18.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSicriul cu Johnny Răducanu va fi transportat la cimitirul Mănăstirii Cernica, pentru...

Sicriul cu Johnny Răducanu va fi transportat la cimitirul Mănăstirii Cernica, pentru înmormântare

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Johnny Răducanu a fost scos din Biserica Sf. Silvestru din Capitală, în jurul orei 13:10, urmând să fie transportat la cimitirul Mănăstirii Cernica, unde muzicianul va fi înmormântat miercuri după-amiază, potrivit Mediafax.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Johnny Răducanu a fost depus începând de marţi, din jurul orei 11.25, până miercuri la ora 13:10 la Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti, unde persoanele apropiate au putut să-i aducă un ultim omagiu muzicianului.

De asemenea, slujba de înmormântare a muzicianului a avut loc miercuri, între orele 12.00 – 12.40, tot la Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti. La slujbă au putut participa doar familia şi apropiaţii artistului.

După slujbă, în jurul orei 13.10, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Johnny Răducanu a fost scos din Biserica Sf. Silvestru şi urmează să fie transportat la cimitirul Mănăstirii Cernica, unde muzicianul va fi înmormântat miercuri după-amiază.

Printre cei care au venit miercuri dimineaţă la Biserica Sf. Silvestru pentru a-şi lua rămas bun de la Johnny Răducanu s-au numărăt Theodor Paleologu, Andrei Pleşu, Ion Caramitru şi Stelian Tănase. De asemenea, marţi, de la Johnny Răducanu, şi-au luat rămas bun de la artist şi Voicu Rădescu, Răzvan Mazilu, Ozana Barabancea şi Rodica Mandache.

Pe de altă parte, mai multe personalităţi şi instituţii au trimis coroane funerare la Biserica Sf. Silvestru. Astfel, preşedintele Traian Băsescu a trimis o coroană funerară care conţine o banderolă cu mesajele „Sincere condoleanţe” şi „Traian Băsescu, preşedintele României”.

Şi celebra soprană Angela Gheorghiu a trimis o coroană funerară, pe a cărei banderolă este scris mesajul: „Scumpului meu Johnny Răducanu, cu plecăciune, admiraţie şi dragoste, pentru marele muzician iubit”.

Coroane funerare au mai trimis la Biserica Sf. Silvestru şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, dar şi Radio România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Uniunea Teatrală din România şi Institutul Cultural Român.

Muzicianul Johnny Răducanu a murit luni dimineaţa, la vârsta de 79 de ani, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). Ion Caramitru, aflat în străinătate, a spus că Johnny Răducanu „era foarte bolnav”, însă se afla acasă când a survenit decesul.

Totodată, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat că un echipaj medical a fost solicitat luni, în jurul orei 10.00, la locuinţa din Capitală a lui Johnny Răducanu. Echipajul SMURD a constatat că Johnny Răducanu a suferit un stop cardio-respirator şi a început manevrele de resuscitare, însă fără rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul.

Familia lui Johnny Răducanu doreşte discreţie în privinţa ceremoniilor de înmormântare a muzicianului, întrucât artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

„Johnny Răducanu a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Am primit în cursul dimineţii la secretariatul uniunii o informare din partea familiei lui Johnny Răducanu potrivit căreia acesta a cerut cu limbă de moarte să nu se organizeze niciun fel de ceremonie la moartea lui. Familia doreşte cât mai puţină publicitate”, a explicat Adrian Iorgulescu.

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu – „Mr. Jazz of Romania”, după cum l-a numit jurnalistul şi muzicianul Leonard Feather – a fost un veteran al muzicii româneşti.

Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Creţu, Johnny Răducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiţie muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

Johnny Răducanu a cântat cu nume importante ale muzicii şi a lansat albume precum „Jazz trio – Seria jazz nr. 4” (1966), „Jazz în ţara mea (Jazz in my country)” (1967), „Confesiuni” (1979), „Confesiuni II” (1982), „Confesiuni III – Seria jazz nr. 21” (1986) şi „Jazz Made in Romania” (1987).

În ultimii ani, Johnny Răducanu a susţinut nenumărate recitaluri, alături de nume cunoscute ale muzicii româneşti precum Anca Parghel, Mircea Tiberian, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Teodora Enache.

Totodată, el este cunoscut şi pentru spectacolul de teatru poetic „Dialoguri şi fantezii în jazz”, susţinut împreună cu Ion Caramitru atât pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, cât şi pe scene internaţionale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.

Cele mai citite

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă