1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSorin Oprescu scapă de închisoare. Edilul a fost eliberat de judecătoarea Viorica...

Sorin Oprescu scapă de închisoare. Edilul a fost eliberat de judecătoarea Viorica Costiniu

UPDATE 16.00: Avocaţii lui Oprescu spun că vor cere aviz pentru INTERNAREA în spital a fostului primar. Oprescu ar urma să fie internat la Institutul „Marius Nasta”, pentru o serie de investigații medicale.

UPDATE: Decizia de eliberare din arest preventiv a lui Sorin Oprescu a fost dată de judecătoarea Viorica Costiniu. 

Viorica Costiniu este aceeași judecătoare care l-a eliberat din arest pe Sorin Ovidiu Vîntu și a refuzat să-l aresteze pe Puiu Popoviciu. De asemenea, soțul magistratei este Florin Costiniu, judecător la Curtea Supremă de Justiție,  care a fost arestat pentru fapte de corupție alături de senatorul PSD Cătălin Voicu

Totodată, Viorica Costiniu este președinte de onoare al Asociației Magistraților din România din 2000. 

–––-

UPDATE: Sorin Oprescu a fost eliberat din arestul preventiv. Edilul nu a dorit să comenteze detalii referitoare la ancheta în cazul său. 

”Când ajung acasă îmi fac insulina. E prea devreme ca să discutăm. Vreau să îmi văd de sănătate. Le mulțumesc celor care au fost alături de mine și le promit că nu i-am dezamăgit, chiar dacă lucrurile stau așa cum stau acum”, a spus edilul.

Citește și: Avocaţii lui OPRESCU spun că vor cere aviz pentru INTERNAREA în spital a fostului primar

–––-

Instanța a hotărât să schimbe măsura arestului preventiv în cazul primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, cu măsura mai blândă a arestului la domiciliu. 

Decizia instanței este definitivă. Curtea de Apel Bucureşti a admis astfel contestaţia formulată de Sorin Oprescu după ce, în 21 octombrie, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv, luată în 6 septembrie, cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar. 

Pe perioada celor 30 de zile de arest la domiciliu, Oprescu nu are voie să părăsească imobilul unde locuieşte fără permisiunea organului judiciar =. De asemenea, trebuie să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori este chemat.  Totodată, nu are voie să vorbească cu ceilalţi inculpați din dosar cu martorii, precum şi cu alte persoane care se stabilesc de organul judiciar. 

Sorin Opreascu va purta permanent un  sistem electronic de supraveghere.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administraţiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susţin anchetatorii.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...

Președintele Germaniei dizolvă parlamentul și declanșează alegeri anticipate

Decizia vine după prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, iar alegerile vor avea loc pe 23 februarie 2025. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă