Senior-editorul „României libere“ Sabina Fati a fost distinsă de către Ambasada SUA la București cu premiul pentru curaj, pentru călătoriile sale, transformate în cărți, pe Drumul Mătăsii și în jurul Mării Negre.
“Convinsă că românii şi moldovenii ştiu prea puţine despre vecinii lor şi că guvernele din era comunistă au ascuns istoria în mod intenţionat, Sabina şi-a pus din nou în pericol siguranţa călătorind pentru a scrie despre regimurile ale căror politici externe pot influenţa securitatea României şi a lumii. Ea a mers singură prin deşertul Gobi, Asia Centrală, Iran, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Ucraina, Rusia, Crimeea, Abhazia şi Bulgaria. De-a lungul călătoriei a înfruntat puncte de control militar, interogatorii, acuzaţii de spionaj, o tentativă de viol, o tentativă de omor şi o lovitură de stat. În tot acest timp, ea s-a străduit să spună poveştile oamenilor din spatele realităţii oficiale şi să arate cât de izolate pot deveni ţări vecine fără a se cunoaşte corespunzător. Datorită curajului său, suntem cu toţii mai bine informaţi”, a explicat David Schlaefer, consilier politic al Ambasadei SUA la București, motivația premiului.
"Doamna Fati a sprijinit construirea democraţiei în România, prin intermediul relatărilor sale zilnice care promovau transparenţa şi lupta împotriva corupţiei. A făcut acest lucru cu preţul propriei sale siguranţe. În 1999, la scurt timp după ce a născut-o pe fiica sa, a fost atacată pe stradă de un individ necunoscut, într-o perioadă în care vorbea despre lipsa transparenţei în instituţiile de securitate guvernamentale. Într-o încercare de a o intimida şi a o determina să îşi înceteze relatările, a fost hărţuită, la fel ca şi familia şi vecinii săi. Însă ea nu a renunţat şi a avut curaj. Şi-a continuat cariera jurnalistică şi academică comunicând despre politică, drepturile omului şi evoluţiile sociale şi economice din România şi Republica Moldova", a precizat David Schlaefer.
Alături de Sabina Fati, Departamentul de Stat și Ambasada SUA le-a premiat anul acesta pe Simona Voicescu, fondatoarea ONG-ul Asociaţia Necuvinte, nominalizată și pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume”, pe căpitan Alina Țucă, ofiţer în cadrul Forţelor Terestre ale armatei române, pe Violeta Dascălu, profesoară, și pe doctorul Letiţia Coriu.
"Deşi aceste femei au experienţe diferite şi îşi desfăşoară activitatea în domenii diferite, le uneşte dorinţa de a înfrunta unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România. Le suntem recunoscători pentru eforturile lor neîntrerupte şi suntem mândri să le onorăm aici", a menționat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.