1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomania vrea scut NATO sau american

Romania vrea scut NATO sau american

Romania sustine la summit ideea unui scut antiracheta al NATO, complementar cu cel american care nu-i acopera pe toti aliatii. In conditiile in care multi sunt sceptici ca proiectul se va concretiza prea curand, Traian Basescu nu a exclus cautarea de adapost sub scutul SUA. Specialisti in domeniul apararii cred ca Romania are nevoie de o astfel de protectie, daca nu de teama unei amenintari gen Iran, macar din principiul de baza al NATO: "Toti pentru unul, unul pentru toti". Un scut comun SUA-NATO ar fi solutia, fiind prea tarziu sa ne inghesuim sub scutul SUA.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va sustine la Summitul NATO proiectul unui scut antiracheta al NATO, care sa-l completeze pe cel al Statelor Unite, de protectia caruia nu beneficiaza tari membre ale Aliantei precum Romania, Bulgaria, Grecia sau Turcia. "Romania este una dintre tarile care sustin ca trebuie respectata fara nici o abatere conditia esentiala a participarii la acest club care se numeste NATO, si anume principiul indivizibilitatii securitatii", a explicat presedintele la Radio Romania Actualitati. Basescu sustine un sistem "care sa garanteze si Romaniei nivelul de securitate pe care-l au Germania, Franta, Cehia sau Polonia". Mai multe tari europene sunt de partea acestui proiect, ba chiar si cele in care scutul american are baze, Cehia si Polonia, dar unele se arata sceptice privind concretizarea acestui proiect intr-un viitor apropiat. In acest context, Basescu a anuntat cu cateva zile inainte de intalnirea cu George W. Bush de la Neptun ca va incerca si o rezolvare bilaterala a problemei, direct intre Romania si SUA. Ieri, la finalul reuniunii de la malul marii, cei doi presedinti nu au atacat direct problema scutului antiracheta, ci au invitat Rusia sa se alature acestui proiect, subliniind ca nu are de ce sa continue logica Razboiului Rece si sa se opuna unui astfel de proiect.
De rachetele cui se teme Romania si de ce se agita atat Traian Basescu pentru un scut, explica Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor: "Exista o amenintare directa o data ce o tara ca Iranul a produs rachete balistice capabile sa loveasca la peste 2.000 km distanta, deci si Romania. Nu ne permitem sa lasam o amenintare vizibila, palpabila, sa planeze asupra tarii noastre". Chifu stie ca discutiile intre membrii NATO nu au ajuns inca in stadiul de a dezbate eventuale amplasari ale acestui scut complementar cu cel american, dar crede ca Bulgaria sau estul Turciei ar fi cele mai potrivite locatii. "Putin probabil sa fie nevoie de o contributie directa a Romaniei pentru acest scut", adauga Chifu.

Fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, sustine ca "pentru noi, proiectul NATO este cel mai fezabil. si tehnic, si politic". El crede ca este important sa fim acoperiti de un astfel de scut, pentru ca "acum vorbim de Iran, dar poate peste 5 ani o alta tara devine radicala si arunca amenintari in stanga si-n dreapta". Pascu stie dilema Romaniei: "Care scut ne va acoperi? Cel american nu o face si cred ca va fi destul de dificil sa intram si noi in aceasta combinatie, dupa toata tevatura creata in jurul ei. Nu spun ca nu sunt posibile negocieri, dar am indoieli".
Problema scutului antiracheta care sa acopere si Romania este vazuta de deputatul Costica Canacheu, presedintele Comisiei de aparare, ca "o chestiune de principiu, dar si de oportunitate. Suntem stat membru NATO, ca si SUA sau altii. In masura in care NATO asigura securitatea tuturor statelor membre, nu vad de ce noi am face exceptie".
Indiferent daca Romania va intra sub scutul NATO sau al SUA, Canacheu crede ca amenintari exista: "Avem intelegeri cunoscute de toti, baze americane in Dobrogea, la Marea Neagra. Daca altcineva vede in SUA un inamic, mai devreme sau mai tarziu si noi putem fi priviti ca inamic".

Reactii
Scut NATO versus scut Bush

Cehia ar putea semna la Bucuresti acordul cu SUA, pentru amplasarea unor elemente ale scutului american pe teritoriul ei. Totusi, ambasadorul Cehiei la Bucuresti, Petr Dokladal, declara cu cateva zile in urma: "Speram ca amplasarea acestui al treilea pilon al sistemului de aparare antiracheta american in Cehia si Polonia va impulsiona Alianta sa se ocupe de aceasta problema, astfel incat in viitor sa se produca o NATO-izare a scutului antiracheta". Ambasadorul ceh mai remarca, totusi, ca "nu exista destula vointa" pentru demararea proiectului NATO, din cauza dificultatilor tehnice si financiare. Acelasi lucru l-a remarcat ieri si ministrul Apararii din Polonia, Bogdan Klich: "Pentru moment, nu vad nici o vointa politica sau financiara suficienta din partea anumitor tari ale NATO pentru amplasarea unui scut continental sub egida NATO, care ar fi complementar scutului american".
Chiar si reprezentanti ai SUA sustin ideea unui scut NATO. Ellen Tauscher, membra in Camera Reprezentantilor din SUA, a intarit nevoia Aliantei pentru un astfel de scut si observa in legatura cu scutul american din Europa: "Modul in care Bush si-a exprimat propunerea anul trecut a fost unul gresit".

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă