Câteva zeci de persoane au făcut scandal, luni, în faţa Primăriei din Codlea şi au încercat să intre cu forţa în şedinţa CL, pentru a cere redeschiderea spitalului din localitate, iar conducerea spitalului afirmă că unitatea ar putea fi redeschisă din 16 septembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Câteva zeci de localnici au încercat, luni, să intre cu forţa în Primăria Codlea, la şedinţa de Consiliul Local care a început la ora 14.00, pentru a cere redeschiderea spitalului, ei scandând „Ruşine”, „Mincinoşii”, „Demisia” sau „Hoţii”.
Localnicii au fost împiedicaţi de jandarmi să intre la şedinţa cu caracter public, pe motiv că nu este suficient loc în sală, şi li s-a cerut să numească cinci reprezentanţi care să participe la şedinţă.
Printre liderii localnicilor a fost desemnat fostul consilier local Erwin Albu, care le-a cerut foştilor săi colegi să îşi asume un termen concret de redeschidere a Spitalului Municipal Codlea sau să îşi dea demisia în cazul nerespectării acelui termen.
„Aleşii locali au obligaţia să reprezinte interesele cetăţenilor, iar dacă nu sunt în stare trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să îşi dea demisia”, a spus Albu.
Din cauza scandalului inscat în sală, şedinţa de Consiliu Local a fost amânată pentru o altă dată.
Potrivit managerului spitalului din Codlea, Claudia Coste, unitatea ar putea fi redeschisă începând cu 16 septembrie, fiind deja rechemate la lucru aproximativ 60 de cadre medicale.
„Este posibil ca în 16 septembrie să redeschidem spitalul. Astăzi dimineaţă la DSP s-a aprobat clasificarea de categoria 4, iar dosarul va fi trimis la
Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii şi apoi, după primirea clasificării, putem încheia contractul de finanţare cu Casa (n.r. – Casa de Asigurări de Sănătate)”, a spus Coste.
Locuitorii din Codlea au organizat o serie de proteste încă de la începutul anului, când s-a anunţat închiderea spitalului.
Sâmbătă, aproximativ 200 de locuitori au ieşit din nou în stradă, la „o comemorare a situaţiei triste în care se află comunitatea prin închiderea spitalului şi prin întârzierea redeschiderii acestuia”.
„Comemorăm şapte luni de la primul protest, cinci luni de la sistarea finanţării, o lună de la decizia favorabilă a instanţei de redeschidere a spitalului”, afirma fostul consilier local Erwin Albu, care a fost amendat cu 5.000 de lei pentru protestul neautorizat de sâmbătă.
Amenda se adaugă celorlalte amenzi în cuantum de 4.500 de lei aplicate de Jandarmerie în urma manifestaţiilor pentru redeschiderea spitalului.
Curtea de Apel Braşov a admis, în luna august, cererea de suspendare a Hotărârii de Guvern în urma căreia Spitalul Municipal din Codlea a fost închis, în
1 aprilie, decizia instanţei fiind valabilă până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei pe fond.
În urma deciziei Curţii de Apel, care este executorie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov este obligată să reîncheie contractul de finanţare cu Spitalul Codlea până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei pe fond.
Spitalul Codlea a fost închis în 1 aprilie, în urma HG 212/9.03.2011, prin care a fost sistată finanţarea către spital din partea Casei de Asigurări Sociale.
După închiderea spitalului, la jumătatea lunii aprilie, a fost redeschisă o cameră de gardă cu sprijinul municipalităţii, unde până în prezent au fost trataţi aproximativ 1.300 de pacienţi.
Locuitorii din Codlea au făcut zeci de proteste, în cursul lunilor martie – aprilie, în faţa spitalului şi în centrul oraşului, pentru redeschiderea spitalului.