În punctul de trecere a frontierei Vama Veche a oprit un Alfa Romeo înmatriculat în Bulgaria. La volan se afla un cetățean olandez, în vârstă de 64 de ani. În dreapta era un bulgar, de 53 de ani. Vameșii români și bulgari au constatat, la controlul comun, că în mașină se aflau și doi pasageri clandestini.
Este vorba despre Ahmed S., de 28 de ani, și fiul său, de 11 ani. Erau ascunși într-un compartiment special creat, între bancheta din spate și portbagaj. Le-au spus polițiștilor că vroiau să ajungă cu orice preț într-o țară din spațiul Schengen.
”Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno-bulgar, migranţii sirieni, şoferul şi însoţitorul acestuia, precum şi mijlocul de transport au fost predaţi autorităţilor de frontieră bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun”, au declarat reprezentanții Poliției de Frontieră. Ahmed și fiul său au fugit din Siria din cauza războiului civil și a sărăciei. Conflictul de acolo a împlinit, în martie, șase ani și nu există șanse să se încheie curând. Lucrurile s-au complicat și mai mult în ultima vreme: influența în regiune a Statului Islamic, care a ocupat puncte importante pe hartă, cum ar fi Palmyra, a diminuat atenția asupra regimului Bashar al-Assad.
Siria, o țară fără speranță
Războiul din Siria a împins 80% din populaţia ţării în sărăcie, a redus speranţa de viaţă cu 20 de ani şi a determinat pierderi economice estimate la peste 200 de miliarde de dolari, de la începutul conflictului, în martie 2011, arată un raport întocmit de Centrul Sirian pentru Cercetări Politice şi susţinut de ONU, relatează Associated Press. Aproape trei milioane de sirieni şi-au pierdut locurile de muncă în timpul conflictului, ceea ce înseamnă că peste 12 milioane de persoane au rămas fără principala sursă de venit, adaugă raportul, precizând că rata şomajului a crescut de la 14,9 la sută în 2011 la 57,7 la sută la sfârşitul lui 2014.
„În condiţiile în care o mare parte a comunităţii a pierdut şansa de a lucra şi a obţine un venit, peste 4 din 5 sirieni trăiesc acum în sărăcie”, subliniază raportul. „Întrucât a devenit o ţară de săraci, 30 la sută din populaţie a coborât într-o sărăcie abjectă, în care familiile se luptă să obţină alimentele de bază necesare supravieţuirii”.
Potrivit raportului, populația Siriei a scăzut cu 15% de la începerea conflictului, de la 20,87 de milioane în 2010 până la 17,65 milioane la sfârşitul anului trecut. Sirienii reprezintă acum cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, după palestinieni, după ce 3,33 milioane de persoane au fugit în alte ţări, continuă textul. În contextul intensificării violenţelor, numărul deceselor a crescut dramatic la 210.000, iar cel al răniţilor la 840.000, reprezentând în total 6 la sută din populaţia Siriei, conform textului. „La fel de teribil este dezastrul tăcut care a redus speranţa de viaţă la naştere de la 75,9 ani în 2010, la 55,7 ani la sfârşitul lui 2014”, o scădere de 27 de procente, precizează raportul. Educaţia este, de asemenea, „în stare de colaps”, în condiţiile în care 50,8 la sută dintre copiii de vârstă şcolară nu mai merg la cursuri în anul şcolar 2014-2015, iar aproximativ o jumătate dintre ei au pierdut trei ani de şcoală.