Romania este luata in calcul pentru amplasarea unor componente ale scutului antiracheta american extins, care ar apara si o mare parte a Europei, arata un studiu al Biroului pentru Buget al Congresului SUA.
Statele Unite ale Americii iau in calcul trei variante pentru extinderea scutului antiracheta impotriva unor eventuale atacuri continentale si intercontinentale dinspre Iran. Doua dintre aceste variante includ amplasarea unor elemente de interceptare a rachetelor si pe teritoriul Romaniei, care este in prezent neprotejata de sistemul de aparare antiracheta, arata un studiu al Biroului pentru Buget al Congresului SUA.
Prima varianta cu Romania implicata prevede amplasarea a trei nave dotate cu interceptoare de rachete in Marea Neagra, in apele teritoriale ale Romaniei, in Marea Adriatica, langa coasta Italiei, si in Marea Baltica, langa Polonia. Sistemul ar trebui completat cu doua radare de interceptare amplasate in Azerbaidjan si in Qatar. Aceasta varianta este cea mai scumpa dintre cele trei, cu un cost estimat intre 18 si 22 miliarde dolari. Marea piedica pentru implicarea Romaniei in acest plan este insa Tratatul de la Montreux, care stabileste inca din 1936 ca navele de razboi care nu apartin statelor riverane Marii Negre au voie sa stea in aceasta mare maximum 21 de zile. Astfel, americanii iau in calcul posibilitatea ca nava de razboi sa iasa din Marea Neagra o data la 21 de zile sau ca sistemul de interceptare din Marea Neagra sa fie amplasat pe tarmul Romaniei.
A doua varianta cu Romania in schema presupune amplasarea de interceptoare de rachete in Germania, la baza militara de la Ramstein, si in Turcia, la baza militara de la Incirlik. La sistem ar trebui adaugate doua radare de interceptare in Azerbaidjan si in Qatar, pe langa cel deja existent in Marea Britanie, la baza militara de la Fylingdales. In plus, alte doua interceptoare ar trebui stationate in Romania si in Polonia, pentru a extinde apararea Europei. Chiar si cu acest ajutor, sistemul antiracheta american ar lasa descoperit sudul Italiei si al Peninsulei Iberice. Aceasta varianta ar costa intre 9 si 13 miliarde dolari si ar putea fi gata in anul 2015. Totodata, ea ar acoperi mai bine nevoile de aparare ale Europei.
Nici una dintre cele trei variante de scut antiracheta nu va reusi insa sa apere Europa de toate tipurile de rachete cu raza medie si lunga de actiune, pe care tari precum Iran sau Rusia le-ar putea dezvolta in viitor. Chiar si rachetele deja existente, pe care Iranul pretinde ca le-a testat – Shahab 3, Shahab 3A si Ashura –, ar fi capabile sa loveasca in cateva puncte ale Europei, cu toate eforturile scutului antiracheta extins.
Totusi, agentia guvernamentala americana subliniaza ca varianta actuala a scutului antiracheta ofera cea mai mica protectie pentru Europa si SUA, in comparatie cu cele trei variante propuse. In prezent, SUA a negociat cu Polonia pentru amplasarea unui sistem de interceptare a rachetelor si cu Cehia pentru un radar de interceptare cu raze X. O locatie pentru un radar de alerta nu a fost inca stabilita, dar aceasta ar putea fi in Azerbaidjan.