2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialS-a tras in Orizont

S-a tras in Orizont

Platforma maritima Orizont a fost capturata, ieri dimineata, de forte ale armatei iraniene. Despre soarta celor nouasprezece cetateni romani si sapte indieni aflati la bord nu s-a mai stiut nimic pana dupa ora 17,00. Oficialii romani se feresc sa spuna lucrurilor pe nume, dar neoficial afirma ca un astfel de atac reprezinta practic o declaratie de razboi, platforma reprezentand teritoriu romanesc, oriunde s-ar afla.

Primele semnale

Derularea evenimentelor a inceput inca de la primele ore ale diminetii. Platforma Orizont, apartinand companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), cu sediul in Constanta, se afla in Golful Persic, in zona riverana Iranului, considerate ape internationale, in baza unui contract semnat cu o firma din aceasta tara. Ieri, la ora 7.00, in timpul raportului, comandantul platformei Orizont a sesizat conducerea ca, luni seara, elicoptere militare au survolat platforma. „Seful de platforma, Viorel Petcu, este constantean. Am vorbit azi dimineata (n.r. – ieri) cu el, in urma unui raport, si a spus ca totul este OK. Nu avea nimic la bord. Mi-a spus insa ca avea o nava militara in jur si doua remorchere civile, care stateau de obicei acolo, pentru siguranta, pentru ca in apropiere este o platforma centrala de productie”, a declarat Valeriu Irimioiu – consilier presedinte GSP.

Focuri de arma

Dupa cateva ore de acalmie, seful platformei transmite semnale SOS catre toate navele aflate in zona si catre autoritati.
9.15 – sunt semnalate primele focuri de arma de pe nava militara. A urmat o adevarata operatiune de comando, asa cum se vede numai in filme. Dupa ce primele salve au smuls macaraua de la tribord, care a cazut in mare, patru soldati iranieni au urcat la bordul platformei, tragand foc dupa foc spre centrul de comanda, in timp ce camarazii lor executau foc de acoperire.
9.45 – Viorel Petcu anunta conducerea GSP ca persoane inarmate, apartinand armatei iraniene, au preluat conducerea platformei si ca „au pus sechestru” pe personalul aflat la bord. Potrivit declaratiilor lui Valeriu Irimioiu, se pare ca in timpul asaltului nici unul dintre cei 26 de lucratori nu a fost ranit, dar nu exista nici o certitudine.
9.50 – toate incercarile de a lua legatura cu platforma au esuat. Militarii au intrerupt orice canal de comunicatie, implicit telefoanele mobile ale personalului. „Am incercat sa obtin legatura, dar la telefon nu se aude decat un click”, a mentionat acesta.

Circumstantele atacului

Consilierul presedintelui GSP a explicat care au fost circumstantele care au precedat atacul. „Noi suntem sub contract cu o companie iraniana, Oriental Oil, dar la solicitarea noastra de a-l intrerupe, pentru ca sunt cateva probleme care trebuiau solutionate, inca nu s-a ajuns la nici o intelegere. Platforma este pozitionata la un jacket de productie, deci ea astepta sa se rezolve litigiul care exista intre noi si Oriental Oil si apoi sa-si continue sau nu activitatea.” O implicare in acest act terorist a firmelor petroliere iraniene a fost confirmata chiar de echipajul de pe platforma.
In cele cateva minute de discutii anterioare atacului, ei au spus ca au recunoscut un angajat al Petrol Iran printre cei patru militari de pe punte. Petrol Iran este compania de stat iraniana careia Oriental Oil i-a concesionat contractul incheiat cu GSP. La prima vedere, conflictul armat pare sa aiba o baza economica.

Primele masuri

Conducerea GSP a actionat imediat dupa ora 9.50, cand a fost pierduta legatura cu platforma. Purtatorul de cuvant al companiei a comunicat situatia creata atat ambasadei Romaniei de la Teheran, cat si Presedintiei, mass-media interna si externa. Directorul de resurse umane al GSP a luat legatura cu familiile, care au aflat cu disperare soarta celor dragi. La un moment dat se anuntase ca unele dintre acestea au ajuns la sediul firmei, situat in Portul Constanta, dar informatia a fost infirmata, comunicarea facandu-se pe cale telefonica. Conducerea GSP se afla deja in actiune. In Constanta s-a alcatuit o comisie de criza, care lucreaza non-stop. Din pacate, nu se pot face prea multe lucruri, cu exceptia demersurilor diplomatice.

Miza economica

Ofiterul de presa al GSP sustine ca incidentul are la baza un litigiu comercial declansat in urma cu cateva luni, pentru neachitarea serviciilor de prospectiune prestate catre beneficiar. „Noi am operat cu doua platforme petroliere in Golful Persic, pentru compania petroliera iraniana aproape doi ani si, in ultimele sase luni, beneficiarul nostru nu si-a mai respectat clauzele contractuale, respectiv nu a mai deschis in banca un nou acreditiv, pentru anul in curs. In consecinta, noi am notificat firma partenera pentru rezilierea contactului, fapt ce ne-a atras mari dificultati, mergand pana la atacarea cu armament greu a platformei Orizont”, a declarat Radu Petrescu. Acesta a mai spus ca, in urma cu cateva zile, firma a reusit sa scoata de pe locatie cealalta platforma de foraj maritim, Fortuna, care a fost remorcata in portul Sarjah, pentru reparatii, fapt ce a determinat probabil autoritatile iraniene sa actioneze in forta.

Substratul politic

Situatia creata a pus pe jar autoritatile centrale si locale. In Portul Constanta se vorbeste cu teama despre posibilele implicatii ale acestui atac. Oamenii sunt speriati si spun ca le este frica sa nu escaladeze conflictul. In acelasi timp, pe platforma portuara activeaza foarte multi oameni de afaceri iranieni, cunoscuti prin fanatismul lor religios, a caror reactie in caz de conflict armat nu poate fi previzibila. Ganduri din cele mai negre, care se duc la atentate teroriste cu bomba, trec prin mintea operatorilor din port si a constantenilor.
Platforma maritima, ca orice vas comercial sub pavilion romanesc, este, oriunde s-ar afla, teritoriu national. Orice atac asupra lui este considerat atac asupra pamantului romanesc. Prin urmare, atacul armat de ieri poate fi privit ca o declaratie de razboi. Mai mult, Romania face parte din NATO si, potrivit articolul 5 al Tratatului de la Washington, partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele va fi considerat un atac impotriva tuturor, in consecinta sunt de acord ca, daca are loc un astfel de eveniment, fiecare dintre ele va actiona conform principiului „toti pentru unul, unul pentru toti”. Gurile rele spun ca tragedia „Orizontului” este o manusa aruncata de Teheran armatei americane.

Cele mai citite

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...

Donald Trump s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni: „O femeie fantastică”

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a avut sâmbătă o vizită surpriză la clubul de golf Mar-a-Lago din Florida, unde a fost întâmpinată de Donald Trump,...
Ultima oră
Pe aceeași temă