oară capitala vinului

Timişoara – pentru a noua oară capitala vinului

„Bun e vinul ghiurghiuliu”, cânta pe vremuri Maria Tănase. Românii de azi nu par a fi nici pe departe convinşi de acest adevăr, măcar dacă ne uităm la statistici – doar 26 de litri pe cap de locuitor, anual, de vin consumat în România. Nici nu ne comparăm cu consumul mediu european, de 56 de litri! Cu o suprafaţă totală de 182.000 de hectare de viţă-de-vie, România e abia pe locul cinci în Europa, ca potenţial în acest domeniu, iar ca producţie suntem şi mai jos – abia pe locul 14. Competiţia pe plan mondial e dură. Au apărut, în ultimii ani, jucători foarte puternici, chiar dacă, pe vremuri, erau la capitolul „şi alţii”, pe lista marilor producători ai planetei. Cum e cazul Chinei, aflată azi între primii cinci premianţi. La fel şi-au luat avânt, de curând, şi ţările din America Latină.

 

O lume cu totul aparte. Românii au ocazia s-o descopere la Salonul Internaţional de Vinuri „Vinvest”, care se va desfăşura la Timişoara, între 6 şi 8 aprilie 2012. Vor fi în acest loc vinuri de toate soiurile, mai ales cele româneşti, dar şi de pe alte continente. De pildă, din Australia, Chile, Noua Zeelandă, Africa de Sud. Lumea să le deguste şi să le compare. Dacă tot bei, trebuie să şi mănânci, aşa că organizatorii manifestării, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, anunţă, între alte surprize, spectacole gastronomice ale unor bucătari renumiţi, concursuri de artă culinară – va atrage cu siguranţă atenţia sculptura în fructe. Degustările de vinuri vor fi prezentate de Organizaţia Somelierilor din România, în timp ce producătorii români se vor întrece la Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice. Unii spun că trebuie să ştii ce, când şi cum să bei. Cu adevărat, românii mai au încă multe de învăţat la acest capitol, consideră un specialist, profesorul universitar Nicolai Pomohaci, doctor în agronomie, viticultură şi oenologie. „Consumatorul român nu are cultura celor din Franţa şi Germania. Vinurile de aleasă calitate formează gustul consumatorului”, e convins expertul. Atunci, să gustăm şi să învăţăm – la Timişoara!

Cele mai citite

Costul creditelor în România: De ce plătim dublu față de UE, chiar și cu inflația în scădere

Dobânzile mari la creditele din România sunt un paradox pentru consumatori și companii, în ciuda scăderii inflației România, alături de alte țări din Europa Centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă