Pentru prima oară după foarte multă vreme, tendinţa de diminuare a numărului de participanţi la alegeri a fost răsturnată.
Participarea în număr mai mare poate aduce un plus de legitimitate democratică acestor alegeri unde alegerea din primul tur al primarilor va duce, fără îndoială, la contestări ale candidaţilor care vor câştiga cu un număr neconvingător de voturi.
Această răsturnare a tendin-ţelor înregistrate în ultimii ani poate avea mai multe explicaţii posibile, care nu se exclud însă reciproc. În primul rând, putem constata o mai bună mobilizare a electoratului PSD. Este pentru prima oară după 2005 când PSD organizează alegerile şi faptul că cea mai bună prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţe precum Teleorman, Ilfov, Buzău, Botoşani sau Călăraşi, precum şi faptul că la ora 14.00 votaseră 31,74% din mediul rural şi numai 24,72% din mediul urban sugerează că PSD a reuşit să-şi mobilizeze cel mai bine baza electorală: electoratul rural şi vârstnic. Din acest punct de vedere, o prezenţă mai mare la vot favorizează USL, pe de o parte, şi PSD-ul în interiorul USL, pe de alta.
O altă explicaţie posibilă este că avem de-a face cu un vot sancţiune. Cu toate că PDL nu se mai află la putere, alegătorii ar putea fi mobilizaţi de aversiunea faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul Boc şi vor să sancţioneze partidul care şi-a asumat aceste măsuri şi, indirect, pe preşedintele Traian Băsescu. Cum aceasta este prima rundă de alegeri de după 6 mai 2010, abia acum au alegătorii prilejul să reacţioneze faţă de aceia pe care îi consideră responsabili.
În sfârşit, faptul că alegerile se desfăşoară într-un singur tur şi că nu există nici o şansă de a corecta anumite rezultate poate fi un alt factor care să favorizeze o prezenţă mai bună. Cum candidaţii nu au decât o şansă, este posibil să îşi mobilizeze mai bine propriii alegători, iar aceştia din urmă vor să fie sigu-ri că vocea lor va fi auzită şi alegerea lor va conta.
În orice caz, prezenţa mai slabă în judeţe precum Timiş, Bistriţa-Năsăud, Arad sau Satu Mare este o veste proastă pentru PDL, care îşi vede în acest fel bazinul electoral secat. Situaţia s-ar fi putut schimba în cursul după-amiezii, când, în mod tradiţional, votează electoratul urban, mai tânăr şi de aceea prezenţa la vot în marile oraşe va reprezenta un indicator al modului în care cea mai activă parte a populaţiei a fost convinsă să iasă la vot sau a ales să stea acasă şi să sancţioneze în acest fel întreaga clasă politică.