Scrisoarea de intentie pentru incheierea acordului de imprumut cu Fondul Monetar International a fost semnata de ministrul Finantelor si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, aceeasi procedura fiind derulata si pentru imprumutul de la Comisia Europeana, a declarat, joi, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat la randul sau, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca scrisoarea avizata de Executiv va fi transmisa din nou FMI, in cursul zilei de joi, pentru a fi discutata in sedinta board-ului Fondului Monetar International, din 4 mai.
"Aceleasi proceduri si in privinta celor 5 miliarde de la Comisia Europeana, facilitatea balantei de plati pe termen mediu. Urmeaza sa primim din partea Comisiei o scrisoare de intentie si am fost imputerniciti sa apelam la aceasta facilitate de 5 miliarde, ministrul Finantelor fiind abilitat sa semneze dupa ce, in prealabil, va prezenta premierului si vicepremierului continutul scrisorii de intentie. De fapt, textul este aceleasi, se greveaza pe scrisoarea de intentie agreata cu FMI", a spus Pogea.
Guvernul a luat act, in sedinta de joi, de scrisoarea Fondului Monetar International prin care este aprobat acordul de imprumut convenit cu Romania, documentul urmand sa fie transmis FMI si Comisiei Europene pentru a fi aprobat de board-urile celor doua institutii.
Dupa avizul final al FMI si CE, prevazut pentru inceputul lunii mai, scrisoarea aferenta acordului de imprumut va fi retrimisa autoritatilor romane si va fi inaintata Parlamentului spre dezbatere si adoptare, sub forma unui proiect de act normativ.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, ca scrisoarea FMI nu include modificari fata de acordul stabilit initial.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat la inceputul lunii mai de Consiliul Executiv al FMI, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.
Comisia Europeana a propus, marti, Consiliului European acordarea unui imprumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro Romaniei, in cadrul programului multilateral de finantare de pana la 20 de miliarde de euro convenit cu FMI. Propunerea figureaza pe agenda unei reuniuni a ministrilor de Finante comunitari care va avea loc la 5 mai.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro