16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii care muncesc in Spania nu se intorc inca acasa

Romanii care muncesc in Spania nu se intorc inca acasa

Intr-un reportaj dedicat "mahmurelii economiei spaniole", cotidianul Le Figaro descria recent violenta cu care criza economica a lovit aceasta tara dupa 15 ani de crestere economica sustinuta, cu ritmuri de 3-4% pe an. Se  pare insa ca spectrul somajului din Spania nu ii sperie pe romanii emigrati in aceasta tara.
Atasatul pe probleme de munca la Ambasada Romaniei la Madrid, Cristina Florea, ne-a spus ca romanii sunt foarte apreciati, deci nu vor ramane fara locuri de munca, desi sectorul constructiilor se confrunta cu probleme majore. Un exemplu emblematic pentru criza din constructii este orasul El Quinon, situat la 40 kilometri de Madrid, a carui constructie a inceput in plina euforie imobiliara in 2003. Atunci se construiau in Spania circa 700.000 de apartamente pe an, mai mult decat in Franta, Marea Britanie si Germania impreuna.

 

Cresterea economica de 4% si creditele ieftine pe perioade de pana la 50 de ani au alimentat o cultura a proprietatii care a facut ca 85% din spanioli sa devina proprietarii propriei locuinte.
Acum, dupa cinci ani, strazile din El Quinon sunt pustii, iar uriasele proiecte imobiliare zac abandonate intr-o padure de macarale nemiscate. Pana in decembrie, afirma specialistii, un milion de apartamente vor ramane nevandu-te in conditiile unei nevoi anuale de 300-400.000. In aceste conditii, cele mai multe santiere au fost inchise, iar 75% din agentiile imobiliare au dat faliment. Lovite de criza financiara si de prabusirea pietei imobiliare, bancile spaniole nu mai ofera credite nici intreprinderilor, nici cetatenilor. Multi au ajuns sa isi amaneteze bijuteriile pentru perioade de pana la un an.

Pe romani nu-i paste somajul masiv
Contractia brusca a economiei a dus la o crestere brusca a somajului, care a atins o rata de 11,3% (2,5 milioane de oameni) si va urca, potrivit FMI, la 15% in 2009. Lipsa locurilor de munca creste riscul tensiunilor sociale, afirma Juan Pedro Velasquez, redactor-sef al cotidianului El Pais.
Presa spaniola spune ca o mare problema pentru piata muncii vor fi imigrantii, care reprezinta 10% din populatia  Spaniei si care ocupa multe locuri de munca. Romanii sunt a doua mare comunitate si multi dintre ei lucreaza ca sezonieri. "Toti sunt foarte apreciati de spanioli", ne-a precizat atasatul roman pentru probleme de munca. "Probabil ca foarte putini romani s-au intors in tara. Prefera sa ramana in Spania, chiar daca o duc ceva mai greu acum, pentru ca aici au conditii de trai mai bune", spune Cristina Florea.

Chiar si cei care au contractat credite pentru locuinte vor sa ramana: "Nu sunt convinsi ca veniturile pe care le-ar obtine in Romania le-ar putea acoperi datoriile la bancile de aici", explica oficialul roman. Ultimele cifre publicate de Institutul spaniol de Statistica arata ca printre iberici traiesc 729.000 de romani.

Cele mai citite

Festivalul Internațional de Film BIFF – ediția aniversară 20

Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival, singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, intră în...

Rectificarea bugetară aduce bani în plus pentru anumite domenii

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...
Ultima oră
Pe aceeași temă