România se află pe ultimul loc în Europa privind numărul de arme pe cap de locuitor, potrivit unei statistici a poliţiei. Rapoartele arată că în prezent, în România sunt înregistrate 164.298 de persoane fizice ce deţin 214.015 arme (117.632 arme letale – 0,59 la 100 de locuitori şi 96.383 arme neletale – 0,48 la 100 de locuitori).
Din totalul armelor letale deţinute de persoanele fizice, 103.381 sunt arme de vânătoare, iar 8.105 sunt arme de tir, ceea ce reprezintă aproximativ 95% din total.
Citeşte şi: Atacatorul care a împuşcat trei persoane în Militari şi rudele sale, arestaţi pentru 29 de zile
În 10 luni ale anului 2013, la nivel naţional, au fost dispuse peste 4.800 de măsuri de anulare sau suspendare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor. 95% din armele letale deţinute de persoanele fizice sunt arme de vânătoare şi tir, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.
În cele 10 luni ale anului în curs, la nivel naţional, au fost dispuse 3.791 de măsuri de anulare şi 1.031 de măsuri de suspendare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor letale şi neletale, atât ca urmare a acţiunilor naţionale desfăşurate în perioada menţionată, cât şi pe baza datelor şi informaţiilor obţinute de poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase.
Citeşte şi: Americanii cer extrădarea românului care şi-a ucis familia în SUA
De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 2.869 de arme şi 167.658 bucăţi cartuşe de diferite calibre, comparativ cu 1.857 de arme şi 62.964 de bucăţi cartuşe indisponibilizate în perioada similară a anului precedent.
Vedeţi în documetul ataşat o statistică privind proprietatea legală asupra armelor de foc şi omuciderile cu arme de foc.
Comparativ cu alte state, al căror număr de locuitori este mai mic decât cel al României, trebuie menţionat că ţara noastră, în anul 2012, se situa pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de arme de foc letale pe cap de locuitor, respectiv 0,7 arme la 100 de locuitori. În acest sens exemplificăm Ungaria cu 5,5 arme, Bulgaria 6,2 arme, şi Austria 21,9 arme.
Citeşte şi: Un bărbat a fost ÎMPUŞCAT de TREI ori, într-o benzinărie din Capitală
În ceea ce priveşte criminalitatea în domeniul armelor şi muniţiilor, datele statistice înregistrate la 10 luni 2013 evidenţiază în continuare faptul că România nu reprezintă o piaţă ilegală pentru operaţiunile cu arme de foc, acest fenomen având un caracter izolat.
De asemenea, infracţiunile la regimul armelor şi muniţiilor, comise cu arme de foc, deţinute legal sau ilegal, au reprezentat un fenomen izolat, cauzele care au stat la baza acestora fiind în marea lor majoritate conflicte spontane sau accidente de vânătoare.
Citeşte şi: Croatul împuşcat în Capitală are afaceri în domeniul reciclării
În România legislaţia în materie stabileşte condiţii clare pentru autorizare (bonitate judiciară, verificări specifice, control la domiciliu etc.), însă în alte state, armele cu gaze iritant lacrimogene şi aer comprimat se circumscriu unui regim juridic permisiv.
Anul acesta, poliţiştii au făcut verificări la comercianţii de arme bulgari pentru obţinerea de date cu privire la cetăţenii români care ar fi putut achiziţiona arme din Bulgaria şi care nu au respectat circuitul legal de autorizare în ţara noastră.