Dupa infirmiera Dana Topor, gasita spanzurata in padurea Ciric de la marginea Iasiului, acum a venit randul lui Constantin Duca din comuna Aroneanu sa fie gasit spanzurat intr-o camera a locuintei. Ca si in cazul Danei Topor, scenariul este identic: Constantin a facut credite peste credite de sute de milioane de lei, desi nu lucra nicaieri. A platit 2.300 de euro la intalnirea „delfinilor” din Roman si s-a inglodat in datorii. Dupa care, inevitabil, s-a ajuns la streang.
Aceeasi piesa macabra, alti actori
Constantin Duca (39 de ani) din satul Dorobant, comuna Aroneanu, era cunoscut ca un om retras si sarac lipit pamantului. Necasatorit, Constantin locuia impreuna cu mama lui. Rudele sale au crezut ca au gasit cheia fericirii in viata si toti si-au cumparat de la Roman ori Pascani cartea „Calea Succesului” cu 2.300 de euro. Numai ca toti, fara nici o exceptie, sunt acum la fel de saraci si s-au umplut si de datorii. „Si eu am luat teapa. Dar nu m-am spanzurat: muncesc si imi platesc datoriile”, povesteste cu seninatate Ilie Mihai, cumnatul lui Constanin Duca. Victima Delphin International a reusit sa contracteze credite de peste 100 de milioane de lei, cu toate ca nu lucra nicaieri cu forme legale. „A facut un credit de 100 de milioane de lei si s-a bagat in Delphin. Eu i-am povestit despre afacere, dar nu eu l-am introdus in joc. Altcineva l-a bagat. Eu i-am zis sa stea linistit ca nu are nici un ban si nu lucreaza nicaieri, dar el a vrut sa incerce. A auzit ca se castiga bani multi si a vrut si el. A fost la Roman si a platit cei 2.300 de euro care trebuiau platiti. N-a avut de unde sa plateasca ratele la banca, a fost mai slab de inima si a cedat. Culmea este ca atunci cand s-a sinucis nu bause absolut nimic, desi mai tot timpul era cu alcoolul in cap”, precizeaza Ilie Mihai.
Suveica Delphin devalizeaza bancile
Ilie Mihai a reusit sa intre in sistemul piramidal dupa ce a lucrat la vila Mariei Paun, „boss”-ul Delphin International Iasi. „Eu am lucrat la Maria Paun, la vila ei de pe strada C.A. Rosetti. Ea este de mai de mult in jocul Delphin. Anul trecut m-a pus sa fac un credit de 60 de milioane de lei pe numele meu, iar pentru asta eu am primit 10 milioane de lei. A zis ca il achita ea, dar si acum tot eu platesc ratele. In primavara m-a intrebat daca nu vreau sa castig un ban, ca ma ajuta ea. M-am intrebat cum sa ma ajute, cand ea si banii munciti mi-i dadea cand apuca. Am fost la Delphin si ea mi-a platit cei 2.300 de euro. In astia se aflau cele 50 de milioane pe care mi le datora de la imprumut, iar restul urma sa-i dau eu mai tarziu. Nu m-am mai dus, iar Maria Paun a ajuns sa ma scoata ea dator de nu stiu unde cu peste 300 milioane lei. Nu-i dau nimic. Ea imi este mie datoare”, a declarat Ilie Mihai procurorilor ieseni, care incearca acum sa dezlege itele sistemului piramidal. Maria Paun nu a fost de gasit. Procurorii sustin ca femeia a plecat in Italia dupa ce politistii si procurorii au facut perchezitii la vila. Cazul lui Constantin Duca ori Ilie Mihai seamana izbitor cu cel al Danei Topor-Danu, infirmiera inglodata in datorii de peste un miliard de lei. Dana s-a spanzurat la sfarsitul lunii iunie in padurea Ciric. La streang a urmat Constantin Duca.
Pui de „Caritas” ignorat de autoritati
Despre acest joc piramidal si posibilele sale consecinte dramatice, ziarul noastru a relatat de mai multi ani. Cu toate semnalele repetate, autoritatile s-au multumit sa trimita de cateva ori Garda Financiara si Fiscul in control, sa confiste sume importante de bani si munti de documente incriminatoare, dupa care intreaga poveste a continuat de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Autoritatile nu au fost in stare sa stopeze aceasta afacere stranie, disimulata in vanzarea cu mai bine de 2.000 de euro a unei carti care promite posesorului ei descopere „Calea succesului”. Intregul mecanism este imbracat sub poleiala unei afaceri serioase in care participantii la acest joc piramidal sunt, aparent, parteneri intr-o afacere de succes. Culmea, „Delphin International” are si o pagina de Internet locata in web-ul autohton, in care isi face fara jena reclama in acest sens. Pe pagina cu pricina exista date precise de contact la care autoritatile, daca ar dori acest lucru, ar putea gasi un capat al intregului ghem. Pana cand oficialii romani se vor decide sa faca vreo fapta concreta, sute de romani vor fi invitati, imbracati cat mai festiv, la seminarii pretentioase, organizate in diverse colturi ale tarii, pentru a deveni parteneri in „aceasta afacere de succes”. Dupa ce vor plati mai bine de 2.000 de euro pentru o carte (importata la un pret de cateva sute de ori mai mic), credulii vor afla ca pentru a-si recupera banii trebuie sa aduca alte persoane in afacere. Nimeni nu poate sa spuna cati dintre cei care vor esua in recrutarea de noi creduli vor urma calea aleasa de cele doua victime de la Iasi. Toate acestea se intampla pe fondul lipsei de reactie a autoritatilor unei tari care, de altfel, a ingaduit sa infloreasca nestingherit si un „Caritas”.