19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSabin Orcan: Prin conflictele din interiorul DNA, procurorii se sabotează singuri

Sabin Orcan: Prin conflictele din interiorul DNA, procurorii se sabotează singuri

Directorul editorial al ziarului România Liberă, Sabin Orcan, a declarat, la postul de televiziune B1 TV, că ultimele conflicte din interiorul DNA, care sabotează imaginea instituţiei, ar trebui discutate la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul instituţiilor de presă, al Bruxelles-ului sau al Serviciului Român de Informaţii. 

"Unii zic că doamna Kovesi este, însăşi, justiţia, alţii spun că ea ar trebui îndepărtată de la DNA, iar instituţia de forţă ar trebui controlată. Cred că lucrurile ar trebui dezbătute la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul Bruxelles-ului, fără amestecul SRI.

Am văzut imaginile cu doamna de 90 de ani nu avea ce căuta acolo. Ba mai mult, Kovesi a spus că persoanele vârstnice vor fi audiate acasă. Cum să o chemi pe femeia aia de la 400 de kilometri?! Nu îţi dai seama că o astfel de imagine distruge orice încercare de a lupta împotriva corupţiei".

Directorul editorial al ziarului România Liberă a mai subliniat că procurorii se sabotează singuri, prin astfel de acţiuni, fără ajutor din exterior.

"Este o situaţie fără ieşire. Sub doamna Kovesi s-au întâmplat nişte derapaje pe care sper că le va lămuri organul competent, dar pe de altă parte pe cine aducem în locul ei?! Pe cine va aduce domnul Tudorel Toader".

Unul dintre cele mai răsunătoare conflicte din cadrul DNA a debutat cu revocarea procuroarei Mihaiela Iorga. Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp.





Ulterior, la începutul lunii octombrie, Mihaielei Moraru Iorga i s-a permis să revină pe funcţia pe care o avea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), până la o soluţie definitivă a instanţei în cazul revocării sale. Decizia a fost luată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Miercuri, procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost audiată, la DNA Ploieşti, unde a fost citată în calitate de martor într-un dosar pentru infracţiunile de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual. Ea a refuzat să spună despre ce dosar este vorba, scrie News.ro.

"Am venit pentru că am fost chemată. Conform Constituţiei, toţi suntem egali în gaţa legii, deci era normal să mă prezint", a declarat Mihaiela Moraru Iorga, la intrarea la DNA Ploieşti.

Întrebată în ce calitate a fost citată, ea a spus că, din câte ştie, a fost citată în calitate de martor.

"Înţeleg că este calitatea de martor (…). Ştiu că este vorba despre o infracţine de favorizare a făptuitorului şi un fals intelectual", a spus Iorga.

Procurorul revocat din DNA a susţinut că nu ştie despre ce dosar este vorba. Întrebată dacă l-a anchetat pe Florian Walter, ea a confirmat, afirmând însă că nu l-a trimis în judecată pentru că urmărirea penală nu era finalizată.

Potrivit anchetatorilor, Florian Walter și-a construit un imperiu de firme, unele la vedere, altele fantomă, pe trei paliere. Firmele la vedere încheiau contracte cu instituții publice sau societăți cu capital public, încasau banii, care se duceau pe contracte fictive încheiate cu firmele fantomă.

După ce banii ajungeau la firmele fantomă, erau scoși din bancă de administrator de paie, care erau însoțiți de oamenii de încredere ai lui Walter. Administratorii de paie își rețineau un commision mic, iar restul de bani îi înmânau omului lui Walter. Ulterior, toți banii ajungeau la Walter, care îi băga în alte firme, care încheiau contracte cu firme din afara țării, controlate tot de Walter și așa reușea să-și scoată parte din avere în afara țării.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă