1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialSuntem vulnerabili la cutremur

Suntem vulnerabili la cutremur

» Un raport al ONU arata ca Romania, Italia si Grecia sunt cele mai expuse tari europene la dezastrele provocate de un cutremur. Cauza: cladirile nerezistente.

» Peste un milion de romani sunt vulnerabili la cutremur, spune ONU, in timp ce asiguratorii estimeaza pagube de peste 100 de miliarde de euro in caz de dezastru.

Romania este, alaturi de Italia si de Grecia, cea mai expusa tara europeana la dezastrele provocate de cutremure, din cauza cladirilor prost construite sau invechite si a caror infrastructura nu a fost modernizata, sustine un raport al ONU. Acestea sunt principala cauza a pierderilor de vieti omenesti in caz de cutremur. Doar in Romania, peste un milion de oameni sunt expusi la efectele dezastruoase ale cutremurelor. Consecintele acestei situatii s-au putut vedea in Italia, unde un cutremur relativ mediu ca intensitate, de 6,3 grade pe scara Richter, a provocat pagube imense: peste 200 de morti si peste 10.000 de cladiri distruse, conform celui mai recent bilant. Pagubele cele mai mari s-au inregistrat in zonele cu cladiri medievale sau vechi, care nu respectau standardele moderne de seismica, observa specialistii ONU.

 

"Investitiile in reducerea riscului de dezastru sunt obligatorii, daca vrem sa salvam vieti si sa economisim bani, pentru ca tot mai multi oameni locuiesc in orase vulnerabile la cutremur", a spus Helena Molin-Valdes, director adjunct al Centrului ONU de Strategie Internationala pentru Reducerea Dezastrelor. Constructiile ridicate in Romania dupa 1977 au urmat norme imbunatatite pentru a preveni prabusirea lor in cazul producerii unui cutremur. In opinia lui Dan Stematiu, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii, "majoritatea structurilor care s-au construit dupa acea data pot avea probleme, insa nu de natura sa se prabuseasca". Dan Stematiu sustine ca, in aceasta situatie sunt si cladirile inalte care au fost construite in ultimii ani in Romania, deoarece, "chiar daca aparent sunt mai vulnerabile, ele sunt mai rezistente decat constructiile cu 2-3 etaje construite in regim propriu".

 

Rectorul argumenteaza ca "desi legea ofera avantaje materiale consistente", reabilitarea cladirilor care au un risc sporit este incetinita de locatari, care au ultimul cuvant in ceea ce priveste demararea acestor lucrari. Academicianul Mircea Sandulescu, profesor de geotectonica, apreciaza ca cele mai vulnerabile locuri din Bucuresti sunt cele asezate de-a lungului Dambovitei, "deoarece substratul este mai putin consolidat", dar si cele care sunt cuprinse intre zona Gradina Icoanei si Piata Natiunilor Unite, cladirile din aceasta zona fiind construite pe un afluent secat al Dambovitei. El ne-a explicat ca, desi nu se poate vorbi de o ciclicitate cu care au loc cutremurele, daca se iau in calcul ultimele cutremure mari, din 1908, 1940 si 1977, distanta este intre 32- 37 de ani, iar din 1977 pana in 2009 au trecut deja 32 de ani, ceea ce teoretic ar insemna ca ar mai fi inca cinci ani pana la urmatorul seism mare.

Academicianul atrage insa atentia ca un cutremur poate avea loc oricand si "nu poate fi prevazut, de aceea politicienii ar trebui sa se grabeasca si sa consolideze casele slabite, podurile si liniile de cale ferata, astfel incat sa nu fie victime omenesti".
Peste 100 de imobile cu risc seismic ridicat sunt scoli sau gradinite, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu. In caz de cutremur, 80% din spitalele de urgenta din Romania s-ar darama, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Numai in Bucuresti, expertii in seismologie si constructii angajati de Primarie au identificat 115 cladiri care reprezinta "pericol public", adica se pot prabusi fara sa aiba loc vreun cutremur. In caz de cutremur puternic, 257 de imobile prezinta risc ridicat de prabusire, 283 de imobile vor suferi pagube majore la structura de rezistenta, iar alte 55 ar suferi degradari importante. Alte 1908 imobile trebuie expertizate de urgenta, ele nefiind incadrate corect in clasa de risc seismic corespunzatoare.

Un cutremur devastator ar provoca in Romania pagube imobiliare de circa 105 miliarde de euro, potrivit unui studiu al Ministerului Mediului, citat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Potrivit aceluiasi studiu, circa 75% dintre locuintele tarii au un grad mai mare de rezistenta, fiind construite din caramida si beton, in timp ce 25% din case sunt din paianta si chirpici si prezinta o vulnerabilitate crescuta in cazul unui seism de mai mare amplitudine.

Cinci romani morti in Italia
Ministerul Afacerilor Externe roman a confirmat ca o familie de romani – mama, tatal si fiul –, o femeie si inca un minor au murit in urma seismului produs duminica noaptea in Aquila, un oras in centrul Italiei. Astfel, oficial, cinci romani au fost victime ale cutremurului din Italia, insa presa italiana vorbeste despre sase persoane. Bilantul nu este inca final, numarul persoanelor descoperite sub daramaturi fiind in continua crestere. In regiunea Abruzzo, unde s-a produs cutremurul, traiesc peste 20.000 de romani.  Seismul din Italia s-a soldat cu 207 morti, 15 disparuti si 178 raniti, dintre care 100 sunt in stare grava, a anuntat ieri premierul italian, Silvio Berlusconi.

Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă