Unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul Sălaj este lăsat în ruină. Conacul Maniu din Bădăcin este locul unde a crescut artizanul Marii Uniri a Transilvaniei cu România, Iuliu Maniu, martirizat de comuniști din cauza atașamentului său față de valorile democratice. La mai mult de două decenii și jumătate de la căderea comunismului, răzbunarea comuniștilor la adresa lui Iuliu Maniu continuă prin faptul că imobilul care a fost ridicat de părinții marelui om politic, nepotul lui Simion Bărnuțiu, nobilul Ioan Maniu, și de sora lui Iuliu Coroianu, Clara Maniu, este lăsat să se dărâme puțin câte puțin în fiecare zi.
O istorie dureroasă
Conacul din Bădăcin a fost ridicat în anul 1879 de către familia Maniu, în mijlocul unui mic domeniu, cu suprafața de 4,5 hectare. Acolo se află și cimitirul familiei Maniu. În conac și-au trăit viața soții Ioan și Clara Maniu și tot acolo și-a petrecut copilăria Iuliu Maniu.
Marele om politic avea să devină apoi doctor în Drept, președinte al Societății Petru Maior, avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, deputat în Parlamentul din Budapesta, ofițer în armata austro-ungară, apoi conducător al trupelor formate din românii ardeleni, la finalul Primului Război Mondial, președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, parlamentar al României Mari, prim-ministru și lider al Opoziției împotriva tuturor regimurilor autoritare și dictatoriale instaurate în România din anul 1938.
Iuliu Maniu a luptat, pe rând, împotriva regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, împotriva dictaturii legionare și a celei militare conduse de mareșalul Ion Antonescu, apoi împotriva regimului comunist.
Acuzat de înaltă trădare, Iuliu Maniu a fost condamnat la muncă silnică pe viață, într-o mascaradă judiciară pusă la cale de comuniști, în anul 1947. Închis prima dată la Galați, el a fost transferat apoi în temnița din Sighetu Marmației, acolo unde a trecut la Domnul la 5 februarie 1953. Fără descendenți direcți, Iuliu Maniu a redactat în anul 1941, la Brașov, un testament prin care lăsa cea mai mare parte a averii sale Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
În baza acestui act, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a reușit să obțină retrocedarea unei părți a averii lăsate de Iuliu Maniu, inclusiv un teren din centrul satului Bădăcin, acolo unde preotul Cristian Borz a reușit să înalțe un nou lăcaș de cult, în conformitate cu dorința exprimată de marele lider al românilor ardeleni. Conacul familiei Maniu nu a fost retrocedat, deoarece autoritățile sălăjene invocă sentința prin care bolșevicii l-au condamnat pe Iuliu Maniu și i-au confiscat averea.
”În mod evident, această sentință este rezultatul unei mascarade judiciare. Nu cred că poate fi invocată această sentință în fața unei instanțe dintr-un stat de drept”, spune vicepreședintele Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, Mircea Miron. Conacul se află pe domeniul public al comunei Pericei și în administrarea Consiliului Județean Sălaj, care a transferat Episcopiei Greco-Catolice de Oradea dreptul de folosință gratuită a acestui imobil.
”Faptul că nu suntem proprietari ne-a împiedicat să obținem o serie de finanțări care ne-ar fi ajutat să reabilităm conacul”, spune părintele Cristian Borz, care a cerut bani de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, precum și de la Guvernul Regal al Norvegiei, însă de fiecare dată aceste proiecte au fost blocate pentru că solicitantul finanțării, Parohia Greco-Catolică Bădăcin, nu avea calitatea de proprietar înscrisă în cartea funciară.
Ultima speranță: bani privați
În aceste condiții, singura speranță de reabilitare a conacului care a aparținut familiei Maniu este reprezentată de atragerea unor finanțări private. Părintele Cristian Borz este ajutat în acest demers de către directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ioan Andrei Gherasim. Cei doi speră să atragă contribuții de la persoane fizice, care pot dona 2 la sută din impozitul pe venit, sau din partea unor companii.
Deja Parohia Greco-Catolică Bădăcin a cheltuit suma de 15.000 de lei pentru a realiza proiectul tehnic necesar pentru reabilitarea conacului. Pentru realizarea întregului proiect ar fi nevoie de 200.000 de euro, o sumă mare, dar nu imposibil de adunat.
Care va fi destinația conacului
După ce va fi reabilitat, conacul lui Iuliu Maniu ar urma să devină o clădire multifuncțională, care va servi pe de o parte drept muzeu memorial, iar pe de alta drept centru de conferințe. În acest conac vor fi aduse înapoi obiectele moștenite de la familia Maniu, care sunt păstrate temporar în muzeul amenajat în subsolul bisericii din Bădăcin. Conferințele vor fi organizate de către tineri universitari, pasionați de istorie și de spiritualitatea transilvăneană.
Domeniul din Bădăcin nu va putea fi adus în starea sa inițială, deoarece în curtea conacului au fost ridicate o serie de pavilioane în care funcționează un centru de integrare prin terapii ocupaționale, dedicat tinerilor cu deficiențe mentale, care funcționează în subordinea Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Sălaj.
Reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice de Oradea spun că sunt de acord cu menținerea acestor pavilioane, chiar în eventualitatea în care vor câștiga definitiv procesul, pentru că activitatea derulată în cadrul acestui centru este în conformitate cu morala creștină și cu doctrina socială a Bisericii Catolice. ”România liberă – Ediția de Transilvania-Banat” a fost prima publicație care a realizat un reportaj amănunțit din conacul de la Bădăcin, aflat într-o stare deplorabilă, în august 2010.