2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă califică drept "şovine" afirmaţiile liderilor USL despre unguri

Societatea civilă califică drept „şovine” afirmaţiile liderilor USL despre unguri

Nouă organizaţii non-guvernamentale condamnă declaraţiile preşedintelui interimar Cirn Antonescu şi ale premierului Victor Ponta vizavi de rata scăzută de participare la referendum în judeţele cu populaţie majoritar maghiară şi le consideră şovine, se arată într-un comunicat de presă al Active Watch.

„Afirmaţia domnului Crin Antonescu conform căreia mare parte a cetăţenilor de origine maghiară din România a boicotat referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu generează impresia că cetăţenii români de etnie maghiară poartă responsabilitatea eşecului campaniei de demitere a acestuia. De asemenea, considerăm inacceptabile declaraţiile primului ministru Victor Ponta conform cărora, în stabilirea cvorumului necesar validării referendumului, nu ar trebui luaţi în considerare cetăţenii de etnie maghiară”, susţin organizaţiile semnatare.

Antonescu: Referendumul, boicotat de PDL şi UDMR

La încheierea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Crin Antonescu a declarat că referendumul a fost „boicotat de către PDL şi de către însuşi preşedintele suspendat Traian Băsescu, pe de o parte, de către UDMR şi marea parte a cetăţenilor de origine maghiară ai României”.

De asemenea, şeful Guvernului, Victor Ponta, a declarat: „In România astăzi, conform datelor preliminare ale recensământului din 2011, locuiesc 15 milioane de cetăţeni cu drept de vot. In plus faţă de aceştia, sunt inregistraţi cu CNP incă 3 milioane cu drept de vot care locuiesc in străinătate, dacă mai trăiesc sau dacă nu au renunţat la cetăţenia română. Din cei 15 milioane, 1,6 milioane sunt de etnie maghiară, cei care nu au votat ieri. E dreptul lor. M-a deranjat că premierul Viktor Orban a fost un agent de campanie al lui Băsescu. Din 13, 4 milioane români, 8 milioane au venit la vot, E o majoritate covârşitoare. Chiar dacă cu artificii procedurale, CCR nu o va recunoaşte, politic e imposibil să nu recunoşti aşa ceva. Trebuie să fii intr-o realitate paralelă ca să spui că nu te interesează”.

Citeşte şi Ultima speranţă a USL: CCR, instituţia pe care vrea s-o desfiinţeze

Astfel, organizaţiile semnatare le atrag atenţia liderilor USL că „nu doar cetăţeni de etnie maghiară au refuzat să participe la referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi că prezentarea la vot nu este o obligaţie”.

„De aceea, în calitate de preşedinte interimar, (Crin Antonescu- n.r.) nu are dreptul de a contesta decizia unor cetăţeni români, indiferent de etnia acestora, de a nu vota, atâta timp cât legislaţia în vigoare permite această opţiune. Asemenea atitudini, în special când ele provin din partea unor lideri de opinie, sunt deosebit de periculoase la adresa valorilor ce stau la baza unei societăţi democratice, sens în care le reamintim celor doi lideri politici că statutul lor îi obligă să aibă o poziţie echidistantă, care să respecte toate opţiunile politice şi care să nu genereze atitudini şovine faţă de minorităţile naţionale”, se arată în comunicatul disponibil pe site-ul Active Watch.

De asemenea, ONG-urile cer clasei politice să nu mai facă declaraţii „iresponsabile”, care ar putea duce la atitudini şovine faţă de minorităţile din România.

Organizaţiile semnatare sunt: ACCEPT, ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, CeRe, Institutul pentru Politici Publice, Roma Education Fund Romania şi Romani CRISS. 

Frunda: E nedrept că se încearcă să fie scoşi vinovaţi ungurii

Pe de altă parte, liderii minorităţilor susţin că UDMR nu a spus niciodată oamenilor cu cine să voteze şi că este nedrept ca ungurii să fie scoşi vinovaţi pentru faptl că referendumul iniţiat de USL nu a atins cvorumul de 50%+1 din voturile alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

Citeşte şi Frunda: E nedrept şi mă deranjează că se încearcă culpabilizarea maghiarilor

„E nedrept şi mă deranjează că se încearcă să fie scoşi vinovaţi ungurii. Dacă prezenţa la referendum ar fi de 48 – 49 la sută şi ar lipsi unu la sută unguri, ar putea fi criticaţi. Dar ungurii în ţara asta sunt 6 – 7 la sută. Prezenţa slabă a fost determinată de o multitudine de factori. Mesajul UDMR, să se voteze după conştiinţă, a fost prea elastic, neconvingător, cred că trebuia să spunem ori albă, ori neagră. Nu a fost timp. Mulţi le-au spusn ungurilor cum să voteze şi maghiarii au zis: «Bine, bine, dar pe cine punem în loc? Că şi Crin Antonescu a avut discursuri antimaghiare». Pe urmă, inclusiv mesajele din partea PCM, a PPMT-ului domnului Tokes şi nu în ultimul ale lui Orban Viktor de sâmbătă, în liniştea dinaintea alegerilor. Fiecare a avut efect asupra oamenilor”, a spus senatorul UDMR Gyorgy Frunda, vizavi de declaraţiile USL despre faptul că o parte a populaţiei de etnie maghiară nu a mers la vot.

De asemenea, vicepreşedintele politic al UDMR a afirmat că „din 1990 încoace, UDMR niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot, nici acum nu spunem acest lucru, ci că trebuie să mergeţi la vot, trebuie să vă exercitaţi acest drept”.

Citeşte şi Borbely: UDMR niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot, nici acum nu spunem acest lucru

Sâmbăta trecută, premierul Ungariei, Viktor Orban, le-a transmis românilor „să aducă decizii bune, adică să nu ia nici o decizie, ceea ce mâine (duminică – n.r.) este o posibilitate”. În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut omologului său maghiar să nu mai intervină în viaţa politică a României.

 

 

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă