Numărul militarilor americani din România nu va mai fi limitat la 3000 de oameni, a decis astăzi Camera Deputaților.
Parlamentarii au abrogat astăzi Hotărârea Camerei Deputaților nr. 29, din data de 2 mai 2007, care preciza că „numărul maxim al membrilor forţelor Statelor Unite ale Americii ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul României nu poate depăşi 3000”.
Expunerea de motive a deciziei de astăzi a deputaților precizează că Hotărârea 29 / 2007 a fost urmată de Legea 291 din 2 noiembrie 2007. Legea 291 se referă la „intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României”.
Legea 291 nu face nicio mențiune referitoare la limitarea numărului de militari străini care se pot afla în România. În această situație, prin corelarea prevederilor Hotărârii 29 / 2007 cu cele din Legea 291 / 2007, rezulta că SUA sunt singura țară care are o limită în privința numărului de militari pe care-i poate trimite în România. Deputații au rezolvat această discriminare anulând, astăzi, Hotărârea 29.
Chiar dacă deputații nu au discutat astăzi acest aspect, este evident că Hotărârea 29 / 2007, dacă era menținută, ar fi pus probleme colaborării politico-militare dintre România și SUA. Statele Unite au anunțat exerciții militare ample, de-a lungul anului 2015, în toate țările din estul Europei, ca răspuns la criza din Ucraina și pentru a contracara acțiunile Rusiei în regiune.
Citește și: Foto: Operațiunea militară „Atlantic Resolve” se extinde în România
Începând din martie 2015, “seria de exerciții va continua din Estonia până în Bulgaria”, anunța, acum o lună, generalul locotenent Frederick Hodges, comandantul Forțelor Terestre ale SUA în Europa (US Army Europe).
Exercițiile militare planificate de NATO în România au fost deja acceptate de partea română, iar Ministerul român al Apărării a trimis militari care să se antreneze alături de camarazii din alte țări NATO. În cadrul exercițiilor NATO din România, cei mai mulți militari străini provin din SUA.