» Constantin Ticu Dumitrescu, cel mai neobosit luptator anticomunist din Romania, a murit ieri, la varsta de 80 de ani, dupa ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitala. El fusese internat in urma cu aproape o luna din cauza unei afectiuni hepatice grave.
» "Era parintele nostru spiritual", spune Marius Oprea, presedintele Insitutului de Investigare a Crimelor Comunismului. "A fost fiul democratiei", afirma apasat vicepresedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Paul Andreescu.
» "Ticu a fost un vesnic protestatar, si in inchisoare era la fel. Nu-i era teama de repercusiuni", ne-a povestit Constantin Ionascu, un alt fost detinut politic, condamnat si el la munca silnica la Canal, unde a fost coleg de suferinta cu Ticu Dumitrescu.
Constantin-Grigore Dumitrescu, "Ticu" pentru prieteni, s-a stins din viata fara sa se planga, ne-a povestit unul dintre cei mai apropiati prieteni ai sai, Paul Andreescu, vicepresedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR).
Rauri de regrete au curs ieri pe toate agentiile de presa, romanesti sau internationale – sefi de partide, presedintele tarii, revolutionari, taranisti, istorici, cercetatori, prieteni si-au manifestat tristetea in fata disparitiei unui adevarat simbol al luptei neobosite cu sistemul, pe care nimeni nu si-l putea inchipui altfel decat batandu-se pentru drepturile celor chinuiti de regimul comunist. Sistemul nu a reusit sa-l invinga, dar a facut-o boala.
"Era bolnav de mult, dar caderea a fost rapida. Nu spunea ce suferinta are, nici macar mie nu mi-a spus, dar stiu ca avea ciroza, pe care a capatat-o, bineinteles, in urma regimului cumplit de detentie din tinerete. Imi propusesem sa-l vizitez la spital, dar n-am mai apucat", regreta Paul Andreescu.
"Nu si-a mai apartinut"
Ticu a fost "fiul democratiei si a luptat pentru ea si pentru statornicia ei", a fost unul din pilonii democratizarii societatii romanesti dupa 1989, spune vicepresedintele AFDPR.
"Uneori era prea dur, dar era singura metoda de a merge inainte. El trecuse prin iadul comunist, stia multe, detinea niste adevaruri pe care altii nu aveau cum sa le cunoasca si vroia sa se faca dreptate", crede Andreescu.
Nu prin "Legea Ticu" – de deconspirare a fostei Securitati – va ramane el in istorie, crede prietenul lui, ci prin ceea ce a fost el ca om.
Lupta anticomunista l-a acaparat cu totul, era atat de dedicat acestui scop incat "n-a mai avut viata personala, nu si-a mai apartinut".
Un batran, fost detinut politic care a fost trimis in colonia Peninsula, Constantin Ionascu, ne-a povestit ca s-a nimerit sa fie coleg de munca silnica, la Canal, cu Ticu Dumitrescu, condamnat si el sa puna umarul la construirea comunismului pe care il contesta inca din tinerete.
"Il stiam pe Ticu din 1944, de la sediul central al PNT, cand veteranii partidului – Maniu, Mihalache etc. – au vrut sa cunoasca aripa tanara a formatiunii", isi aminteste batranul, care acum are 84 de ani.
Dintr-un "baiat maruntel si fasnet si bagacios" din 1944, Ticu Dumitrescu devenise, prin ’51 cand muncea la Canal, "un barbat curajos, vesnic protestatar, chiar si in penitenciare se ocupa de actiuni de rezistenta si era mereu pedepsit pentru «uneltire»".
Parintele Legii deconspirarii fostei Securitati
Presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), Marius Oprea, considera ca mostenirea pe care Ticu Dumitrescu o lasa institutiei este una "foarte grea". "Nu stim cum vom reusi fara dansul. A fost parintele nostru spiritual. Ce-a facut de-a lungul vietii sale este extrem de important, de la Legea deconspirarii fostei Securitati pana la crearea Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania si a IICCR. Fara dansul, securistii ar fi ramas netulburati poate pana in ziua de azi", ne-a declarat Oprea. El crede ca "Ticu a murit destul de trist" din cauza ca multe proiecte pe care le-a initiat au ramas nefinalizate. Condamnarea comunismului s-a facut numai pe hartie, la nivel declarativ, si nici una dintre cele peste 500 de plangeri penale pe care IICCR le-a depus despre tortionarii care au schingiuit detinuti politici nu a fost solutionata, marturiseste cu amaraciune Marius Oprea.
O alta durere exprimata de presedintele IICCR este aceea ca inca nu a fost adoptata legea reabilitarii fostilor detinuti politici. Prin acest act normativ s-ar fi sters din dosarele acestora vinile pe care comunistii le-au incrustat pe numele celor care au avut curajul sa-i infrunte.
"Din punctul acesta de vedere, Ticu Dumitrescu moare vinovat in fata statului roman, in timp ce tortionarii o duc bine si au pensii mari."
Legea reabilitarii i-ar fi sters marelui luptator anticomunist vina trecuta pe hartie, in fisa matricola penala pe care "Romania libera" v-o prezinta acum, in premiera, cu sprijinul IICCR. In mai multe randuri, Ticu Dumitrescu a fost condamnat de comunisti "pentru uneltire contra ordinii sociale, un rau-voitor al Regimului de azi".
