1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialS-au „scumpit" dezastrele naturale

S-au „scumpit” dezastrele naturale

Dacă acum 20 de ani riscurile de a fi ucis de o tornadă sau de o inundaţie erau mai mari, astăzi au crescut costurile la care se ridică pagubele produse de un dezastru natural.

Potrivit unui raport publicat de ONU, majoritatea ţărilor din lume şi-au îmbunătăţit capacităţile de a reduce pericolul de moarte în cazul dezastrelor naturale legate de vreme, informează swissinfo.ch. Acelaşi raport afirmă însă că acest lucru nu se întâmplă suficient de repede.

Potrivit Băncii Mondiale, pagubele materiale provocate de catastrofele naturale au crescut de la 68 de miliarde de dolari în 2009 la 180 de miliarde în 2010.

În 2011, guvernul Japoniei a estimat pagubele materiale provocate de cutremurul de 9.0 magnitudine şi tsunami la aproximativ 300 de miliarde de dolari, plus o centrală nucleară care continuă să împrăştie elemente radioactive în mediul înconjurător. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în această catastrofă sau care nu au mai fost de găsit s-a ridicat până la aproape 26.000.

Adunare bienală la Geneva

„Ne aflăm într-o maşină care circulă cu viteză foarte mare şi ne aşteaptă un accident iminent. Trebuie să acţionăm,” a declarat Margareta Wahlström, reprezentantul special al secretarului general pentru reducerea riscului de dezastre în cadrul acestei adunări.

Organizaţia Naţiunilor Unite susţine în perioada 10-13 mai a treia conferinţă internaţională pe tema reducerii riscului dezastrelor, adunând peste 3.000 de experţi şi oficiali din 180 de ţări. Aceştia vor discuta despre cum să facă faţă mai bine dezastrelor naturale.

Renè Holenstein, şefa diviziei de afaceri multilaterale din cadrul Agenţiei Elveţiene de Cooperare şi Dezvoltare, a declarat pentru swissinfo.ch: „Trebuie să existe o coordonare mai bună între acţiunile internaţionale de ajutorare şi momentul când încep eforturile de reconstruire – uitaţi-vă doar la Haiti.”

Raportul a mai confirmat faptul că Elveţia este printre puţinele ţări foarte bine pregătite în caz de calamitate naturală, alături de Suedia, Danemarca, Irlanda, Norvegia şi Finlanda. Pentru multe alte state, Elveţia este un model mulţumită investiţiilor făcute în acest domeniu.

România se află pe lista statelor care prezintă un risc de hazard natural mediu, alături de Japonia, Germania, Rusia, Grecia, Canada, Elveţia, Belgia şi Olanda, potrivit unui studiu realizat de compania Maplecroft, specializată în analiza riscurilor globale de dezastru natural.

 

Cele mai citite

FCSB continuă transferurile de iarnă. Juri Cisotti, noul mijlocaș al campioanei

Roș-albaștrii l-au achiziționat pe italian de la Oțelul Galați pentru 200.000 de euro. Două transferuri oficiale pentru FCSB în 2025 FCSB a anunțat al doilea transfer...

Aglomerație pe pârtie la Sinaia: parcarea a devenit neîncăpătoare, iar vânzarea de cartele a fost sistată

Sâmbătă, sute de turiști au ales să petreacă ziua pe pârtia din Sinaia, atragând o aglomerație de neimaginat la stația de plecare a telegondolei....

Explozia de la hotelul Trump din Las Vegas: FBI confirmă că a fost o sinucidere, nu un act terorist

FBI a făcut publice noi detalii despre explozia spectaculoasă produsă în fața hotelului Trump International din Las Vegas în noaptea de Anul Nou. Incidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă