16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialStrainii, alungati de la UMF Cluj de taxele prea mari

Strainii, alungati de la UMF Cluj de taxele prea mari

Aproximativ 1.900 de studenti straini de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj au anuntat ca au intrat in greva. Studentii vor sa protesteze fata de marirea taxelor universitare.

UMF a reusit sa atraga in ultimii ani aproximativ 2.000 de studenti straini, care au ales sa studieze la Cluj datorita calitatii bune a studiilor si taxelor mici. Pana acum, studentii straini plateau o taxa anuala cuprinsa intre 3.400 si 3.600 dolari pe an, in functie de specializarea pe care o alegeau. Insa in acest an Guvernul a decis sa mareasca la minimum 3.200 euro pe an taxa de scolarizare perceputa studentilor din afara Uniunii Europene. Senatul UMF a decis insa ca noua taxa sa fie de 5.000 euro, pentru ca invatamantul medical este mai scump decat cel umanist. Decizia a starnit nemultumirea studentilor straini, care critica faptul ca taxele au fost marite dintr-o data. Unii dintre ei, in special dintre cei 900 de studenti care provin din Tunisia, spun ca nu isi mai permit sa plateasca taxele de studii. In consecinta, studentii straini au decis sa protesteze printr-o greva generala.

 

Ei cer Senatului UMF sa reduca taxa de scolarizare, insa deocamdata reprezentantii universitatii clujene au refuzat acest lucru. Ei spun ca, oricum, in alte tari taxele sunt mult mai mari. "In Ungaria, de pilda, taxele de scolarizare la Medicina sunt de circa 10.000 euro", spune presedintele UMF, Marius Bojita.
Studentii straini nu s-au multumit doar cu protestele organizate la Cluj. Ei au cerut ambasadelor statelor din care provin sa faca presiuni asupra conducerii universitatii, pentru a scadea taxele. Deja reprezentantii Ambasadei Tunisiei s-au intalnit cu conducerea universitatii clujene. Potrivit profesorului Marius Bojita, reprezentantii diplomatici ai Tunisiei au pedalat pe coarda sensibila. Ei au spus ca membrii Senatului universitar trebuie sa tina cont ca studentii din nordul Africii vin din tari mai putin dezvoltate si ca Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, ar trebui sa ajute aceste tari, inclusiv prin intermediul unor taxe mai reduse pentru studentii originari de acolo.

 

O cerere care contine argumente asemanatoare a fost trimisa Ministerului Educatiei si Cercetarii, dar si autoritatilor locale. Deocamdata Ambasada Tunisiei nu a primit nici un raspuns oficial. La universitatea clujeana invata un mare numar de studenti straini. Chiar daca multi dintre ei provin din tarile din nordul Africii, exista si tot mai multi studenti straini care provin din tari occidentale precum Franta sau Suedia. Pe langa taxele mici de scolarizare, acesti studenti spun ca au ales Clujul pentru ca profesorii de la UMF pun un mai mare accent pe pregatirea practica decat colegii lor din strainatate.

Cele mai citite

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă