17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialTariceanu "e foarte deranjat"

Tariceanu „e foarte deranjat”

Decesul unui cetatean roman arestat in Polonia a condus la rechemarea in tara a consulului de la Varsovia. Claudiu Crulic a murit intr-un spital, dupa ce a intrat in greva foamei, protestand astfel fata de acuzatiile de furt care i-au fost aduse.

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului de Externe sa il cheme definitiv in tara pe consulul Romaniei la Varsovia, ca urmare a mortii cetateanului roman Claudiu Crulic. In plus, Tariceanu a cerut ca ambasadorul roman in Polonia sa prezinte MAE explicatii legate de decesul prin autoinfometare, intr-o inchisoare din Cracovia, al lui Crulic. "Vreau sa stiu exact ce s-a intamplat si de ce a trebuit sa se ajunga in aceasta situatie-limita. Trebuie sa elucidam ce s-a intamplat acolo, ce nu a functionat intre autoritatile romane si cele poloneze si, in final, trebuie sa stabilim cine este vinovat ca acest cetatean roman a murit", a declarat premierul. Tariceanu s-a aratat "foarte deranjat" de modul in care a fost tratata situatia lui Claudiu Crulic si a cerut ministrului Adrian Cioroianu sa-i prezinte de urgenta un raport si masurile luate.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Friso Roscam Abbing, a declarat pentru Deutsche Welle ca este greu de inteles de ce nu s-a aplicat Carta Fundamentala a Drepturilor Omului in cazul romanului care a murit intr-un spital polonez. In acest caz, ministrul de Interne, Cristian David, a cerut Politiei sa stabileasca cu certitudine cauzele mortii, lucru ce presupune exhumarea cadavrului si efectuarea unei necropsii.

Conform MAE, Ambasada romana din Polonia nu a fost anuntata ca cetateanul roman Claudiu Crulic a respins acuzatiile de furt si ca a intrat in greva foamei. Claudiu Crulic si prietena sa, Lica Tomescu, au fost arestati in septembrie 2007 pentru presupusul furt al unui portofel, fapta comisa cu doua luni inainte. Romanul a respins acuzatiile, asa cum a facut de fiecare data cand a mai fost prins si adus in penitenciar (de trei ori). Crulic a fost arestat in Polonia la 10 octombrie 2007 si a decedat pe 18 ianuarie 2008, dupa ce a fost eliberat din inchisoare in scopul internarii intr-un spital, conditia sa fizica fiind precara, din cauza grevei foamei.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă