Senatorul Marius Isăilă a susținut, luni, la ultimul termen al procesului în care este acuzat că a intervenit pentru a stopa un control al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), că un procuror i-ar fi spus că acesta este prețul pe care trebuie să-l plătească pentru că a trecut de la PD la PSD, potrivit News.ro.
La termenul de luni de la instanţa supremă a fost audiat Cătălin Cristescu, martor denunţător în cauză. El a arătat că a fost contactat de un om de afaceri care i-a cerut să-l ajute pentru stoparea unui control al ANAF. „Am luat legătură cu Cristian Ene care mi-a zis că ştie pe cineva de la ANAF cu funcţie de conducere. Mi-a cerut 200 de mii de euro, din care 20.000 de euro a fost partea mea”, a arătat Cristescu.
În continuare, Cristescu a spus că s-a întâlnit cu Ene şi cu Isăilă la un restaurant. „Mi-a zis că a fost şef în ANAF şi că situaţia firmei prietenului meu este destul de gravă, dar se poate rezolva. Banii au fost daţi în tranşe. După o perioadă în care nu s-a întâmplat nimic, m-a contactat martorul şi m-a întrebat ce s-a întâmplat, deoarece a fost contactat de ANAF în vederea desfăşurării controlului în continuare. Isăilă a venit cu propunerea să se facă un control de fond, după care societatea nu ar mai fi avut probleme. Mi s-au mai cerut 150 de mii de euro de către Isăilă”, a arătat martorul Cristescu.
În continuare, procurorul anticorupție a cerut instanţei să-l condamne pe senatorul Marius Isăilă la o pedeapasă cu închisoarea îndreptată spre maximum prevăzut de lege. În motivele de apel, DNA a arătat că martorului Cristescu, care a lucrat pentru Garda Financiară înainte de reorganizarea instituţiei i s-au cerut 20.000 de euro pentru a ocupa un post într-o nouă structură a ANAF, Departamentul Antifraudă, şi că ar fi trebuit să se intervină inclusiv la fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
În replică, avocatul senatorului Isăilă a cerut achitarea clientului său şi a susţinut că martorul care a avut probleme cu controlul ANAF a fost un naiv că a plătit 200.000 de euro şi că banii nu au ajuns niciodată la politician.
Pe de altă parte, senatorul Isăilă a susţinut că a fost provocat de procuror. „L-am întrebat dacă acesta este stat de drept. Am doi copii acasă şi îmi este foarte greu. M-am prăbuşit când am văzut decizia primei instanţe. Procurorul a avut o atitudine vădit refractară. Mi-a zis clar că ăsta este preţul plătit pentru că am plecat de la PD la PSD. O să accept decizia pentru că nu am făcut nimic care să contravină legii”, a arătat senatorul.
Celălalt inculpat din dosar, Cristian Ene, fost consilier personal al lui Isăilă, a susţinut că a avut chiar certificat ORNISS şi că-i pare rău de fapta comisă. „Nu ştiu ce vreau să fac acum dacă mă întrebaţi asta. Ştiu că nu sunt putred până în măduva oaselor. Sunt în rahat, dar încerc tot posibilul să stau drept, să nu-mi itre în gură”, a spus inculpatul Cristian Ene în faţa completului de cinci judecători de la instanţa supremă.
Instanţa a amânat pronunţarea până pe 10 noiembrie. Decizia va fi definitivă.
În 12 aprilie 2016, senatorul Marius Isăilă a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare, instanţa dispunând şi confiscarea de la acesta a 180.000 de euro, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici.
În acelaşi dosar, judecătorii ICCJ au respins cererea lui Cristian Ene, fostul consilier personal al lui Isăilă, de aplicare în cazul său a procedurii de judecată în cazul recunoaşterii învinuirii şi l-au condamnat pe acesta la doi ani de închisoare cu suspendare, termenul de supraveghere stabilit fiind de patru ani.
Judecătorii ICCJ au stabilit confiscarea de la Isăilă a 180.000 de euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) şi obligarea acestuia la plata către stat a acestei sume, iar de la Ene a sumei de 20.000 de euro în aceleaşi condiţii.
Decizia a fost contestată de Marius Isăilă şi Cristian Ene, precum şi de procurorii DNA la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă. În 23 iulie 2014, senatorul Marius Isăilă a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, după ce acesta, printre altele, ar fi cerut bani în schimbul intervenţiei pentru blocarea unui control ANAF şi pentru atribuirea de contracte pe bani publici.
Potrivit anchetatorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de ANAF la firma SC Dave Research SRL a omului de afaceri Lucian Timofanovici, un alt denunţător în această cauză.
”După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină lui Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi doi inculpaţi. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control”, notau procurorii în actul de inculpare.
Plenul Senatului a respins, în 2 iunie 2014, arestarea preventivă a senatorului Marius Ovidiu Isăilă.