DECLARATII
» Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Disparitia lui Constantin Ticu Dumitrescu, cel care, potrivit propriei marturii, «de-a lungul a mii de zile de temnita si anchete, a ramas darz si demn in fata tuturor incercarilor si metodelor de anchetare, umilinta si compromitrere», este un moment de mare tristete pentru intreaga societate romaneasca. Cu totii am pierdut una dintre vocile cele mai puternice impotriva comunismului, voce care a sustinut intotdeauna ca adevarul trebuie sa fie cunoscut".
» Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru al Romaniei: "Daca astazi noi, romanii, putem avea acces la propriul dosar de Securitate, acest lucru se datoreaza, intr-o covarsitoare masura, lui Constantin Ticu Dumitrescu".
» Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei: "Dupa Ticu, ramane existenta unei constiinte ardente, care a stiut sa lupte pentru ideile in care a crezut si de aceea a si reusit."
» Ion Diaconescu, presedintele de onoare al PNTCD: "El a participat singur la aceasta batalie impotriva comunismului. Locul lui va ramane in istoria acestor evenimente la loc de frunte."
» Membrii CNSAS: "Simbol al luptei si al rezistentei impotriva regimului comunist, domnul Constantin Ticu Dumitrescu a initiat si urmarit cu perseverenta deconspirarea activitatilor criminale ale Securitatii si asanarea morala a societatii romanesti".
» Marian Milut, presedintele PNTCD: "A fost un om care a pus adevarul mai presus de orice. Va ramane in constiinta tuturor romanilor ca un simbol al demnitatii noastre, pe care nici tortura, nici temnita comunista nu au reusit s-o infranga".
CV de invingator
Ticu Dumitrescu s-a nascut la data de 26 mai 1928 in comuna Ciumati, Raionul Cricov, regiunea Prahova, scrie in fisa matricola penala de la unul dintre penitenciarele in care a fost inchis. Pedepsele pe care le-a primit de la comunisti le-a executat in penitenciarele Margineni, Ploiesti, Galati, Botosani si Vacaresti, plus munca silnica la Canal, cand a fost tinut in colonia Peninsula. Tatal sau, Stelian, era invatator si membru al Partidului National Taranist, motiv pentru care, pana la urma, a fost dat afara din invatamant, urmarit si arestat. Mama sa era casnica, dar familia detinea trei hectare de pamant, drept pentru care comunistii il considerau pe Ticu "mic burghez", fapt notat si pe toate fisele sale matricole penale.
Sub invinuirea de activitate anticomunista, Ticu a fost si el urmarit si arestat de mai multe ori, inca de cand era elev al Liceului "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti si colabora cu profesorul Virgil serbanescu, lider al taranistilor prahoveni. Pe cand era student la Facultatea de Drept, Ticu Dumitrescu a primit si prima condamnare, intre 1945 si 1948. Dupa ce a fost eliberat, a cerut sa-si contiunue studiile, dar nu a fost lasat, ba chiar a primit o instiintare oficiala de la Ministerul Invatamantului ca i-a fost respinsa solicitarea si ca este eliminat nu doar de la Facultatea de Drept, ci de la toate universitatile din tara pentru ca are "activitate antidemocrata".
Si-a gasit de lucru in constructii, dar fara sa-si inceteze preocuparile anticomuniste si fara sa iasa din PNT. Era inca de pe atunci convins pana in ultima celula a sa ca regimul comunist este unul de nedorit. In 1949 a inceput adevaratul calvar pentru Ticu Dumitrescu. Din acel an si pana 1964 a tot fost arestat, cu domiciliu fortat, condamnat, inchis. In 1949 a fost arestat si condamnat la doi ani si jumatate de puscarie corectionala. Eliberat in ‘53 cu domiciliu obligatoriu, a fost rearestat dupa sase ani si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru "uneltire". In 1962 i se comuta pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala, fiind eliberat in 1964.
Dupa Decembrie 1989 a fost activ pe scena politica din Romania, devenind parlamentar si initiind o serie de legi. Printre ele, Legea deconspirarii Securitatii (Legea Ticu), Legea lustratiei, Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista, DL 118. Din 1990 a fost membru al CPUN, senator in doua legislaturi (1992-2000), presedinte al AFDPR si al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici (1991-1999). Ticu Dumitrescu a fost membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Constantin Ticu Dumitrescu a fost prieten apropiat al liderului taranist Corneliu Coposu. In 2003 s-a retras din activitatea politica, continuandu-si activitatea de membru al CNSAS. Cand a avut de ales intre a ramane in PNT-CD si a ramane la AFDPR, a ales fara sa cracneasca sa ramana alaturi de fostii detinuti politici, desi ruperea de partidul in care a activat toata viata l-a durut, spune prietenul sau, Constantin Ionascu.
Imi pare nespus de rau, pentru ca s-a sfarsit inainte ca legea pe care a gandit-o sa fie ceea ce si-a dorit." Nicolae Manolescu, fost presedinte Alianta Civica
Ca si in momentul disparitiei lui Corneliu Coposu, sentimentul dominant pe care il da disparitia lui Ticu Dumitrescu este de sfarsit al unei epoci in care el a reprezentat speranta si nemasurarea. Face parte, cu siguranta, din elita de caractere a poporului roman." Ana Blandiana, fost presedinte Alianta Civica
Din pacate, cei mai multi dintre politicienii de azi nu inteleg un lucru pe care Ticu Dumitrescu il spunea deseori: nu se poate face politica fara morala." Marius Oprea, presedintele IICCR