7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialScoala in bucataria de vara a unei batrane

Scoala in bucataria de vara a unei batrane

» Optsprezece copii de clasele I-IV din satul Valea Ursului – care apartine de cea mai bogata comuna din Iasi, comuna Miroslava – invata de sase ani intr-o bucatarie si tot de atatia ani asteapta o scoala sau un microbuz.

» Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, zice ca nu e chiar atat de grav: "Inspectoratul scolar mi-a spus ca problema este rezolvabila acolo".

Incepand din 2002, cei optsprezece copii din satul Valea Ursului, judetul Iasi, urmeaza cursurile scolii primare intr-o bucatarie ridicata din pamant si balegar. Elevii din Valea Ursului sunt arondati la scoala din Uricani, un alt sat care apartine de comuna Miroslava, aflat la aproximativ 10 kilometri. Ca sa ajunga la aceasta scoala, elevii ar trebui sa parcurga trei kilometri pe jos, apoi alti sapte kilometri cu un microbuz scolar care pleaca de la Miroslava. Pentru ca sunt prea mici, parintilor le-a fost teama sa-i lase sa mearga singuri, pe jos, atatia kilometri si au decis sa-i tina acasa. Impresionata de situatia copiilor, o batrana din Valea Ursului, Maria Burchila, a decis in 2002 sa le puna acestora la dispozitie bucataria ei de vara ca sa invete carte. "Nu puteam sa suport sa-i vad prin zapada, de li se vedeau numai caciulile cum vin prin padure de la Uricani ori de la Miroslava.

 

Si asa nu prea foloseam bucataria si am decis sa o fac gradinita, dupa care s-a transformat in scoala. Am vorbit si cu primarul, si cu viceprimarul si toti promiteau. Au si teren pe care sa construiasca o scoala, dar nu s-au invrednicit pana acum sa o ridice. Sigur ca vin si anul asta. Mi-a spus invatatoarea ca anul acesta vor fi 13 copii", povesteste Maria Burchila. In bucataria-scoala de patru metri, copiii abia reusesc sa se miste printre bancile inghesuite. Iarna, caldura in clasa vine de la micutul godin de fonta, care reuseste, prin grija Mariei Burchila, sa fie tot timpul cald. Batrana ne-a povestit ca parintii ii aduc lemnele gata taiate, iar ea le pune pe foc.

Edilii din Miroslava, localitate de care apartine Valea Ursului, sustin ca au solicitat un microbuz de la Ministerul Educatiei pentru copiii care invata in bucatarie, dar nu l-au primit. "Cum, Adomnitei a impartit microbuzele la Iasi? Am solicitat si noi un microbuz pentru a realiza deplasarea acelor copii, dar, daca spuneti ca s-au impartit deja, inseamna ca l-am pierdut. Vom incerca sa construim o scoala, ca, din cate stiu, exista un teren pe care se poate realiza acest lucru", ne-a declarat viceprimarul din Miroslava, Sorin Florea. Inspectoratul scolar Judetean Iasi sustine ca singura solutie la Valea Ursului este constructia unei scoli.

"Acolo exista un proiect de constructie a unei scoli. Este aproape imposibil ca iarna sa poata merge acolo un microbuz, din cauza pantelor foarte abrupte. Avem si teren, si proiect, si credem ca anul urmator va incepe si constructia unei scoli", a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ Iasi. Localitatea Miroslava, de care apartine satul Valea Ursului, este cea mai bogata localitate rurala din judetul Iasi. Anul trecut, comuna a avut un buget de 1,2 milioane lei, fata de 2 milioane lei municipiul Iasi.

» Ministrul EducaTiei paseaza responsabilitatea
Intrebat de ce comuna Miroslava nu a primit un microbuz scolar pentru cei 18 copii din Valea Ursului, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a raspuns: "Nu am ocolit comuna Miroslava la repartizarea unui microbuz. Acolo este un microbuz. Nu l-am suntat pe domnul Fenechiu (nr. – Relu Fenechiu, care va candida intr-un colegiu din care face parte si comuna Miroslava), dar inspectoratul scolar mi-a spus ca problema este rezolvabila acolo. Acum discutam o strategie, va rog frumos… Discutam cand vin la Iasi si o sa ma documentez mai bine cu aceasta problema", a precizat ministrul Adomnitei, care se afla intr-o sedinta a PNL in momentul in care l-am contactat.

Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă