22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialȘeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș este urmărit penal de procurorii anticorupție, într-un...

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș este urmărit penal de procurorii anticorupție, într-un dosar legat de înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mureș, Ștefan Someșan, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Serviciul Teritorial Târgu Mureș, sub suspiciunea de abuz în serviciu și uzurparea funcției. Astfel, el va fi prezentat, vineri, Tribunalului Mureș, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul legat de înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș.

În același dosar, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii anticorupție precizează că, la data de 29 iulie 2014, Consiliul Local (CL) al municipiului Târgu Mureș ar fi dispus, printr-o hotărâre, alocarea sumei de 1,5 milioane de lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea sub condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano — catolic. Hotărârea în cauză ar fi fost prezentată IȘJ Mureș, iar la acel moment Someșan ar fi arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.

Astfel, consiliul de administrație al IȘJ ar fi votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano — Catolic. Pe de altă parte, procurorii anticorupție susțin că Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, Ștefan Someșan ar fi emis, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratul școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, o decizie prin care a dispus ca: începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile și obligațiile privind autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se transferă parțial unității de învățământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic.

În aceeași zi, inculpatul Someșan Ștefan ar fi emis o altă decizie prin care începând cu data de 15 septembrie 2014, l-ar fi numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef.

La 16 septembrie 2014, Consiliul Local Târgu Mureș ar fi emis o hotărâre din care rezulta că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiția prezentării din partea IȘJ Mureș a actului de înființare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ștefan Someșan ar fi revenit asupra celor două decizii și, la data de 27 noiembrie 2014, ar fi emis o alta prin care ar fi amânat termenul prevăzut pentru înființarea Liceului Romano — Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu.

Procurorii DNA mai susțin că, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Tîrgu Mureș ar fi transmis Primăriei avizul conform privind rețeaua școlară pentru unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureș, pentru anul școlar 2015-2016, emis de Ștefa Someșan, în care, la poziția 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic.

„Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condițiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înființare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul și la structura unității de învățământ nou înființată prin divizare", arată procurorii anticorupție.

Sursa citată mai precizează că, la sfârșitul lui august 2015, Someșan ar fi dispus de înființarea unității de învățământ, transferarea unor clase de la Colegiul Național „Unirea'” la acest nou liceu și transferarea autorizării de funcționare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea școlară nou înființată. deși, potrivit normelor legale, nu deținea prerogativepe linia autorizării provizorii de funcționare ori acreditării unor astfel de unități de învățământ.

„Astfel, inculpații Someșan Ștefan și Tamasi Zsolt — Jozsef, în calitățile menționate mai sus, pentru anii școlari 2015 — 2016 și respectiv 2016 — 2017, cu încălcarea dispozițiilor legale, au permis și permit în continuare cu bună știință funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș, cunoscând că această unitate de învățământ nu a fost autorizată. Astfel, inculpații, au vătămat interesele legitime ale unităților școlare și ale celor 328 elevi, care, în tot anul școlar 2015 — 2016, au funcționat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcționare sau acreditare, așa încât, cursurile școlare pe care le-au urmat nu erau recunoscute", au mai precizat procurorii anticorupție.

Potrivit comunicatului DNA, Instituția Prefectului județului Mureș a atacat în instanță, în Contencios administrativ, hotărârea CL din 16 septembrie 2014, ce prevedea înființarea acestei noi unități, iar la data de 13 martie 2015, Tribunalul Mureș a dispus anularea hotărârii, această măsură fiind menținută și de Curtea de Apel Târgu Mureș la data de 3 februarie 2016.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă