2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialContradicţiile din cazul Mircea Băsescu- Bercea Mondial

Contradicţiile din cazul Mircea Băsescu- Bercea Mondial

Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru trafic de influență, ar fi fost confruntat joi cu liderul interlop Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, spun surse judiciare. Avocatul lui Mircea Băsescu a declarat, însă, că joi au avut loc doar audieri de martori și s-au stabilit obiectivele expertizării interceptărilor făcute de membrii clanului Bercea.

La DNA au fost audiați joi și ceilalți membri ai clanului Bercea (Izaura și Florin, copii interlopului), precum și partenerul lui Mircea Băsescu, Marian Căpățână, arestat și el.

Confruntarea și audierile ar fi proceduri absolut necesare în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influență și primirea sumei de 250.000 de euro, iar partenerul său de afaceri, Marian Căpățână, și-a păstrat 350.000 de euro .De asemenea, s-a stabilit că ar fi absolut necesară expertizarea interceptărilor din dosarul în care a fost arestat Mircea Băsescu, interceptări făcute exclusiv de către  membrii familiei liderului interlop, spun surse judiciare.

De ce era necesară confruntarea

Confruntarea dintre Mircea Băsescu și partenerul său Marian Căpățână , pe de o parte, și membrii clanului de interlopi – pe de alta, erau necesare din cauza contradicțiilor generate de conținutul interceptărilor din două dosare penale în care principalii protagoniști sunt Mircea Băsescu și Marian Căpățână versus membrii clanului Bercea.

Reamintim că la DNA –central există un dosar deschis în urma plângerii clanului Bercea și a interceptărilor realizate de aceștia, în baza cărora au fost arestați preventiv Mircea Băsescu și Marian Căpățână pentru trafic de influență și primirea sumei totale de 600.000 de euro.

Al doilea dosar a fost deschis la DNA- Constanța, în urma plângerilor de șantaj și amenințare, infracțiuni săvârșite de membrii clanului Bercea, plângeri înaintate anul trecut și anul acesta de către Mircea Băsescu. În acest dosar au fost arestați preventiv Florin Anghel (fiul lui Bercea) și Marius Constantin (ginerele liderului interlop). Acest dosar a fost finalizat prin rechizitoriu ce a fost trimis la instanță.

Situații juridice contradictorii

Din interceptările realizate integral de membrii clanului Bercea, aflate la dosarul deschis de DNA – central București, banii ( 250.000 de euro) care ar fi ajuns la Mircea Băsescu erau pentru trafic de influență la instanțe. În interceptări, Mircea Băsescu recunoaște că s-a trezit “cu mormanul de dolari” ( nu de euro) pe biroul său. De asemenea, există dialoguri despre situația juridică a lui Bercea Mondialu’, reproșuri că nu s-a obținut eliberarea acestuia sau achitarea sau cel puțin o pedeapsă mai mică.

Din interceptările din dosarul DNA- Constanța, deschis în urma plângerilor pentru amenințare și șantaj, depuse anul trecut și anul acesta de Mircea Băsescu, banii erau împrumutați de Marian Căpățână de la Bercea pentru a cumpăra active de la AVERSA. Căpățână și-a asumat primirea întregii sume de 600.000 de euro din care a returnat 320.000 de euro.

Tot în dosarul de șantaj de la Constanța, din interceptările realizate de SRI rezultă că banii au fost folosiți pentru a cumpăra bunuri ale AVERSA, scoase la vânzare de AVAS ( procedură anulată ulterior). De asemenea, există interceptări în care Florin Anghel, fiul lui Bercea îi amenință cu moartea pe Marian Căpățână și pe Mircea Băsescu ( înjunghieri în arest :“ vă înjunghii pe toți”; “te las leș” etc). Mircea Băsescu a fost amenințat și cu prezentarea înregistrărilor la Antena 3.De asemenea,  lui Băsescu și Căpățână li s-a cerut să-și vândă casele sau să le transfere în patrimonial familiei interlopului în contul restul de bani nerestituiți de 280.000 de euro. 

Prin confruntare, procurorii încearcă să stabilească traseul și scopul pentru care membrii familiei Anghel au dat 600.000 de euro intermediarului Marian Căpățână, partenerul în afaceri al lui Mircea Băsescu, spun specialiștii.

Ce se întâmplă cu suma de 600.000 de euro

Avocatul Pavel Abraham susține că membrii familiei Anghel ( zis Bercea) nu au făcut șantaj deoarece au încercat să recupereze o sumă de bani dată pentru a cumpăra o situație juridical ușoară pentru Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’.

Potrivit legii, însă, banii fiind dați pentru săvârșirea unei infracțiuni, se confiscă. Cu alte cuvinte, se confiscă de la familia Anghel inclusiv rata de 320.000 de euro, primită de la partenerul lui Băsescu din suma totală de 600.000 de euro.

Ce trebuie să facă ANAF

În paralel, ANAF a anunțat declanșarea verificărilor provenienței surselor sumelor imense de bani, de ordinul milioanelor de euro, vehiculate de membrii clanului interlop.  

În plus, membrii clanului dețin palate – construite fără autorizații-, mașini de lux, obiecte din aur , iar de-a lungul anilor nu au plătit impozite pentru veniturile de milioane de euro. Șefi de la directiile financiare, ca și cei de la inspectoratele  de construcții  din Slatina și județul Olt trebuie să răspundă pentru nelegalitățile trecute cu vederea, spun specialiștii.

Complicități

De-a lungul anilor, Bercea Mondial a avut 124 de dosare cu  soluții de neîncepere a urmăririi penale. Directorul SRI, George Cristian Maior, a declarat că informări despre infracțiunile violente ale clanului condus de Bercea Mondial  au fost făcute încă din 2001 și trimise instituțiilor îndrituite, între care Poliției și parchetelor. În 2011, Bercea avea deschise 34 de dosare penale, majoritatea în Slatina, în județul Olt și la Parchetul Curții de Apel Craiova. Potrivit unor surse judiciare, de unul dintre dosare s-ar fi ocupat Elisabeta Drăguț Ponea, soția șefului IPJ Mehedinți, arestat preventiv în dosarul “Baronul PSD DUICU- trafic de influență din cabinetul premierului”.

Cele mai citite

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă