4.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania trage linie dupa 6 ani in Irak

Romania trage linie dupa 6 ani in Irak

» Romania a marcat ieri retragerea oficiala din Irak, dupa sase ani in care au luptat in coalitia internationala condusa de SUA. Specialisti in domeniul geopolitic considera ca, prin misiunea din Irak, Romania a castigat o pozitie strategica in relatiile politice externe, se poate lauda cu militari experti in conditii grele de lupta si a nivelat terenul pentru afaceri pe bani grei, intr-o tara aflata in reconstructie.

» Peste 8.400 de militari romani au participat la misiunile din Irak, din care doi si-au pierdut viata. Mentinerea trupelor in strainatate a costat pana acum peste 400 de milioane de euro.

Armata romana si-a incheiat misiunea internationala din Irak, Romania fiind printre ultimele tari care si-au retras trupele din operatiunea "Iraqi Freedom" a coalitiei conduse de fortele armate ale Statelor Unite ale Americii. Mandatul Romaniei in Irak expira oficial pe 31 iulie, dupa cum a stabilit Parlamentul irakian la sfarsitul anului trecut. Timp de sase ani, incepand cu 2003, Romania a trimis peste 8.400 de militari in Irak, care au participat la misiuni de lupta, de mentinere a pacii, de reconstructie, de spionaj sau de instruire a armatei irakiene restructurate dupa caderea regimului lui Saddam Hussein. In Irak au murit in misiune doi militari romani, iar alti 14 au fost grav raniti. Costurile mentinerii trupelor romanesti in strainatate s-au ridicat, din 2002 pana in prezent, la peste 400 de milioane de euro, iar misiunea din Irak a consumat o mare parte din ele, alaturi de cea din Afganistan.

 

In timp ce mai multe voci au pus sub semnul intrebarii necesitatea acestei misiuni militare pentru Romania, iar guvernarea liberala a adus chiar vorba despre o retragere intempestiva din Irak, fara a consulta partenerii externi, mai multi specialisti in domeniul militar si geopolitic considera ca Romania a avut foarte mult de castigat si foarte putin de pierdut in urma prezentei in Irak.
In plan politic si diplomatic, Romania si-a consolidat relatiile strategice "privilegiate" nu numai cu SUA, dar si cu Marea Britanie, Polonia sau Italia, cu care a colaborat cel mai strans in Irak, considera Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate si aparare al presedintelui Traian Basescu. "Am dovedit ca se poate conta pe romani si politic, si militar, pentru ca ne-am dus obligatia pana la capat. Astfel, Romania a castigat prestigiu international si o pozitie strategica in NATO si in UE", ne-a spus Fota.

 

Participarea in teatrele de operatiuni internationale este la ora actuala cel mai solid argument de politica externa al Romaniei, crede Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor. "Participarea alaturi de SUA este extrem de importanta, pentru ca de aici pleaca solutia de securitate a Romaniei, apoi vine pozitia in NATO si in UE", considera Chifu. Ambii specialisti considera ca participarea solida a Romaniei la misiuni internationale a contat in procesul de aderare la NATO si la UE, iar parteneriatul strategic pe care Romania il are cu SUA a fost transpus in fapte, nu a ramas doar pe hartie.

Comportamentul si misiunile armatei romane in Irak nu au destelenit doar relatiile internationale, ci au deschis si portile catre un spatiu de afaceri prosper. "Firmele romanesti trebuie sa inteleaga ca trebuie sa intre pe piata din Irak, chiar daca nu este una simpla. Armata a deschis niste porti. Acum totul depinde de firme, sa intre pe acest drum batatorit de stat. Este insa o piata concurentiala, Romania nu are in Irak o suma de bani pusa deoparte pe un raft, care ne asteapta", spune consilierul prezidential Iulian Fota. Firmele romanesti au rulat pana in 2008 afaceri de peste 200 de milioane de dolari in Irak, conform revistei Capital, ceea ce nu reprezinta o cifra mare pentru o tara care trebuie reconstruita din temelii. "Au fost castigate mai multe contracte de dotare militara, de asigurare de facilitati, de recrutare de personal, de paza si security.

 

S-a intrat si pe piata constructiilor, a petrolului si gazelor", sustine totusi analistul Iulian Chifu, insa firmele nu le pot lauda cu astfel de contracte din cauza confidentialitatii. Din punct de vedere militar, Romania a castigat "un corp de peste 8.000 de oameni profesionisti, care reprezinta crema armatei romane, cu cinci-sase generali care au condus un Stat Major al unei Coalitii si au avut pe mana peste 20.000 de oameni in conditii de razboi", spune Fota. Consilierul prezidential aminteste ca nu multe state se pot lauda cu forte experimentate in misiuni grele, cu clima si pe teren extrem de dificile. In contextul international actual, "niste trupe atat de bine antrenate si experimentate cresc capacitatea de descurajare a unor eventuali inamici", considera Iulian Chifu.

Cele mai citite

Liderii coaliției de guvernare se reunesc pentru discuții pe tema bugetului și impozitului progresiv

O temă centrală a reuniunii va fi posibilitatea introducerii impozitului progresiv, pe veniturile care depășesc un anumit plafon Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc astăzi,...

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

România se confruntă cu scăderea accelerată a rezervelor de gaze naturale

Situația nu este specifică doar României, întreaga Europă înregistrând o golire rapidă a rezervelor de gaz Depozitele subterane de gaze naturale ale României se golesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă