3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialSentință definitivă de conflict de interese pentru Vasile Astărăstoae. ANI va cere...

Sentință definitivă de conflict de interese pentru Vasile Astărăstoae. ANI va cere revocarea sa din funcția de președinte al Colegiului Medicilor

Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România și rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iași, a  pierdut procesul de  la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost declarat în conflict de interese prin decizie irevocabilă. 

Astărăstoae mai are pe rolul instantelor de judecată un dosar de incompatibilitate, unde încă nu există o decizie definitivă,

Horia Georgescu, șeful ANI, a declarat pentru România Liberă că va cere  demiterea din funcții a profesorului doctor Vasile Astărăstoae ca urmare a deciziei irevocabile de conflict de interese pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. "Indiferent de hotărârea instanței în dosarul de incompatibilitate, domnul Astărăstoae trebuie demis din funcții după decizia irevocabilă a instanței supreme prin care a fost declarat în conflict de interese" ne-a declarat Horia Georgescu.

ANI a scos la iveală, printr-un raport din 2011, că Vasile Astărăstoae s-a angajat singur, în instituţiile pe care le controla, pe alte funcţii decât cele pe care le deţinea până la momentul respectiv (Institutul de Medicină Legală, Colegiul Medicilor), pentru a-şi suplimenta veniturile.

Prin aceleaşi metode, Astărăstoae a angajat-o şi pe fiica lui, Daniela Astărăstoae. Împreună, tatăl şi fiica au semnat 10 contracte de muncă pentru care au fost remuneraţi în special în cadrul unor proiecte europene.

Pe baza acestor contracte, Vasile şi Daniela Astărăstoae au încasat suma de 2.047.590.000 de lei vechi, echivalentul a 50.000 de euro.

"Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibilă savârsire de către Astarastoae Vasile, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popă, a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal al României. Conform dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv”, se arăta într-un comunicatul al ANI.

Primul termen al acestui dosar a fost judecat la Curtea de Apel Iaşi, însă procesul a fost strămutat la cererea lui Astărăstoae la Curtea de Apel Pitești. Instanța de la Pitești a decis, între altele,  că Astărăstoae este în conflict de interese, decizie atacată de președintele Colegiului Medicilor. Înalta Curte a menținut decizia de conflict de interese.

Dosarul licitaţiei trucate

Pe lângă conflictul de interese, Astărăstoae a fost trimis în judecată în data de 21 decembrie 2011, de către procurorii DNA Iaşi, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare şi constituire de grup infracţional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată de DNA Iaşi se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câştiga licitaţia.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Iaşi, a fost strămutat ulterior la Curtea de Apel Suceava, unde instanța  a decis restituirea la DNA central a dosarului  deoarece competența pentru investigarea infracțiunilor cu fonduri europene aparține structurii centrale anticorupție. Dosarul a fost trimis , din nou, în judecată în aprilie , anul acesta.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă