10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSabina Fati, jurnalistă la România Liberă, a fost premiată de Ambasada SUA...

Sabina Fati, jurnalistă la România Liberă, a fost premiată de Ambasada SUA pentru curaj

Senior-editorul „României libere“ Sabina Fati a fost distinsă de către Ambasada SUA la București cu premiul pentru curaj, pentru călătoriile sale, transformate în cărți, pe Drumul Mătăsii și în jurul Mării Negre.

“Convinsă că românii şi moldovenii ştiu prea puţine despre vecinii lor şi că guvernele din era comunistă au ascuns istoria în mod intenţionat, Sabina şi-a pus din nou în pericol siguranţa călătorind pentru a scrie despre regimurile ale căror politici externe pot influenţa securitatea României şi a lumii. Ea a mers singură prin deşertul Gobi, Asia Centrală, Iran, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Ucraina, Rusia, Crimeea, Abhazia şi Bulgaria. De-a lungul călătoriei a înfruntat puncte de control militar, interogatorii, acuzaţii de spionaj, o tentativă de viol, o tentativă de omor şi o lovitură de stat. În tot acest timp, ea s-a străduit să spună poveştile oamenilor din spatele realităţii oficiale şi să arate cât de izolate pot deveni ţări vecine fără a se cunoaşte corespunzător. Datorită curajului său, suntem cu toţii mai bine informaţi”, a explicat David Schlaefer, consilier politic al Ambasadei SUA la București, motivația premiului.


Angelo Mitchievici consideră că, folosindu-se de mijloacele istoricului, antropologului, politologului, jurnalistului, inclusiv ale literatului, Sabina Fati reușește să dea profunzime volumului apropiindu-l de marile cărți ale literaturii. „Avem una dintre cărțile de călătorie care pot să stea pe primul raft în literatura română, și, aș îndrăzni să spun, și în literatura universală. Dacă ar fi să o compar pe Sabina Fati cu un astfel de jurnalist atât de bine informat cultural și cu o acuitate atât de deosebită, l-aș numi pe Robert Kaplan, care a făcut un serviciu imens țărilor din Balcani, așa cum Sabina Fati îl face țărilor din arealul Mării Negre“, a punctat acesta.

"Doamna Fati a sprijinit construirea democraţiei în România, prin intermediul relatărilor sale zilnice care promovau transparenţa şi lupta împotriva corupţiei. A făcut acest lucru cu preţul propriei sale siguranţe. În 1999, la scurt timp după ce a născut-o pe fiica sa, a fost atacată pe stradă de un individ necunoscut, într-o perioadă în care vorbea despre lipsa transparenţei în instituţiile de securitate guvernamentale. Într-o încercare de a o intimida şi a o determina să îşi înceteze relatările, a fost hărţuită, la fel ca şi familia şi vecinii săi. Însă ea nu a renunţat şi a avut curaj. Şi-a continuat cariera jurnalistică şi academică comunicând despre politică, drepturile omului şi evoluţiile sociale şi economice din România şi Republica Moldova", a precizat David Schlaefer.


Ni se spune tot mai des că România nu este egala celorlalte state din UE, că la Bruxelles suntem discriminați, că firmele străine vin aici doar pentru profit și că, în general, suntem luați de fraieri. Nu este vorba despre argumentele lui Alexandr Dughin, ideologul Kremlinului primit la București cu brațele deschise, care încearcă să ne convingă că locul României este alături de singura mare putere ortodoxă, și nici despre liniile propagandei rusești, ci despre discursurile liderilor coaliției de guvernământ.

Alături de Sabina Fati, Departamentul de Stat și Ambasada SUA le-a premiat anul acesta pe Simona Voicescu, fondatoarea ONG-ul Asociaţia Necuvinte, nominalizată și pentru Premiul „Femei Cura­joase din întreaga lume”, pe căpitan Alina Țucă, ofiţer în cadrul Forţelor Terestre ale armatei române, pe Violeta Dascălu, profesoară, și pe doctorul Letiţia Coriu.

"Deşi aceste femei au experienţe diferite şi îşi desfăşoară activitatea în domenii diferite, le uneşte dorinţa de a înfrunta unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România. Le suntem recunoscători pentru eforturile lor neîntrerupte şi suntem mândri să le onorăm aici", a menționat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă