Două publicaţii străine importante l-au ridiculizat pe premierul Victor Ponta. În timp ce revista „Nature” vorbeşte despre dizolvarea comisiei care ancheta plagiatul prim-ministrului, „The Economist” îl numeşte pe politicianul român „Copy/Paste”.
„La şedinţă, 13 membri ai Consiliului pentru Atestarea Diplomelor (CNATDCU) au ajuns în unanimitate la concluzia că Ponta şi-a copiat părţi considerabile – aproximativ 85 de pagini din 307 (excluzând anexele) – din teza sa de doctorat din 2003, pe tema Curtea Penală Internaţională, cu toate că judecătorii nu au luat în considerare şi tipuri mai subtile de plagiat, precum schimbarea unor cuvinte cu sinonime”, se arată într-un articol apărut luni seară în revista „Nature”, cea care a dezvăluit în premieră plagiatul premierului României în teza acestuia de doctorat.
Potrivit „Nature” „comunitatea academică din România este indignată de această mişcare şi îngrijorată că ar putea leza şi mai mult reputaţia sistemului educaţional şi ştiinţific”.
Autorii articolului mai notează şi faptul că peste 800 de oameni de ştiinţă şi savanţi au semnat o petiţie în care CNATDCU acuză „maniera nedemnă” în care le-ar fi fost încălcată demnitatea umană şi profesională, „cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertăţii academice”.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.
În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta. Deoarece comisia a fost restructurată înainte de a-şi anunţa verdictul, recomandarea către Ministerul Educaţiei de a retrage titlul de doctor al lui Ponta va rămâne probabil fără consecinţe, scrie „Nature”.
„The Economist” despre premierul „Copy Paste”
La rândul său, un editorialist al ziarului „The Economist” a scris e marţi că prim-ministrul Victor Ponta se îndreaptă spre acelaşi cimitir politic care adăposteşte cadavrele fostului ministru german al Apărării, Theodor zu Guttenberg, şi al preşedintelui Ungariei, Pál Schmitt, fiind acuzaţi toţi de plagiat.
„Membrii loiali de partid susţin că prim-ministrul Victor Ponta se află într-o companie selectă. Ministrul de Interne Ioan Rus, a afirmat vineri (el şi ceilalţi susţinători ai premierului din România), că «încă de la Platon şi Aristotel, toţi cei care au scris vreodată un doctorat în filosofie sau în ştiinţele sociale au plagiat». În afară de amuzamentul pe care declaraţia domnului Rus îl poate produce, aceasta este, de asemenea, un indiciu că, în ciuda încercărilor energice (adversarii spun stângace) de a reduce la tăcere scandalul plagiatului, prim-ministrul de 39 de ani ar putea să se îndrepte spre acelaşi cimitir politic care adăposteşte cadavrele fostului ministru al Apărării german, Theodor zu Guttenberg, şi al preşedintelui Ungariei, Pál Schmitt”, scrie editorialistul care semnează V.P. pe blogul său de pe platforma site-ului „The Economist”.
„Acest episod, împreună cu politizarea instituţiilor de stat, de la postul public de televiziune la institutele culturale ale României din străinătate, a stârnit indignarea elitei culturale a ţării. Printre ei este Herta Müller, o scriitoare de limbă germană originară din România, care în 2009 a câştigat premiul Nobel pentru literatura de specialitate pentru lucrările ei, care expun teroarea din ţară sub infama Securitate, poliţia secretă în timpul regimului comunist. Gabriel Liiceanu, un filosof proeminent, a scris despre «combinaţia de circ şi coşmar», care a cuprins opinia publică în ultimele două luni de când Guvernul Ponta a venit la putere”.
Citeste aici tot editorialul din The Economist tradus in limba romana.
Revocarea Consiliului General este o „imixtiune inacceptabilă” a politicului
Comisia de Matematică a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) îşi manifestă profunda indignare faţă de revocarea „arbitrară” a Consiliului General al instituţiei, decizie luată de Ministerul Educaţiei, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Preşedintele şi membrii Comisiei de Matematică apreciază că ordinul dat de Ministerul Educaţiei (MECTS) reprezintă o „imixtiune inacceptabilă a politicului în domeniul academic”.
Ministrul interimar alege însă, prin măsurile arbitrare luate în ultimele zile, să-şi arate indiferenţa faţă de aceste principii generale, să sacrifice interesul general al ţării pentru o meschină luptă partizană. Iar intenţiile afirmate ale ministrului interimar pentru perioada următoare reprezintă un întreg program de promovare a mediocrităţii în domeniul academic şi de sabotare a principiilor de exigenţă şi rigoare afirmate în Legea educaţiei naţionale”, se mai arată într-un comunicat remis redacţiei.