19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretar de stat: Nu putem celebra 100 de ani de la Marea...

Secretar de stat: Nu putem celebra 100 de ani de la Marea Unire dacă suntem dezbinați

Coordonatorul Departamentului Centenar, secretarul de stat Cristian Videscu, a declarat, joi, la Alba Iulia, că românii nu vor putea celebra o sută de ani de la Marea Unire, în 2018, dacă vor continua să fie „dezbinaţi”, informează News.ro.

„Nu putem să facem această celebrare (Centenarul – n.r.), dacă noi suntem dezbinaţi. E o perioadă, politic vorbind, dificilă (…) şi care ar fi bine să înceteze şi cu siguranţă lucrurile se vor aşeza în perioada următoare şi ne vom putea concentra cu toţii mai mult pe ceea ce vrem să facem pozitiv şi bun”, a spus Videscu, la o dezbatere privind proiectul „România Centenară”,

El a adăugat că Departamentul pentru Centenar îşi propune să atragă în proiectul Centenarului autorităţile locale, Guvernul, prin toate ministerele, Parlamentul, Academia Română.

„Ne aşteaptă un an greu, dar frumos pentru marcarea centenarului. Anul 2018, sărbătoarea naţiunii române, care se va desfăşura după un calendar foarte încărcat, un calendar la care noi am început să muncim şi la care toţi sunteţi invitaţi să ne fiţi parteneri, cu propuneri de proiecte, cu iniţiative, cu idei, soluţii, chiar şi cu o critică constructivă, un calendar care va demara la 1 Decembrie anul acesta şi va continua pe tot parcursul anului 2018”, a mai spus Cristian Videscu.

Departamentul Centenar al Guvernului României, care a fost înfiinţat în luna iulie 2016, în colaborare cu Academia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au organizat, joi, dezbaterea ”România Centenară”. 

În 1 februarie, Daniel Șandru, secretar de stat și coordonator al Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României a anunțat că va demisiona joi. Decizia sa vine după ce Guvernul a apropat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală.

El a postat pe pagina sa de Facebook cererea prin care îl înștiințează pe premierul Sorin Grindeanu de decizia sa, cu descrierea: „Gata. În seara asta voi fi în stradă.”  Într-un alt document, el explică motivele pentru care a renunțat la funcție.

„Recurg la acest gest de onoare întrucât din poziția pe care o dețineți ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor penale, ceea ce contravine flagrant principiilor în care cred, fidele democrației și statului de drept”, a explicat Daniel Șandru.

În perioada 9 august 2016 și până în 1 februarie, el a coordonat departamentul care se ocupă de aniversarea Centenarului Marii Uniri.

„Sper să vă ofere un prilej de reflecție asupra răului pe care l-ați produs acestei țări și care va fi consemnat ca atare în istoria României”, a mai spus el.

Totodată, într-o declarație publică a explicat că Departamentul CENTENAR a fost înființat pentru a celebra România, „nu pentru a o dezonora”.

„O Românie puternică, prosperă și modernă are nevoie de viziune și de moralitate din partea celor care o conduc. România nu poate progresa prin minciună, dispreț fățiș față de cerințele și speranțele românilor. Dreptatea și moralitatea sunt singurele fundamente temeinice ale unui progres real și ale prosperității sustenabile. Abuzurile nu pot fi îndreptate prin abuzuri mai flagrante. Soluția pentru problemele democrației nu constă în abolirea ordinii de drept, ci în disprețul bunului-simț, înfăptuite de înșiși cei învestiți să o conducă”, a mai spus el.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă