0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialSoţul Alinei Bica, sub control judiciar, după ce ar fi spălat peste...

Soţul Alinei Bica, sub control judiciar, după ce ar fi spălat peste 80.000 de lei. Denunțul în dosarul evazioniștilor, făcut de Ovidiu Tender

UPDATE 14.10: Soțul Alinei Bica a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, iar alți patru membri ai grupării, inclusiv șeful grupării, Dan Vasile, au fost reținuți pentru 24 de ore.

Audierile continuă la ora transmiterii acestei știri.

UPDATE:  În anul 2010, şapte persoane din Braşov au constituit o grupare infracţională organizată, la care a aderat și soțul fostei șefe Antimafia. Gruparea se ocupa cu evaziunea fiscală și spăla bani din contrcate cu bani publici, prin intermediul mai multor firme. La grupare ar fi aderat și Mircea Bica, soțul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, urmărit penal in principal pentru evaziune fiscală.

Astfel, afaceriştii Dan V. Vasile, Dan D.Vasile, Urdea Marius, Dan Ileana Roxana (fostă Bercu), Cozachevici Liliana-Elisabeta, o altă persoană şi firmele SC Roata SRL Făgăraş, SC Hidroclean Energy SRL şi SC Bradus Invest SRL Lisa au pus bazele grupării infracţionale.

Firmele implicate în spălarea banilor sunt: S.C. ROATA S.R.L., S.C. HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. , S.C. BRADUS INVEST S.R.L., S.C. PAN BAUTEH S.R.L., S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. C MODE MARYNELLA S.R.L. Prin aceste firme fantomă, afaceriştii spălau banii, iar unele din aceste firme nu au existat decât în acte, arată anchetatorii. Astfel, în total, a fost retrasă din conturile acestor firme suma de 7.001.550 lei.

Cum acționau evazioniștii

O firmă fusese înfiinţată pentru a crea documente justificative pentru pentru bunuri şi servicii care nu au existat sau nu s-au realizat – firme „fantomă” (SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL), alte firme erau interpuse în circuit şi folosite de oamenii de afaceri ca paravan pentru operaţiuni care nu s-au făcut niciodată – firme „tampon” (SC PAN BAUTEH SRL şi  SC ANDRA BAU SRL), iar altele au beneficiat de TVA deductibil şi cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit (SC ROATA SRL,  SC HIDROCLEAN ENERGY SRL şi BRADUS INVEST SRL).

Între 2010 şi 2014, trei cetăţeni maghiari au înfiinţat şi cesionat mai multe firme (SC ANDRA BAU SRL Alba Iulia, SC PAN BAUTEH SRL Alba Iulia şi SC C MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL), sub îndrumarea afaceristului Dan V Vasile şi a lui A. N. David. Cei trei – Oszlanci Andrea, Torma Jozsef şi Lehr Gyorgy Viktor – ţineau legătura cu băncile şi se ocupau de retragerile de bani din conturile firmelor fantomă.

Gruparea mai era ajutată şi de o inspectoare de resurse umane, care lucra la două din firmele implicate – SC Hidroclean Energy SRL şi SC Roata SRL. Liliana-Elisabeta Cozachevici, ajutată de afaceristul Dan V. Vasile, gestiona contractele firmelor cu instituţiile publice şi cu  firmele tampon şi fantomă.

Dorin Bica ar fi spălat 80.000 de lei şi ar urma să fie acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional organizat. 

Pentru prinderea evazioniștilor, procurorii au efectuat 17 percheziții.

–-

Soțul Alinei Bica, fosta șefă DIICOT, este audiat, la această oră, la DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Specialiștii consultați de România liberă susțin că Dorin Bica va fi reținut. Dosarul soțului fostei șefe DIICOT este dosar disjuns din dosarul Alinei Bica la DNA, în care Mircea Bica a fost audiat în februarie 2015, spun surse judiciare.

Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Ovidiu Tender, care, între altele, a susținut că a cedat acțiunile la UPRUC CTR SA, pentru ca Alina Bica să-l ajute în dosarul în care ulterior a fost condamnat la 11 ani și patru luni de închisoare de prima instanță. Astfel, Tender le-a spus anchetatorilor că, la solicitarea consilierului Alinei Bica, Florin Mihăilescu, a înstrăinat pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din Făgăraş, preţul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de un milion de euro trebuia să fie în cash, nefiind înregistrată în contabilitate, conform motivării de arestare a fostei șefe Antimafia.

Liderul grupării de evaziune, în care sunt cercetate 11 persoane, ar fi omul de afaceri Dan Vasile, al cărui nume apare în denunțul lui Tender. Dan Vasile și Mircea Bica ar fi preluat pachetul majoritar de acțiuni de la firma UPRUC.

Mircea Bica este preşedinte al AGA UPRUC SRL.

Citește și: Afaceristul Ovidiu Tender, scăpat de pușcărie și cu averea salvată?

În acest dosar, procurorii DIICOT Brașov efectuează percheziții la mai multe societăți comerciale din Brașov și Făgăraș, printre care una este deținută de soțul Alinei Bica. Acuzațiile aduse de procurori sunt evaziune fiscală și spălare de bani.

Sunt vizate 11 persoane, între care și soțul Alinei Bica.

Mircea Bica a fost dus la Brașov pentru a asista la percheziții și pentru a fi audiat, în legătură cu perchezițiile la firma UPRUC.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica a fost trimisă în judecată, în data de 26 februarie, în dosarul „Bica 2”, în care este acuzată alături de Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Astfel, Alina Bica este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.

 

Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă