Presedintele Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit ieri-dimineata pentru a analiza modalitatile de reducere a amplitudinii scandalului telefonului dat de premier procurorului general Ilie Botos in cazul liberalului Dinu Patriciu, afirma surse din cadrul Administratiei Prezidentiale. Cei doi au abordat si tema incetarii acordului cu Fondul Monetar International.
Tot mai insistent au fost strecurate informatiile privind iminenta demisie de onoare a premierului. Basescu a refuzat miercuri seara la intoarcerea din Grecia sa se pronunte asupra demisiei premierului afirmand: „Eu nu am dreptul sa cred si nu am nici o atributiune”. In cele din urma, Tariceanu a pus capat, ieri, speculatiilor, anuntand ca nu are intentia sa demisioneze. Cat despre cererea unor liberali privind demisia lui Botos, Basescu a replicat: „Nu este prost cine cere.”
Regrete prezidentiale
Seful statului regreta declaratia incorecta acordata in cadrul interviului din „Romania libera” si publicat pe 22 iunie, in care a negat faptul ca Tariceanu l-a sunat pe Botos. Basescu a explicat ca nu a dorit declansarea unui scandal politic, mentionand ca atunci cand i s-a parut potrivit a facut „un avertisment public la adresa Guvernului, sa aiba grija de grupurile de interese din jur. Sigur, replica a fost cea pe care ati vazut-o: o demonstratie ca sunt grupuri de interese la Cotroceni”. El a precizat ca un raspuns incorect l-ar fi facut dependent de mai multi oameni .
„Simplul fapt ca s-a dat un telefon este incorect, iar formularile mele din ianuarie nu lasau echivoc. Si v-as ruga sa vedeti textele de la discursul meu de la intalnirea cu magistratii de la CSM in care spuneam: „Orice procuror sa il informeze pe procurorul general. De data aceasta, cel sunat era procurorul general si a recurs la arbitrul constitutional.”” Seful statului a subliniat ca procurorul general l-a informat despre discutia cu Tariceanu imediat dupa telefonul premierului, in cursul discutiei fiind prezenta Elena Udrea. „Am fost informat imediat de procurorul general. Va pot spune ca imediat am cerut consilierei care era la serviciu Ð pentru ca telefonul a fost dimineata, inainte de luarea primei masuri, si nu seara, n-as vrea sa fie o confuzie. Am considerat ca mi-am facut datoria mediind inadvertenta, pentru ca obiectivul meu era sa lucreze justitia, sa imi respect angajamentele, iar la sosire l-am invitat pe premierul Tariceanu la mine”, a povestit Basescu filmul evenimentelor. „Am trimis consilierul de stat dupa Constitutie: „Adu-mi sa vad ce trebuie sa fac in situatii de astea.” Am trimis dupa Codul Penal, dupa toate. Si sunt prea multi oameni. In plus, n-as vrea sa fiu dependent de procurorul general si nici de primul ministru”, a mai adaugat presedintele, precizand ca a stiut prompt, imediat, si a reactionat constitutional. In conditiile nasterii unui conflict intre institutii, executiv si puterea judecatoreasca, mesajul prezidential a fost acela de aplicare a legii, solicitandu-i lui Tariceanu „sa-si vada de treaba”, iar lui Botos „sa aplice legea”. Presedintele sustine ca „fiecare isi stabileste standardele de moralitate, iar standardul de legalitate il stabileste legea.” De altfel, „am facut acest lucru bazat pe doua realitati: in discursul din data de 20 ianuarie 2005, cu ocazia consfatuirii organizate de CSM am cerut oricarui procuror, oricarui judecator, oricarui politist sa ma informeze daca se fac imixtiuni in institutia justitiei. Mai mult decat atat, articolul 80 din Constitutia Romaniei ma obliga sa mediez conflictele dintre institutii Ð articolul 80, paragraful 2 Ð, ma obliga la mediere. Am considerat ca este un conflict, l-am mediat discutand imediat”, a spus Basescu. De altfel, seful statului a mai adaugat ca abia acum, la intoarcere, a aflat ca premierul se interesa curent de diverse cazuri ale Parchetului, respectiv RAFO sau Sechelariu.
Intalnire de taina
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a confirmat ieri ca premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu s-au intalnit. Ea nu a dorit sa se refere la continutul convorbirilor intre cei doi oficiali, dar a precizat ca subiectul demisiei premierului „nu a fost in discutie”. Marinescu a mai spus ca seful Guvernului nu a primit de la Parchet nici un raspuns cu privire la anchetarea conturilor sale.