Pentru a doua oară în ultimii trei ani, slovenii sunt chemaţi la urme în cadrul unor alegeri legislative anticipate ce vor avea loc duminică. Scrutinul ar putea accentua instabilitatea în această ţară mică din zona euro ce s-a aflat aproape de faliment la sfârşitul lui 2013, arată Mediafax.
Fapt neobişnuit, alegerile vor avea loc în plină vacanţă de vară, ceea ce riscă să afecteze rata de participare la vot.
În plus, unul dintre candidaţi, fostul premier conservator, Janez Jansa, ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea pentru corupţie, iar favoritul în alegeri, Miro Cerar, este profesor de drept şi face primii paşi pe scena politică.
Premierul în exerciţiu, Alenka Bratusek, de centru-stânga, a pledat pentru organizarea cât mai curând posibil a acestui scrutin, care ar urma să favorizeze, încă din septembrie, formarea unui guvern capabil să continue reformele începute, inclusiv nepopularele privatizări destinate reducerii datoriilor.
Bratusek, aflată în funcţie de puţin peste un an, a demisionat în mai, după ce a pierdut conducerea partidului său Slovenia Pozitivă (SP).
"Mă îndoiesc profund că aceste alegeri vor aduce mai multă stabilitate politică", a apreciat pentru AFP Matevz Tomsici, profesor la Şcoala de Ştiinţe Sociale din Nova Gorica.
Lipsă de experienţă
Miro Cerar, un bărbat respectat în vârstă de 51 de ani care a adus partidului său între 28,7 şi 37,3% din intenţiile de vot, nu are nici experienţă, nici program. Însă el beneficiază de profunda neîncredere a slovenilor în elita politică a ţării.
În timpul alegerilor anticipate din 2011, Zoran Jankovici, primarul Ljubljanei şi fondatorul SP, a sedus alegătorii prezentându-se ca un om de afaceri, mai degrabă decât ca un om politic. Însă el a eşuat în formarea unei coaliţii.
"Am încredere în faptul că vom putea conduce ţara chiar dacă suntem nou-veniţi", a dat asigurări Cerar pentru AFP.
Însă numeroşi observatori sunt sceptici. "Jankovici a eşuat (…), în pofida experienţei acumulate în afaceri. Cerar nu are experienţă de lider şi, în cazul în care nu va reuşi să formeze o coaliţie, nu va fi capabil să conducă Guvernul", a apreciat Tomsici.
Partidul Democrat Sloven (SDS) al lui Janez Jansa, care face campanie din spatele gratiilor dar speră să fie achitat de Curtea Supremă, este cotat cu a doua şansă (între 15,1 până la 24,5%).
Janez Jansa a respins posibilitatea formării unei alianţe cu Miro Cerar. Într-un mesaj postat pe Twitter, el l-a acuzat pe Cerar că nu are "nici program, nici onoare".
Celelalte partide de centru-stânga (SP şi Noua Alianţă pentru Alenka Bratusek) au şanse minime să intre în Parlament. Partidul pensionarilor DESUS, care ar obţine între 4 şi 10%, ar urma să fie din nou esenţial în vederea formării unei coaliţii.
Explozia datoriilor
Îngrijorată în legătură cu "incertitudinile" care planează asupra capacităţii noului guvern de a continua măsurile de austeritate, agenţia Standard and Poor's a revizuit la sfârşitul lui iunie ratingul privind datoria publică de la stabil la negativ.
De asemenea, refinanţarea Sloveniei pe piaţa de obligaţiuni s-ar putea face la costuri mai mari. Ori datoria s-a triplat deja în raport cu 2008 ajungând la 70% din produsul intern brut (PIB) în 2013, după recapitalizarea de urgenţă a băncilor în decembrie, ceea ce a permis acestei ţări balcanice să evite solicitarea unui plan de salvare european.
Chiar dacă Slovenia a ieşit din recesiune, "perspectivele de creştere rămân slabe", subliniază Standard and Poor's. Şomajul afectează peste 13% din populaţia activă.
"Cred că stabilitatea ar putea fi ameninţată dacă Slovenia nu se va dota, cu prilejul acestor alegeri, cu un guvern solid care să continue pe calea pe care am trasat-o", a avertizat Bratusek, intervievată de AFP. (Mediafax)