6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialScriitorul Andrei Pleșu, de partea lui Liiceanu, în scandalul protestatarilor de la...

Scriitorul Andrei Pleșu, de partea lui Liiceanu, în scandalul protestatarilor de la Pitești: Nu e pur și simplu diferența dintre guri îngrijite şi guri avariate. Este expresia simbolică dintre inși aduși „la luptă” cu autobuzul și inşi ieşiţi în stradă spontan

Scriitorul Andrei Pleșu i-a luat apărarea, luni, filosofului Gabriel Liiceanu, după ce a fost criticat pentru că i-a calificat pe protestatarii care au participat la mitingul de susținere a PSD drept „guri știrbe”.

„Am picat, sîmbătă, pe o emisiune de la Antena 3, în care un grup de cărturari notorii (Alina Petrescu, Ciuvică, Harnagea şi, cu mici ondulaţiuni prudente, ubicuul Bogdan Chirieac) făcea analiza răstită a unui text scris de Gabriel Liiceanu. Rezum, pentru cei care n-au citit textul cu pricina, teza lui: e plină ţara de oameni fără dinţi, semn de sărăcie şi înapoiere”, începe Andrei Pleșu, într-un text postat pe blogurile Adevărul, după ce Gabriel Liiceanu a provocat o serie de reacții, prin critica adusă protestatarilor de la mitingul de susținere a PSD din Pitești.

El continuă precizând că între protestatarii din Piața Victoriei și cei de la Pitești sau de la Palatul Cotroceni este o diferență „de număr și de generație”.


Fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea, a deconspirat interesele ascunse de afaceri ale tatălui, devenind asociat la Interfrigo Logistic din Pitești, o companie care l-a îmbogățit pe actualul şef al Partidului Social Democrat. Și nu întâmplător, aceeași societate a primit două contracte în valoare de cinci milioane de euro, de la Consiliul Județean Teleorman, în mandatul de președinte al lui Dragnea.

„Diferenţa dintre protestatarii anti-guvernamentali din Piaţa Victoriei şi din alte pieţe ale ţării, pe de o parte, şi protestatarii pro-guvernamenali de la Piteşti, sau de la Palatul Cotroceni, pe de alta, nu e pur şi simplu diferenţa dintre guri îngrijite şi guri avariate. Asta e doar expresia simbolică, exterioară, a altor diferenţe: mai întîi, una de număr şi una de generaţie. Dar şi diferenţa dintre inşi aduşi <<la luptă>> cu autobuzul şi inşi ieşiţi în stradă spontan, dintre oameni care invocă principii şi oameni care vorbesc, preponderent, despre beneficiile materiale promise de guvern, dintre tineri care nu se lasă nici cumpăraţi, nici „mobilizaţi” de discursuri partinice, nici condamnaţi la un statut de obedienţă tristă sau de „încasatori” inerţi, şi o categorie de populaţie dispusă să-i susţină pe responsabilii mizeriei lor, în speranţa naivă, că, de-a doua zi, vor intra în paradis. Trec peste deosebirile de stil, despre umorul unora şi încrîncenarea altora, despre tonul şi substanţa discursurilor. E ca şi cum am compara-o pe Rovana Plumb cu Ana Blandiana…”, a mai scris Pleșu.


Protestele susținătorilor PSD i-au adus aminte filosofului Gabriel Liiceanu de o imagine grotească, și anume tabloul “Purtarea crucii”, în care Iisus Hristos își duce crucea în spate și era asaltat de oameni cu ochii ieșiți din orbite și fără dinți. Aceasta, spune el, este o formă de chinuire a persoanei, formă care diferă de cea din trecut, violentă. El vorbește într-un text scris pe Contributors că, spre deosebire de anii ’50, în care deținuții erau reeducați prin violență, metodele de astăzi, de înjosire a individului s-au mutat în sufragerie prin intermediul televizorului și a propagandei.

 


Totodată, el mai atrage atenția criticilor că: „Guralivii de meserie n-ar face rău să accepte că poţi fi simultan patriot şi conştient de defectele neamului tău. Ba chiar că luciditatea şi spiritul critic sunt o datorie esenţială a iubirii de ţară. Fără dignostic, nu există tratament şi vindecare”, potrivit blogurile Adevărul.

Într-un text scris pe Contributors, Gabriel Liiceanu a criticat protestatarii care au participat la mitingul de susținere a PSD, din acest weekend. Filosoful a susținut că a văzut imagini asemănătoare la protestele de la Cotroceni, acolo unde foarte multe persoane în vârstă nu aveau dinți în gură, iar apoi face o comparație cu cele spuse de Noica, la trei ani după ce ieșise din închisoare, și anume, faptul că pușcăria l-a lăsat fără dinți și l-a urâțit.

 


Peste 5.000 de oameni au participat, sâmbătă, la un miting pro-PSD și pro-Guvern la Târgoviște. La manifestația organizată de social-democrații din Dâmbovița participă șeful Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Adrian Țuțuianu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și fostul ministrul de Externe Titus Corlățean. 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă