3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialSindicaliştii din minerit ameninţă cu o nouă “mineriadă”

Sindicaliştii din minerit ameninţă cu o nouă “mineriadă”

Sindicatele miniere s-au aliat manifestaţiilor în favoarea exploatării aurului pe bază de cianuri care au început săptămâna trecută în Munţii Apuseni.

Un nou protest împotriva exploatării minereului preţios cu cianuri a fost anunţat, la Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, pentru azi, la ora 17.00.

 

“Probabil e nevoie de o nouă mineriadă pentru a putea relansa mineritul în Romănia. Poate că, abia atunci, Roşia Montană va fi ascultată”, ameninţă Raul Gomboş, liderul sindicatului Chemex, într-un comunicat preluat de presa din Alba. “Sindicatul este alături de minerii de la Roşia Montană şi îi vom susţine necondiţionat. (…) Vom lupta alături de ei”, afirmă acesta în respectiva declaraţie publică.

De altfel, mai multe sindicate din mineri au anunţat că se alătură protestelor în favoarea demarării proiectului de exploatare a aurului, aşa cum este propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), manifestări care au început săptămâna trecută cu blocarea într-o galerie subterană părăsită din comună a 33 de persoane. “Fraţii noştri au acum nevoie de noi, iar noi vrem să le fim alături în lupta lor pentru locuri de muncă. (…) E cea mai mare mină de aur din Europa, iar noi, sindicaliştii din Dâmboviţa, ca români suntem mândri că fraţii noştri sindicalişti vor munci acolo”, a proclamat, sâmbătă, şi Ion Oproiu, preşedintele filialei Dâmboviţa a Confederaţiei Meridian. Acesta a precizat că este la rândul său dispus să treacă de la vorbe de susţinere la acţiune. “Le promitem că vom fi alături de ei până la capăt. Ei nu au decât o singură şansă: mineritul. Acum ori niciodată”, a menţionat sindicalistul dâmboviţean.

Două comune buzoiene, pro exploatarea aurului

Declaraţii de susţinere au făcut şi foştii angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii, dar şi locuitorii din două comune buzoiene, Râmnicelul şi Ziduri.

Mai mult, la Roşia Montană au fost prezenţi, pentru a se alătura minerilor blocaţi în subteran, şi doi reprezentanţi ai minerilor din Valea Jiului. Unul dintre aceştia, Adrian Jurca, vicepreşedinte al sindicatului “Muntele Valea Jiului” (SMVJ), ar fi insistat, conform presei din Alba, tot pe ideea necesităţii ca localnicii să acţioneze mai energic. Minerii “sunt pregătiţi să intre în luptă pentru locuri de muncă şi relansarea tradiţiei miniere”, a menţionat Adrian Jurca. “Din păcate minerii au fost întotdeauna obligaţi la gesturi extreme pentru a le fi auzită vocea”, a avertizat acesta.

Totuşi, ulterior, SMVJ s-a dezis de cei doi lideri care au venit în Apuseni, iar preşedintele organizaţiei a anunţat că nu au avut mandat oficial. “Nu vreau să amestecăm politica şi sindicalismul. Nici unul dintre cei doi nu s-au solidarizat cu colegii noştri care s-au autoblocat în subternan pentru a-şi cere dreptul la muncă aici la noi, deşi aveau de parcurs până la gura minei o distanţă de doar 10 kilometri”, a declarat Petre Nica, preşedintele structurii sindicale, care a precizat totodată că Adrian Jurca îşi dăduse demisia din funcţia de vicepreşedinte anterior declaraţiilor sale războinice.

Protestul din subteran continuă

În fine, liderul sindicatului “Viitorul Mineritului”, din Roşia Montană, a menţionat, în numele celor 33 de mineri care s-au blocat în galeria de mină părăsită, ca protest pentru eventuala stopare a proiectului de exploatare a aurului, că oamenii sunt disperaţi pentru că le expiră contractele de muncă cu RMGC în octombrie, iar dacă exploatarea nu se mai face, aceştia nu vor mai avea un loc de muncă. “Dacă guvernanţii nu vin la Roşia Montană, minerii vor intra în greva foamei. Toţi ceilalţi suntem solidari cu ei, aici la gura minei”, a susţinut Cristian Albu. Preşedintele a arătat că protestarii au fost deranjaţi şi de acuzaţiile aduse de cei anti exploatare cum că “protestează într-un muzeu, în condiţii foarte bune”. În realitate, “cei 33 de mineri blocaţi în galeria Cătălina-Monuleşti au petrecut cea de-a patra noapte în subteran, la doar câteva grade Celsius şi în condiţii de umezeală”, potrivit sindicaliştilor.

Protestele anti exploatare continuă la Bucureşti

Pe de altă parte, cei care se opun demarării exploatării de aur de la Roşia Montană pe bază de cianuri au anunţat că vor protesta în continuare cel puţin până când Parlamentul va respinge proiectul pe această temă aflat pe masa senatorilor. Manifestaţii au fost anunţate în mai multe oraşe din ţară pentru astăzi de la ora 17.00.

Tot astăzi,, şeful statului a declarat, răspunzând unei întrebări referitoare la Legea privind Roşia Montană trimisă de Guvern la Parlament, că aceasta va fi respinsă de Curtea Constituţională întrucât se va constata că este neconstituţională, neputând fi dată o lege care să vizeze o firmă.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă