» Presedintii bancilor de stat din Romania au salarii mult mai mari decat guvernatorul Mugur Isarescu, in mainile caruia sta politica monetara a tarii. Ilie serbanescu are o solutie drastica pentru aducerea salariilor publice la o valoare reala: revizuirea legilor de infiintare a institutiilor publice.
Analistii economici sunt de acord ca salariile multora dintre directorii si presedintii bancilor si institutiilor publice sau cu capital majoritar de stat sunt exagerate. Premierul Emil Boc, care este platit cu echivalentul a 1.200 de euro lunar, a cerut ieri Eximbank sa micsoreze salariul presedintelui bancii, Ionut Costea, de la 20.000 de euro pe luna la 1.000 de euro, salariul corespunzator indemnizatiei unui secretar de stat, avertizand ca, altfel, vor fi identificate si alte solutii pentru a efectua diminuarea.
Analistii economici critica propunerea lui Boc si pun pe seama autoritatilor statului vina pentru lefurile prea mari. De exemplu, presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, are si el un salariu lunar de 16.000 de euro, in timp ce Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si omul care duce in spate politica monetara a statului, are doar putin peste 7.000 de euro lunar. Asta, in timp ce fosta presedinta a Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, castiga 36.000 de euro pe luna. Pe langa aceste sume, salariul de circa 4.000 de euro lunar al sefilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) – autoritatea de supraveghere a pietei de capital – pare decent, ca si cel al presedintelui Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici (aproximativ 4.600 euro/ luna). Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, castiga de pe urma acestei functii doar in jur de 2.000 de euro lunar, insa chiar si asa, este aproape dublu fata de venitul primului-ministru Emil Boc. "Daca are un salariu asa de mic, de ce a acceptat functia asta?", se intreaba analistul economic Ilie serbanescu. Acesta considera ca marea problema este la infiintarea institutiilor publice, "parastatale, create special pentru a finanta partidele". "Eximbank e institutie privata, ca si Fondul Proprietatea, care gestioneaza portofoliile de stat", subliniaza Serbanescu, in a carui opinie singura solutie de a reduce salariile exagerate din domeniul public este schimbarea legilor de infiintare a institutiilor statului.
Totusi, spune Bogdan Baltazar, fost presedinte al Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), "in institutiile publice precum agentiile de stat este, poate, justificat un salariu mare, pentru ca e nevoie de bani ca sa atragi talentele". Cu toate acestea, Isarescu are un venit de patru ori mai mic decat omologul sau de la sefia Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care in 2007 a obtinut un salariu de baza de 28.700 de euro pe luna. In aceeasi perioada, Ben Bernanke, guvernatorul sistemului american de banci centrale, primea 10.200 euro lunar. Cel mai bine platit era Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei: circa 31.600 euro pe luna, suma de care se apropia si guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Andras Simor (29.000 de euro).
In cazul Eximbank, "20.000 de euro pe luna este mult, daca e adevarata suma", este de parere Baltazar. Este mult nu atat pentru ca vorbim despre o banca de stat – desi si aici ar trebui sa existe niste limitari –, ci pentru ca este o banca foarte mica", iar un salariu de 8.000-9.000 de euro pe luna ar fi unul rezonabil pentru conducere, crede analistul. Pentru 1.000 de euro pe luna, cum a propus Emil Boc, "nu vine nimeni sa conduca o banca, poate doar vreun «giuvaer» nedescoperit, care vrea sa fie remarcat", spune Baltazar. Acesta precizeaza ca, la un asa salariu, oricine ar opta pentru un job in banci private, cu toate ca aici, spre deosebire de institutiile de stat, responsabilitatea este mai mare, "daca nu atingi tinta de profit o data, de doua ori, poti sa-ti iei adio, esti liber". In plus, asupra celor care ocupa functii de conducere in institutii de stat exista presiuni, ceea ce-i face pe multi sa renunte, spune Bogdan Baltazar, dand exemplul unui vicepresedinte de la Eximbank care "n-a mai rezistat interventiilor si telefoanelor si s-a mutat la privat, unde are salariu mai mare".
Cu 1.200 de euro lunar, premierul Boc castiga mult mai putin decat unii dintre subordonatii sai, in vreme ce, cu 7.000 de euro, guvernatorul Isarescu are o leafa mai mica decat bancherii de stat