21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSRI nu se dezminte: sedinta de bilant cu usile inchise

SRI nu se dezminte: sedinta de bilant cu usile inchise

» Prezent la sedinta de bilant, presedintele Basescu a cerut politicienilor sa nu se precipite schimband pe ultima suta de metri ai mandatului legile sigurantei nationale.

» Conform SRI, doar 13% din informatiile adunate anul trecut au fost stranse cu ajutorul sistemelor tehnice.

Contrar obiceiului, serviciul Roman de Informatii (SRI) si-a prezentat bilantul in secret. In ciuda mult anuntatei transparente, jurnalistii au fost tinuti intr-un tarc, la intrarea in institutie. La sedinta a participat si Ion Stan, secretarul Comisiei pentru controlul parlamentar al SRI. Conform acestuia, Basescu le-ar fi solicitat politicienilor sa nu mai schimbe acum, pe final de mandat, legile sigurantei nationale daca nu au fost in stare timp de trei ani sa faca acest lucru: "A cerut politicienilor sa nu faca schimbari legislative in acest domeniu pe ultima suta de metri, ramanand in sarcina viitorului Parlament tot ce inseamna pachet legislativ vizand sistemul national de securitate".

Potrivit lui Stan, SRI s-a laudat ca doar 13 la suta din informatiile adunate anul trecut au venit din zona tehnica, celelalte informatii provenind din sursele secrete umane.
Presedintele ar mai fi cerut Serviciului ca, in acest an electoral, sa-si pastreze echidistanta si neutralitatea politica, pentru ca este o structura in slujba natiunii, nu a partidelor politice.
Conform datelor prezentate de SRI, anul trecut Guvernul a fost principalul beneficiar al informatiilor furnizate de catre acest serviciu, urmat de Presedintie. La aceeasi sedinta de bilant s-a discutat un alt subiect sensibil, si anume cooperarea dintre SRI si SIE, activitate care ar fi progresat in ultima vreme, in ciuda orgoliilor generalilor din cele doua structuri secrete.

Ion Stan ne-a spus ca Raportul de activitate al SRI pe 2006 va fi pus pe ordinea de zi a Parlamentului peste o luna.
Analistul politic Cornel Codita considera SRI o "ciudatenie a democratiei din Romania" deoarece este o institutie subordonata Parlamentului, nu Executivului sau Presedintiei, asa cum se intampla peste tot in lume. "Este un amestec clar al atributiilor legislative cu cele executive. Avem o balmajeala a puterilor, si nu o separare a lor. Parlamentul, din punct de vedere politic, nu poate fi facut responsabil pentru actiunile SRI-ului. In schimb, Executivul poate fi tinut responsabil, inclusiv juridic. Responsabilitatea politica pentru tot ce se intampla acolo o are premierul sau presedintele in toate tarile democratice. SRI este, in momentul de fata, o institutie care nu raspunde in fata nimanui", crede Codita.

Iulian Chifu, seful Centrului de Prevenire a Conflictelor, socoteste ca activitatea SRI sub directoratul lui George Maior s-a imbunatatit, in sensul ca a inceput un proces de reforma care are ca scop cresterea componentei operative si a celei analitice, un plus inregistrandu-se in procesul de cooperare internationala. Un alt atu al SRI ar fi intinerirea ofiterilor, media de varsta fiind in acest moment de 35 de ani. "La nivelul resurselor umane acestia trebuie profesionalizati. Daca procesul demareaza acum, tot ar fi nevoie de 5-6 ani pentru a putea fi folositi." Chifu mai aduce aminte de multitudinea de incidente de securitate, pe care le pune pe seama rivalitatilor politice si pe un numar de nemultumiti ai reformei. "Ma astept ca in acest an electoral sa apara in mass-media din ce in ce mai multe documente si dosare clasificate care au plecat impreuna cu cei care le-au lucrat din serviciile de informatii", ne-a declarat Chifu.

 

120 de securisti inca activeaza in SRI
Directorul SRI, George Maior, a anuntat, in urma cu o saptamana, ca in cadrul Serviciului mai activeaza aproximativ 120 de ofiteri ai fostei Securitati, dar nu dintre cei care au prejudiciat drepturile omului. "Cred ca partea morala a reformei a fost consumata deja, si ma refer aici la predarea arhivei", declara Maior. Conform sefului SRI, in custodia institutiei nu au mai ramas decat dosarele de siguranta nationala. "Tot ce mai gestionam sunt dosare de siguranta nationala, pe care le evaluam de catva timp deja, impreuna cu CNSAS, pentru a preda si acest stoc… Vom pastra, cred eu, din estimarile mele, cateva mii de dosare din cateva milioane care au fost predate", a anuntat Maior.
La bilantul din 2006, Traian Basescu declara ca in SRI mai activeaza ofiteri ai fostei Securitati, acestia reprezentand 4,5% din totalul cadrelor institutiei. Presedintele a mai aratat ca intre acestia nu se regaseste nici un ofiter de Securitate de la Directia I de Supraveghere Politica si de la Directia a VI-a de Anchete Penale.

Cele mai citite

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă