13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialScandalul "rezolutia a doua"

Scandalul „rezolutia a doua”

Rezolutia pusa de presedintele Traian Basescu pe memoriul trimis catre Ministerul Transporturilor, prin care cerea "rezolvarea urgenta si legala" a problemelor invocate de firma Art Constructii ‘92, dezvaluita de ziarele "Ziua" si "Adevarul", a generat reactiile apasate ale clasei politice. Acuzele venite de la PSD, PC si PNL au mers de la trafic de influenta si coruptie, in timp ce UDMR, PD si PLD au minimalizat conflictul, spunand ca e vorba de o "isterie artificiala creata de media". Se vorbeste despre interventia presedintelui in favoarea firmei detinute de Dumitru Bucsaru, om de afaceri controversat, abonat permanent la diferite contracte cu statul, aflat in cercul de interese al lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. Amplificat mediatic, scandalul a determinat iesirea cu o declaratie publica a Adrianei Saftoiu, consiliera presedintelui, care a sustinut ca "aceasta este o practica fireasca si institutionala" si ca Traian Basescu nu are nici o legatura cu firma Art Constructii.
La randul sau, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Gheorghe Dobre, a explicat ca la trei luni dupa primirea memoriului au fost efectuate platile restante catre toate cele 14 societati care lucrau la reabilitarea statiei de cale ferata Focsani, si nu numai catre firma lui Bucsaru.

Saftoiu: "Este o practica fireasca si institutionala"

Rezolutia semnata de presedinte pe memoriul trimis catre Ministerul Transporturilor este "o practica fireasca si institutionala", a declarat ieri la Palatul Cotroceni purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu. Ea afirmat ca seful statului nu are nici o legatura cu firma Art Constructii ‘92 SA, necunoscandu-l pe semnatarul petitiei si nici pe actionarii firmei.

Memoriul a ajuns la minister, nu la CFR

Saftoiu a precizat ca memoriul trimis catre Ministerul Transporturilor "angreneaza o singura obligatie din partea institutiei vizate: sa analizeze petitia si sa se pronunte asupra modului de rezolvare". Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a atras atentia ca presedintele Basescu nu a solicitat Societatii Nationale de Cai Ferate rezolvarea cazului, ci s-a adresat institutiei care se putea pronunta asupra modului de rezolvare a problemei, Ministerul Transporturilor. "Vreau sa subliniez faptul ca presedintele nu a trimis acest memoriu Societatii Nationale Caile Ferate Romane, ci Ministerului Transporturilor. Fac aceasta mentionare expresa pentru ca presedintele a transmis ministerului, care avea atributii sa verifice cazul respectiv, si nu a transmis CFR, care era institutia care ar fi putut sa faca plata. Drept urmare, nu a cerut SNCFR sa rezolve cazul, ci s-a adresat ministerului, care era autorizat sa verifice problema semnalata", a afirmat Saftoiu.

Peste 100.000 de petitii pe numele presedintelui

Ea a aratat ca in cei doi ani de mandat prezidential au fost primite pe adresa Administratiei Prezidentiale 100.000 de petitii. "In proportie covarsitoare ele sunt trimise pe numele presedintelui. Aproape in toate cazurile cei care trimit petitii, uneori cu documente justificative, mentioneaza ca acele aspecte au fost semnalate si institutiilor vizate si au ajuns sa scrie Presedintiei fie pentru ca nu primesc raspuns, fie pentru ca nu sunt multumiti de raspunsurile primite", a spus Saftoiu. Potrivit circuitului documentelor, cele care ajung la registratura primesc un numar de inregistrare, dupa care sunt preluate de Departamentul pentru probleme cetatenesti sau de consilierii prezidentiali, daca cererile sunt trimise nominal.

Scrisori sosite direct pe masa lui Basescu
Fata de perioada martie-aprilie 2005, circuitul documentelor in institutie a suportat modificari, potrivit Adrianei Saftoiu. Ea a aratat ca pana la numirea consilierului la Departamentul de probleme cetatenesti, mare parte din scrisorile care veneau pe numele sefului statului ajungeau direct la Cancelaria prezidentiala. "De aceea si pe memoriul de astazi, dupa cum ati vazut, este trecut numarul de la Cancelaria prezidentiala", a declarat consilierul prezidential.

Reactii politice

• Theodor Stolojan, fost consilier prezidential, presedinte PLD: "Este o diversiune a lui Sorin Rosca Stanescu, nu ma intereseaza, nu vreau sa comentez. Domnul Sorin Rosca Stanescu incearca prin aceasta diversiune sa distraga atentia de la faptul ca premierul Tariceanu a incercat cu adevarat sa intervina in justitie".
• Kelemen Hunor, deputat UDMR: "Rezolutia este normala si corecta si nu are nici un gram de cinism, asa cum era pe memoriul trimis ministrului Codrut seres".
• Ludovic Orban, vicepresedinte al PNL: "Cele doua biletele care au aparut pana acum releva faptul ca presedintele actioneaza aproape de granita infractionalitatii, a traficului de influenta si abuzului in functie. Luni dimineata voi depune la Presedintie o cerere in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii, pentru a-mi fi puse la dispozitie toate documentele de tip corespondenta dintre seful statului si reprezentanti ai Executivului. Daca nu voi primi raspuns, ma voi adresa instantei".
• Mircea Geoana, presedinte PSD: "Sunt indicii de coruptie la nivel foarte inalt, prin transformarea presedintelui in recuperator de creante in favoarea unei firme private. Acest caz este tot din sfera incalcarii Constitutiei de catre Traian Basescu si va trebui sa fie obiectul comisiei de ancheta, pentru a deslusi itele acestui nou scandal cu afaceri si coruptie la nivel foarte inalt".
• Corneliu Vadim Tudor, presedinte PRM: "Vom cere o subcomisie de ancheta, pentru ca e un scandal colosal. Traian Basescu este un infractor incurabil".
• Codrut seres, fost ministru al Economiei, senator PC: "Ca un memoriu sa beneficieze de rezolutia presedintelui, asta inseamna ca cel care a adresat memoriu s-a intalnit fata in fata cu presedintele si i-a dat personal acel document. Chiar si atunci presedintele avea posibilitatea sa le dea consilierilor documentul si nu sa scrie rezolutia pe acel document (…) Faptul ca presedintele si-a permis sa puna o rezolutie direct catre ministru nu este un lucru in regula".

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...
Ultima oră
Pe aceeași temă