6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialRomgaz: România nu riscă să rămână fără gaze, în cazul unei crize...

Romgaz: România nu riscă să rămână fără gaze, în cazul unei crize Rusia-Ucraina

Pe termen mediu, producţia internă şi depozitele de înmagazinare pot să acopere cerera internă, pe timp de iarnă, dacă temperaturile nu vor fi extrem de scăzute, a declarat directorul adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, citat de Mediafax. 

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Mediaş, judeţul Sibiu, ce măsuri speciale poate lua Romgaz având în vedere situaţia din Ucraina şi faptul că se vorbeşte tot mai des despre o posibilă criză a gazului , el precizând că, deocamdată, nu există măsuri speciale care pot fi luate.

„Măsuri speciale Romgaz nu va lua pentru că este o activitate cu flux continuu. Condiţiile normale sunt îndeplinite. Într-o situaţie de criză – asta însemnând că nu mai avem import sau se diminuează, numai la asta putem să facem referire în ceea ce priveşte Ucraina – menţinerea capacităţilor în funcţiune, capacităţi de producţie şi depozitare. Acestea sunt măsurile pe care le luăm şi pe care le putem lua. Alte surse este foarte dificil să spun acum că vom putea accesa„, a declarat Metea.

El a precizat că suplimentarea capacităţii de producţie şi înmagazinare nu se poate face "peste noapte". În plus, Metea a spus că sunt şi "măsuri de altă natură" care vor putea fi luate, dacă va fi cazul. "Sunt şi măsuri de altă natură: se discută de consumatori intreruptibili, trebuie respectate priorităţile de consum şi respectată ordinea şi comportamentul necesare într-un astfel de moment", a declarat Metea.

Întrebat concret la ce face referire, el a precizat: "Priorităţi la consum şi, în situaţia în care criza se prelungeşte şi avem şi o iarnă mai dificilă, prioritatea este şi comportamentul tuturor consumatorilor vis-a-vis de nişte cote care trebuie alocate. Astea trebuie respectate". Întrebat, de asemenea, dacă este vorba despre întreruperea furnizării către consumatorii industriali sau casnici, Metea a răspuns: "Casnicii sunt ultimii".

Întrebat pentru cât timp are România rezerve de gaz, Metea a precizat că "este riscant" să răspundă la această întrebare.

La rândul său, directorul adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că "România a trecut deja peste două crize: în 2006, când s-au oprit parţial livrările, şi alta în 2009, când s-au oprit total".

"Trebuie să aveţi în vedere dinamica cererii din România şi aceasta a scăzut în ultimii ani, în condiţiile în care producţia celor doi mari producători a rămas constantă. Trebuie să aveţi în vedere că, dacă în 2005 capacitatea de extracţie din România era undeva la 14 milioane de metri cubi zilnic, acum este de 30 de milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, dacă discutăm de statistică, de medii, există posibilitatea unor influenţe minime, dacă discutăm pe termen mediu, peste şase luni. Practic, producţia internă cu depozitele de înmagazinare pot să acopere cererea. Cu precizarea că discutăm despre statistici medii de consum", a declarat Rotar.

El a afirmat că, într-o zi normală de iarnă, consumul în România este de circa 55 de milioane de metri cubi de gaz, care poate fi acoperit din producţia internă – 30 de milioane de metri cubi – şi gaz din depozite – circa 20-25 de milioane de metri cubi.

"Acoperă cererea medie dintr-o zi normală de iarnă. În condiţiile în care se înregistrează temperaturi extrem de scăzute, este nevoie de luarea unor măsuri speciale. În această situaţie, suntem într-o situaţie neobişnuită de criză şi trebuie luate soluţii care să compenseze această situaţie. Soluţii aplicate de toată lumea: soluţii de intreruptibilitate, soluţii de consum pentru anumiţi consumatori industriali mari. Sunt puţine elemente – dacă discutăm de medii statistice zilnice – care să ne îndreptăţească să ne temem", a spus Rotaru.

El a adăugat că este necesară şi "intensificarea operaţiunilor petroliere de către toţi operatorii din România pentru descoperirea de noi resurse".

Cele mai citite

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Asistență medicală de urgență de Crăciun: Nouă spitale și Ambulanța București-Ilfov, în prima linie

În perioada 25-27 decembrie, nouă spitale de adulți și copii, alături de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, vor asigura asistența medicală de urgență Potrivit unui comunicat...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă