1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialDosarul finanţării vizitei lui Tony Blair în România. Sebastian Ghiță a scăpat...

Dosarul finanţării vizitei lui Tony Blair în România. Sebastian Ghiță a scăpat de controlul judiciar. Decizia Înaltei Curți este definitivă

UPDATE 16.32: Deputatul Sebastian Ghiță a scăpat, marți, de controlul judiciar,  în dosarul de corupție în care este cercetat alături de fostul premier Victor Ponta, informează Digi24.

Decizia Instanței Supreme este definitivă.

„Au fost multe argumente aduse în faţa instanţei supreme şi ceea ce pot să vă comunic este că speranţa oricărui cetăţean din România este la judecător, mai ales la domnii judecători de la instanţa supremă. Uneori e bine, alteori e inutil ca dezbaterile în cazul unor persoane cu notorietate, cum ar fi Victor Ponta sau chiar şi eu, să ajungă în faţa publicului. Eu cred că astăzi, când vorbim despre drepturile cetăţenilor români de a circula liber şi de a se exprima liber în ţara lor, e bine să fie publice. Echilibrul între cetăţeni şi instituţiile de forţă nu poate fi adus decât de aceşti oameni, de judecători. Trebuie adus acest echilibru. După o anumită perioadă procesuală judecătorii şi procurorii aleg când să ridice aceste interdicţii. Şi la mine s-au ridicat mai multe. Singura problemă e că din trei în trei luni mai vin şi alte acuzaţii. Pe măsură ce ne apropiem de campania electorală şi proiectul România Unită creşte , probabil o să vedem şi mai multe acuzaţii la adresa mea şi a altora”, declara, marți, Sebastian Ghiţă, după şedinţa de judecată în cadrul căreia a cerut revocarea controlului judiciar.

–––––

Deputatul Sebastian Ghiță a ajuns, marți dimineața, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde contestă măsura controlului judiciar, în dosarul de corupție în care este cercetat alături de fostul premier Victor Ponta.

Joi, Sebastian Ghiţă a contestat măsura controlului judiciar, la Înalta Curte, precizând că nu va renunţa să vorbească despre acuzaţiile de spălare de bani care i se aduc. Totodată, deputatul a susţinut că i se îngrădesc două drepturi fundamentale, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la libera exprimare.

„Eu consider că statul are suficiente mijloace să intervină atunci când un cetăţean nu respectă legile sau deciziile impuse de judecători. Senzaţia mea este că din ce în ce mai des unii procurori încearcă să ne bage în cap ideea ca nu e voie să vorbim în România, ori chestiunea acesta e ceva care ţine de libertatea noastră şi e ceva ce nu mai acceptăm, oricâte sfaturi ne dau avocaţii, prietenii sau rudele, e ceva ce trebuie să ţinem încă viu”, a spus deputatul, joi, la sediul Înaltei Curți.

Deputatul a vorbit și despre controlul judiciar stabilit, miercuri, de procurori. „Acea măsura impusă ieri (miercuri, n.r.) nu-mi dă voie să vorbesc despre Victor Ponta, nu-mi dă voie să vorbesc despre domnul procuror şi nici despre dosar. Dacă procurorul calcă mâine pe cineva pe stradă, eu n-am voie să mă refer la fapta dânsului, că nu doreşte el”, a declarat Ghiţă.

El a explicat că procedura prin care a fost organizată vizita lui Tony Blair în România a fost folosită şi în cazul vizitei fostului preşedinte american Bill Clinton sau a fostului şef al CIA. „În 2005, o fundaţie, împreună cu mai mulţi sponsori, printre care Omnilogic, l-a invitat cu 500.000 de dolari pe Bill Clinton. Procedura a fost aceeaşi ca la domnul Blair. Sute de sefi de instituţii din România au mers la acel eveniment, gratuit. Ulterior, Omnilogic a încheiat sute de contracte cu instituţiile ale căror şefi au participat la conferinţă. A mai fost şi Rudolf Giuliani, a venit fostul sef al CIA, cu 300.000 de dolari. O să ajungem de râsul lumii în felul acesta. Ieri, jurnaliştii de la The Sun au venit special să-mi ia o declaraţie despre această situaţie care i-a uimit”, a mai precizat el.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunţat, marţi, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un nou dosar penal. El este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. 

Victor Ponta este acuzat că ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

 

Știre în curs de actualizare.

 

Cele mai citite

Donald Trump scapă de dosarul privind violențele din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu

Procurorii americani au cerut retragerea acuzațiilor împotriva lui Donald Trump, invocând interdicția urmăririi penale a președinților în funcție. Procurorii americani au depus o cerere pentru...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă