România vrea flotă NATO în permanență în Marea Neagră

de Rl online , 16 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 18:36, 16 ianuarie 2016
România vrea flotă NATO în permanență în Marea Neagră

O flotă a NATO cu fregate, dragoare și distrugătoare ar putea fi prezentă permanent în Marea Neagră. Proiectul Ministerului Apărării va fi discutat cu şefi din NATO inclusiv la summitul care va avea locul anul viitor.

Nave de luptă din Germania, Italia, Turcia sau Statele Unite ar putea face parte din noua grupare navală pe care România şi-o doreşte prezentă în Marea Neagră.

„Sunt foarte rapizi. Pot produce efecte puternice de pe mare, pe uscat”, a explicat generalul Hans Van Griensven, comandant Grupare Navală.

Proiectul este pus pe hârtie de Ministerul Apărării, după ce ruşii au întărit, la rândul lor, flota militară din Crimeea. Noua grupare maritimă ar aparţine NATO şi ar putea fi similară celor 4 deja existente, dar care nu staţionează permanent în apele teritoriale ale alianţei.

În Marea Neagră, ea ar putea îndeplini misiuni de antrenament şi de supraveghere în apele internaţionale.

„11 ţări diferite, capabilităţi a 11 nave de luptă diferite colaborează pentru a menţine apele teritoriale sigure”, a declarat comandantul Bergen Henegowen.

Propunerea unei grupări navale este analizată de reprezentanți ai Guvernului. Printre ei, premierul Dacian Ciolos și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

Anul trecut, România a cerut şi prezenţa permanentă a trupelor americane pe teritoriul ţării. Aprobarea ar fi fost însă o provocare la adresa Rusiei, aşa că proiectul a fost amânat. În schimb, soldaţi ai ţărilor membre NATO au fost prezenţi non-stop în ţara noastră prin intermediul exerciţiilor militare. Anul acesta numărul lor creşte semnificativ.

„În anul 2016 vor fi mai multe exerciții decât anul trecut, dacă mă refer numai la cele majore, nu la orice formă de instruire convențională. Vorbim de peste 400 de exerciții dintre care peste 100 de exerciții multinaționale”, a precizat ministrul Apărării Naționale.

În total, peste 5.000 de militari români și străini, vor efectua exerciții comune în România. Printre cele mai importante, cele care asigură o prezență continuă a trupelor străine în țara noastră, sunt Dacian Thunder sau Black Sea Rotation Force. Cel din urmă exercițiu se desfășoară prin rotație pe teritoriul întregii țări. 

 

Comentarii

 • Mitica

  17 ianuarie 2016 13:09

  Foarte bine gindit.Flota puternica a NATO are 2 avantaje,Pe linga o siguranta pentru noicreiaza si noi locuri de munca bine platite.

  raspunde comentariului
 • Marinarul

  17 ianuarie 2016 12:45

  Romania stiam ca e membru NATO, ea n-are flota in Marea Neagra ? Cum adica sa aibe flota NATO permanenta ?

  raspunde comentariului
 • Alear

  17 ianuarie 2016 12:08

  Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu. Condiții calculator, conexiune la internet, studii medii cel putin, cunostinte de operare cu documente word si pdf, seriozitate, dorinta de a invata ceva nou. Asiguram instruire gratuita si indrumare pas cu pas, contract de comision. Cereti acum detalii la adresa de email aurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • Putina

  17 ianuarie 2016 11:23

  Brava raduca sisau APeVism, mândria țării! Combateti vartos, ca de aia va platesc, vajnicii mei mancatori d *** rusesc!!!

  raspunde comentariului
 • costica

  17 ianuarie 2016 0:44

  Rusia a fost si ramane cel mai mare pericol pentru Romania Ne-a luat Basarabia ,Bucovina de Nord , o parte din teritoriul de la sud pe care l-a dat slavilor Bulgari Nu ne -a mai restituit TEZAURUL . Eu am trait in dictatura URSS si in ce-a mai buna parte ne luat mancarea , graul , animalele lemnul de constructii tot ,Treceau NOAPTEA pe la UNGHENI VAGOANE RUSETI DIN ROMANIA IN RUSIA icarcate cu grau .porumb lemn de constructie . oile noastre la fiel era incarcate in vagoane si plecau in URSS sa manance rusii degeaba . Romanii traiau intr-o plina mizerie de nu aveau ce sa manance de pe o zi pe alta .Raduca si altii ca voi nu-i mai faceti c pe americani ca ei nu v-asu luat nimic. .iar APARAREA TARII NU-I PE DEGEABA NICAIERI IN LUME .

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  16 ianuarie 2016 20:56

  sint curios daca nenorocitii astia de cer atita ...protectie nato .....sint la current cu fapotul ca ue da romaniei bani degeaba a faca proiuecte pentru Romania I ai notri compatrioti nu sint in stare sa termine un contract la timp...si sa piarda in final banii de la ue.....

  raspunde comentariului
 • APeVism, mândria țării...

  16 ianuarie 2016 20:48

  Căcații ăștia de generali ceșkijdi se întrec să lingă cât mai vîrtos cururile și cizmele amerlocilor...

  raspunde comentariului
 • e previzibil

  16 ianuarie 2016 18:56

  tot Basescu va fi armator sef.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design