6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSorin Roșca Stănescu: România este pusă la index de Uniunea Europeană pentru...

Sorin Roșca Stănescu: România este pusă la index de Uniunea Europeană pentru modul inuman în care și tratează deținuții

Fostul jurnalist Sorin Roșca Stănescu, care a stat în închisoare nouă luni din pedeapsa de doi ani şi patru luni de închisoare primită în dosarul "Rompetrol", este de părere că „pentru condiții inumane de tratament, deținuților li se reduc din pedeapsă câte șase zile pe lună. Este extrem de puțin. Dar totuși este ceva. Până când România va reuși să facă mai umane sau mai puțin inumane condițiile din pentenciare”. 

„Premizele sunt următoarele. România este pusă la index de Uniunea Europeană pentru modul inuman în care și tratează deținuții. Pentru starea deplorabilă a peniteciarelor din România. Pentru condițiile, uneori de exterminare, la care sunt supuși oamenii aflați în custodia statului. Între penitenciarele acestei țări, unul dintre cele mai nenorocite din toate punctele de vedere este Târgșor. Un penitenciar de exterminare a femeilor.

Sub presiunea partenerilor europeni, de voie de nevoie, Ministrul Justiției Tudorel Toader a transpirat vreo opt luni și a scris această Lege a recursului compensatoriu. Pentru condiții inumane de tratament, deținuților li se reduc din pedeapsă câte șase zile pe lună. Este extrem de puțin. Dar totuși este ceva. Până când România va reuși să facă mai umane sau mai puțin inumane condițiile din pentenciare”, a scris Sorin Roșca Stănescu.

Acesta afirmă că inclusiv în toate decarațiile publice făcute până acumde către reprezentanții sindicali, gardienii s-au plâns pe drept cuvânt, între altele, de faptul că penitenciarele sunt supraaglomerate, că viața lor este pusă în percol, că parțial și ei sunt siliți să trăiască în condițiile inumane pe care le au de suportat deținuții și au solicitat măsuri în acest sens.

Comentariul integral al lui Sorin Roșca Stănescu poate fi citit aici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă