Cotidianul ”România liberă” vă oferă luni, 21 decembrie, o ediţie de colecţie, la 26 de ani de la Revoluția din 1989, în care veți găsi mărturii ale jurnaliștilor care au trăit în redacţie şi în stradă, zilele intense ale căderii comunismului.
Suplimentul special conține o reeditare a edițiilor României libere din 23 și 24 decembrie 1989, un interviu cu Petre Mihai Băcanu, directorul fondator al seriei noi a ziarului, cu detalii picante despre relaţia dintre presa liberă şi noua putere care se instala la Bucureşti, precum și o istorie a cotidianului prin ochii istoricului Virgil Lazăr. Totodată, veți putea citi mărturia secretarului general de redacție al României libere Ion Matei, pe atunci tipograf la Casa Scânteii, amintirile jurnaliştilor Igor Butnaru şi Tudor Artenie despre zilele tulburi ale lui decembrie 1989, dar și povestea unui erou al Revoluției, un tânăr de 17 ani ucis chiar pe 21 decembrie, depănată de Dan Gheorghe.
”Sunt 26 de ani de la acele momente de euforie, de luptă și de dezrobire care s-au petrecut la finalul lui decembrie 1989. Un sfert de secol înseamnă mult pentru memoria de detaliu a majorității dintre noi. Dar hârtia reușește să păstreze în amintire ceea ce nu trebuie niciodată uitat, până la amănunt. Aceasta este și menirea ediției de colecție pe care România liberă o scoate pe piață luni. Să ne reamintească de istoria urâtă de care am scăpat, să ne arate sacrificiul pe care mii de oameni l-au făcut pentru o nouă istorie, să ne îndemne să păstrăm ceea ce am câștigat și să câștigăm ceea ce am pierdut”, a explicat redactorul-șef al cotidianului România liberă, Răzvan Chiruță.
Ediţia de colecţie ”După 26 de ani” se va găsi luni la chioșcurile de difuzare a presei împreună cu ziarul ”România liberă”, iar după-amiază va fi distribuit în Piața Universității, acolo unde are loc concertul folk dedicat eroilor Revoluției din 1989, ”La Aniversară”.
Concertul începe la ora 17.30, pe esplanada cu statui, aproape de locul în care, cu 26 de ani în urmă, mureau primii tineri români la Baricada de la Inter, în Piața Universităţii și, mai departe, la Sala Dalles. Concertul este organizat de ”Academia de Folk”, în colaborare cu Asociația Culturală ”CREART”, Primăria Capitalei, ”Academia Cațavencu” și ”ROCK FM”.
Citește și: ”LA ANIVERSARĂ”, primul concert folk dedicat eroilor Revoluției