Hotararea de guvern emisa pe 4 decembrie anul trecut privind protectia Grindului Ghituc este de peste sase luni blocata de Ministerul Justitiei.
Unul dintre ultimele acte normative ale fostului Guvern Tariceanu, hotararea privind protectia Grindului Ghituc, nu a primit avizul directiei juridice a Ministerului Justitiei pe motiv ca ar fi trebuit sa imbrace forma unei ordonante de urgenta. Ca urmare, peste 6.166 hectare de teren reprezentand zona economica si perimetrul-tampon cu regim de protectie integrala din Grindul Chituc nu pot fi transferate de la Agentia Domeniilor Statului catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si, astfel, sa beneficieze de regimul ariilor protejate. Deja o parte din aceasta suprafata a fost macelarita si retrocedata unor proprietari dubiosi, in numele aplicarii legilor funciare. "Actul normativ se afla in aceeasi situatie", a precizat Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, care a a adaugat ca noua conducere a administratiei rezervatiei sprijina aceasta hotarare de guvern.
Liviu Mihaiu, fostul guvernator ARBDD si initiatorul hotararii de guvern, a precizat ca s-au facut mari presiuni politice pentru stoparea emiterii actului normativ inca de pe vremea Guvernului Tariceanu. Noua guvernare a ingropat hotararea vechiului Executiv si nu sunt prea mari sanse ca acest act normativ sa poata fi aplicat curand. Practic, prin retrocedarea suprafetei de teren catre ARBDD se inasprea regimul activitatilor de orice fel in aria protejata. Legea autorizeaza in acest caz numai activitatile turistice ecologice, constructiile masive fiind total interzise.
Improprietaririle in aria protejata au demarat in urma cu trei ani. Administratiile locale Corbu si Sacele isi disputa in instanta dreptul de proprietate asupra terenurilor fostei intreprinderi agricole Semlact Sacele, aflate in portofoliul ADS. In spatele intentiilor de aplicare a legilor fondului funciar stau, de fapt, interese imobiliare.
Primaria Corbu a anuntat inca din 2007 intentia de a dezvolta o statiune turistica la malul marii. Nu s-a stabilit cu exactitate dimensiunea viitorului obiectiv turistic, insa in mod sigur statiunea va "musca" din aria protejata. Anul acesta, Prefectura Constanta a verificat modul in care s-au operat improprietaririle la Corbu, in urma controalelor trei functionari ai autoritatii locale fiind cercetati penal pentru fals si uz de fals. Peste 3.000 de hectare dintr-un total de 7.700 ce apartin Grindului Chituc urmau sa intre in circuitul economic, desi legile interzic acest lucru in ariile protejate.
Grindul Chituc, cu o suprafata de 7.700 hectare, face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, la randul sau declarata patrimoniu universal natural si cultural de Comisia UNESCO. Partea nordica, insumand 2.300 hectare, are regim de zona strict protejata.